ΚΕ: Τουρκία και Ακιντζί να εγκαταλείψουν θέσεις και προσεγγίσεις που δεν συνάδουν με την ΕΕ

 

Αν η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί πραγματικά επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού, να ανταποκριθούν imagewστη δημόσια πρόσκληση/πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να εγκαταλείψουν θέσεις και προσεγγίσεις που δεν συνάδουν με την ιδιότητα ενός κράτους μέλους της ΕΕ, τονίζει η Κυβέρνηση.

Σε γραπτή δήλωσή του για αναφορές του κ. Ακιντζί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι είναι εμφανής η ανάγκη που αισθάνεται ο κ. Ακιντζί, ακριβώς λόγω των ευθυνών της τουρκικής πλευράς για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, να προβαίνει σε καθημερινές δηλώσεις επιχειρώντας να αποδώσει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο έχει επιβεβαιώσει με δημόσιες δηλώσεις του τόσο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζτίλ Ναμί, «ότι το αρνητικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά ήταν προϊόν της τουρκικής εμμονής για ύπαρξη εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης για μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί», επισημαίνει.

«Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι, αν η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί πραγματικά επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, ας ανταποκριθούν στη δημόσια πρόσκληση/πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εγκαταλείποντας θέσεις και προσεγγίσεις που σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν συνάδουν με την ιδιότητα ενός κράτους μέλους της ΕΕ», τονίζει ο Εκπρόσωπος στη δήλωσή του.

Οι ισχυρισμοί Ακιντζί

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησσε στους ισχυρισμούς Ακιντζί ότι δήθεν η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη να περπατήσει το τελευταίο μίλι για μια δικοινοτική, διζωνική και ομόσπονδη λύση του Κυπριακού αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν.

Μιλώντας στις εκδηλώσεις του κατοχικού καθεστώτος στα Κόκκινα για να τιμηθούν αυτοί που σκόιτωναν με βόμβες Ναπάλπ τους Ε/κ, ανέφερε ότι είτε με λύση είτε χωρίς λύση, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει έχουν μια ειρηνική σχέση και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ψευδοπροεδρίας , ο κ. Ακιντζί στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα στο οδόφραγμα Λιμνίτη κατά τη διέλευση των Τ/κ για να μεταβούν στα Κόκκινα, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα.

Η Κύπρος, είπε, είναι αρκετά μεγάλη και για τις δύο κοινότητες και είναι δυνατόν να ζήσουν ειρηνικά αν οι δύο κοινότητες σέβονται τα δικαιώματα η μια της άλλης.

Ανέφερε ότι οι Τ/κ έχουν την ίδια θέληση με τους «αγωνιστές της αντίστασης» πριν 53 χρόνια για να ζήσουν στο νησί υπό συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας, προσθέτοντας ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα.

Το ψευδοκράτος, ανέφερε, είναι μια πραγματικότητα, έστω και αν δεν αναγνωρίζεται και κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει αυτό.

Όπως ισχυρίστηκε, η τ/κ πλευρά επέδειξε ελαστικότητα στο θέμα των εγγυήσεων αλλά δεν ήθελε να διακινδυνεύσει την ασφάλεια στην Κύπρο.  Οι Ε/κ, είπε, μετέβησαν στο Κραν Μοντάνα με το σλόγκαν ‘μηδέν στρατιώτες μηδέν εγγυήσεις’ και έφυγαν με το ίδιο σλόγκαν.

Κατά τον κ. Ακιντζί, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση είδαν τις προσπάθειες της Τουρκίας και της «τουρκικής Κύπρου» – κατά την έκφρασή του – αλλά υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για “μια ισοζυγισμένη προσέγγιση και επίρριψη ευθυνών και στις δύο πλευρές στην έκθεση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο».

Όπως είπε, η αντιπολίτευση στις ελεύθερες περιοχές άρχισε να μιλά και να αναφέρεται στα «λάθη» της ε/κ πλευράς και η αλήθεια δεν μπορεί να μείνει για πάντα κρυμμένη.

Δεν τέλειωσαν όλα επειδή δεν καταλήξαμε σε λύση, είπε, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ μπορούν να κάνουν θαύματα αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα.