Κυρώσεις κατά της Τουρκίας παρόμοιες με της Ρωσίας προωθεί η Γερμανία

To Βερολίνο δεν κρύβει πλέον ότι προωθεί κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας στοχεύοντας πρτίστως  στον οικονομικό «στραγγαλισμό» της χώρας ενώ παράλληλα φαίνεται να ελπίζει πως μπορεί να απομονώσει και στρατιωτικά τη χώρα.2246666

​Ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ προειδοποίησε σήμερα μέσω της Deutsche Welle ότι πρέπει να αναζητηθούν ευρωπαϊκές λύσεις και να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες.Συμφωνεί, όμως, ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει πλέον να υιοθετήσει μια αυστηρότερη «γραμμή» απέναντι στην Άγκυρα. «Δεν αρκούν μόνο τα λόγια» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα πρέπει κανείς να είναι έτοιμος να κλιμακώσει τα μέτρα κατά της Τουρκίας και να επιβάλει ακόμη και εμπορικές κυρώσεις ανάλογες με αυτές κατά της Ρωσίας. Ισχυρίζεται , όμως, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Οικοδομείται ευρωπαϊκό μέτωπο για να αντιμετωπιστεί ο Ερντογάν 

Η αλλαγή πλεύσης από το Βερολίνο – που στο παρελθόν υπήρξε στενός εταίρος της Άγκυρας- χαρακτηρίστηκε «κατανοητή» από τον Ευρωπαίο επίτροπο για την διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.

Σε συνέντευξη του στη σημερινή Die Welt ο κ. Χαν εκτιμά πως «οι πρόσφατες συλλήψεις ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία ακολουθεί μια καταστρεπτική πορεία» και ότι «όλο και περισσότερο απομακρύνεται από ευρωπαϊκά στάνταρτ».

Ανεξάρτητα, όμως, από τις δηλώσεις του επιτρόπου Χαν, είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσει κάποιος για κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Άγκυρα.

Το Βερολίνο προσπαθεί να διασπάσει το μέτωπο Τούρκων Γερμανίας με την Άγκυρα
Σ
την ανοικτή του επιστολή στα γερμανικά και στα τουρκικά στην εφημερίδα BILD ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διαβεβαίωσε τα τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία και έχουν ρίζες στην Τουρκία πως η αλλαγή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα δεν στρέφεται εναντίον τους.

«Ανήκετε σε εμάς», γράφει ο κ. Γκάμπριελ, «είτε έχετε γερμανικό διαβατήριο, είτε όχι». Ο κ. Γκάμπριελ «δικαιολογεί» την αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου με την φυλάκιση αθώων Γερμανών υπηκόων στην Τουρκία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει παράλληλα ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορούσε πλέον να παραμείνει παρατηρητής σε αυτή την κατάσταση αλλά έπρεπε να «προστατεύσει τους πολίτες της».

Για αυτό το λόγο επανεξετάζει τη συνεργασία με την Άγκυρα – «προπαντός» σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια – και θα επιδιώξει η στάση της ΕΕ να είναι «σαφής».