Προς ρύθμιση το θέμα των ακινητοποιημένων οχημάτων

 

 

Την ερχόμενη Πέμπτη ψηφίζεται σχετικός νόμος από τη Βουλή

 

Βρέθηκε τελικά η λύση για το επίμαχο θέμα της καταβολής του αστικού χρέους των οδηγών, των οποίων οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, δεν ανανεώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.aytokinita_1

Το θέμα απασχόλησε και σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών, τα μέλη της οποίας αναζητούσαν και τελικά βρήκαν την κατάλληλη ρύθμιση, για το θέμα των ακινητοποιημένων οχημάτων, το οποίο θα καταλήξει την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια, για ψήφιση σε νόμο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν λεχθεί ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών, για τα αυτοκίνητα, που θα γίνεται ένορκος δήλωση ότι έχουν καταστραφεί ή διαλυθεί, θα απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες τους από την πληρωμή του συγκεκριμένου τέλους, ενώ εάν αποδεδειγμένα ένας ιδιοκτήτης καταθέσει στοιχεία ότι το έχει αποξενωθεί, τότε θα απαλλάσσεται, επίσης, από αυτό το τέλος.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η παράταση υποβολής της αίτησης, για εξόφληση σε 12 μηνιαίες δόσεις, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2015, ενώ σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης προβεί σε ψευδή ένορκο δήλωση θα τιμωρείται με 6 μήνες φυλάκιση ή 5 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο ή και τα δύο μαζί.

Μέχρι σήμερα έχουν σταλεί 143 χιλιάδες επιστολές με την απαίτηση καταβολής των συγκεκριμένων αστικών τελών από τους ιδιοκτήτες.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι η καταβολή του αστικού χρέους αφορά 143.365 οχήματα και το συνολικό ποσό, που οφείλεται προς το κράτος, είναι 53 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί 28. 808 ιδιοκτήτες οχημάτων και έχει εισπραχθεί το πόσο των 9,5 εκ. ευρώ, ενώ σημείωσε πως εξακολουθεί να υπάρχει εκκρεμότητα όσον αφορά τους άλλους 107 χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης τόνισε στους πολίτες ότι στην περίπτωση ψευδούς δήλωσης οι ποινές θα είναι αυστηρότατες, προσθέτοντας ότι όσοι έχουν προχωρήσει και έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους θα υπάρξει διευθέτηση και επιστροφή των χρημάτων τους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής ανέφερε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ υιοθετήθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα και θα ετοιμαστεί σήμερα, για να κατατεθεί στην Ολομέλεια πρόταση νόμου από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, με σκοπό τη ρύθμιση αυτού του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες της Κύπρου.

Σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η συγκεκριμένη πρόταση, ο κ. Φακοντής αναφέρθηκε στην υιοθέτηση της ενόρκου δηλώσεως στο δικαστήριο, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οχήματα έχουν καταστραφεί και δεν κυκλοφορούν πλέον στους δρόμου, εξηγώντας ότι με την ένορκη δήλωση θα διαγράφεται το αστικό χρέος, που οφείλει ο ιδιοκτήτης.

“Σε ό,τι αφορά στις περιπτώσεις, που ένα όχημα έχει πωληθεί από ένα ιδιοκτήτη σε άλλο και δεν έγινε η μεταβίβαση, με αποτέλεσμα σήμερα να καλείται ο πρώτος ιδιοκτήτης να πληρώσει ολόκληρο το ποσό, η ρύθμιση την οποία επιχειρούμε να κάνουμε είναι με την κατάθεση προσκόμισης απόδειξης και άλλων στοιχείων, που να αποδεικνύουν την πώληση του οχήματος μέχρι εκείνη την ημερομηνία, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνει το τέλος κυκλοφορίας μέχρι την ημερομηνία που έγινε η πράξη και για το υπόλοιπο ποσό θα πληρώνει ο νέος ιδιοκτήτης”, σημείωσε.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα συσταθεί τριμελής επιτροπή από υπηρεσιακούς του αρμόδιου Υπουργείου, η οποία θα εξετάζει όλες τις ενστάσεις, με βάση κριτήρια, τα οποία θα εγκριθούν από την Επιτροπή Συγκοινωνιών.