Δεν μας τρομάζουν οι κυρώσεις απαντά ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών τεπέβαλε χθες πρωτοφανείς νομικές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, χαρακτηρίζοντας τον «δικτάτορα» όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον.imagew

Οι ΗΠΑ κατέταξαν το  Μαδούρο στην ίδια λίστα μαζί με τον Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε, τον Άσαντ της Συρίας και τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βορείου Κορέας.

Με βάση την απόφαση, δεν επιτρέπεται σε αμερικανικές εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις εκλογές για την Συντακτική Συνέλευση, η οποία καταργεί την ελεγχόμενη από την Αντιπολίτευση Βουλή.

«Οι κυρώσεις δεν με τρομάζουν» απάντησε ο Μαδούρο, λέγοντας ότι είναι πρόεδρος μιας ελεύθερης και κυρίαρχης χώρας.

Τις εκλογές δεν αναγνώρισε η Αντιπολίτευση, η οποία μάλιστα εκτιμά ότι η αποχή έφτασε το 88%. Αντίθετα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αποχή ήταν της τάξης του 58,5%.

Τη διαδικασία δεν αναγνωρίζουν και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες ελέγχονται από τις ΗΠΑ όπως το Μεξικό, η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι πλέον δικτάτορας μετά την «κατάληψη της απόλυτης εξουσίας» μέσω ψεύτικων εκλογών ώστε να καθιερώσει μια Συντακτική Συνέλευση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες.

«Ο Μαδούρο δεν αποτελεί απλώς κακό ηγέτη. Τώρα πιά είναι και δικτάτορας», είπε σε καθιερωμένη ενημέρωση ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Χ. Ρ. Μακμάστερ.

«Οι πρόσφατες πράξεις που κατέληξαν στη  κατάληψη της απόλυτης εξουσίας μέσω των ψεύτικων εκλογών της Συντακτικής Συνέλευσης αντιπροσωπεύουν πολύ σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία στο ημισφαίριό μας», είπε.

«Οι χθεσινές παράνομες εκλογές επιβεβαιώνουν ότι ο Μαδούρο είναι ένας δικτάτορας που περιφρονεί την βούληση του λαού της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ανακοινώνοντας το «πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων» του Προέδρου της Βενεζουέλας εντός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.