Επεισόδια και προπηλακισμοί στη Γ. Συνέλευση Τράπεζας Κύπρου

 

Οι Αμερικανοί μαζί με τους εκλεκτούς του τα νέα αφεντικά

Μέτοχοι και απερχόμενα μέλη στο Δ,Σ, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν  στ γενική συνέλευση

Υπό τις έντονες διαμαρτυρίες κατόχων αξιογράφων και μετόχων της πρώην Λαϊκής και με ισχυρή αστυνομική παρουσία, ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.00 πμ η ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου η οποία και θα εκλέξει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αντανακλώντας την νέα μετοχική σύνθεση, όπως αυτή προέκυψε μετά την αύξηση  κεφαλαίου ύψους €1 δις το περασμένο καλοκαίρι.GMI_9788
Οι διαμαρτυρόμενοι βρίσκονται έξω από την είσοδο των κεντρικών γραφείων της Τράπεζας Κύπρου και προσπαθούν να εισέλθουν μέσα, ενώ κάποιοι έριξαν παράλληλα διάφορα αντικείμενα προς το κτίριο, δηλώνοντας ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε.
Γύρω στις 9.30 κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο από την πίσω πόρτα, φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας, ενώ ακολούθως απομακρύνθηκαν από την ασφάλεια του κτιρίου.
Κατά την είσοδο του στη Γενική Συνέλευση, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δέχτηκε τις έντονες επικρίσεις των διαμαρτυρομένων. Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από πολλούς μεαλομέτοχους της Τράπεζας, οι οποίοι υπέστησαν εκτεταμένο κούρεμα όμως δεν παρίστανται στην συνέλευση γιατί θεωρούν ότι τα πάντα είναι προσχεδιασμένα μετά και την σύναψη συμφωνίας με τους Αμερικανούς και ειδικότερα με τον Γοιυίλμπο Ροςς και άλλους που αντιπροσωπεύονται από το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη.

Πώην μέλη του Δ.Σ της Τράπεζας Κύπρου τα οποία εκτοπίστηκαν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση θεωρώντας πως θα εκλεγούν στο συμβούλιο μόνο οι εκλεκτοί του αμερικανού μεγαλομέτοχου  Ροςς και της κυβερνησης.


Ποιοι Θα εκλεγούν

Με βάση τη νέα μετοχική δομή της τράπεζας, όπως αυτή προέκυψε μετά την έκδοση κεφαλαίου, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η εκλογή των δέκα υποψηφίων που πρότεινε ο συνδυασμός του Γουίλμπουρ Ρος.

Από τα υφιστάμενα μέλη υποψήφιοι θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζον Πάτρικ Χούρικαν, ο νυν αντιπρόεδρος Βλαντιμίρ Στρζαλκόφσκι, καθώς και οι Ιωάννης Ζωγραφάκης και Μάριος Καλοχωρίτης.

Οι υποψήφιοι για τους οποίους έχει προταθεί ψήφισμα από μετόχους της εταιρείας για διορισμό τους ως μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας είναι οι Γιόζεφ Άκερμαν, Άρνε Μπέργκρεν, Μακσίμ Γκόλντμαν, Γουίλμπουρ Ρος, Χριστόδουλος Πατσαλίδης και Μιχάλης Σπανός.

Υποψήφιος για τον οποίο έχει ληφθεί ειδοποίηση από μέτοχο για την πρόθεσή του να προτείνει την εκλογή του στο ΔΣ της εταιρείας είναι ο Ζαχαρίας Παλέξας, ο οποίος προτείνεται από τον Σύνδεσμο Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ).

Αμέσως μετά το πέρας της συνέλευσης το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει στην πρώτη του συνεδρία κατά την οποία θα καταρτιστεί σε σώμα.

Οι δέκα από τους έντεκα υποψηφίους είναι αυτοί που προτείνονται για διορισμό στο ΔΣ της Τράπεζας στα ειδικά ψηφίσματα για παύση συμβούλων και για διορισμό συμβούλων που θα τεθούν προς ψήφιση στη ΕΓΣ, από τον νέο μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Wilbur Ross.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του στις 6 Οκτωβρίου, ο κ. Ross ανέφερε ότι προτίθεται να εκλέξει τον κ. Άκερμαν ως μη εκτελεστικό Πρόεδρο του Συγκροτήματος, ενώ προτείνει τον εαυτό του και τον κ. Στρζαλκόφσκι για τις θέσεις των Αντιπροέδρων.

Σύμφωνα με ειδικό ψήφισμα που τροποποιεί το καταστατικό της Τράπεζας Κύπρου, και θα τεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση, ο αριθμός των συμβούλων δεν θα είναι μικρότερος από 7 και μεγαλύτερος από 13.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ και μέλος του απερχόμενου ΔΣ, Άδωνις Παπακωνσταντίνου ζήτησε να προσφωνήσει τη Συνέλευση και να επιχειρηματολογήσει γιατί στο ΔΣ να βρίσκεται εκπρόσωπος του Συνδέσμου, τα μέλη του οποίου κατέχουν το 9,2% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Σε επιστολή του, με την οποία ζητά από τη Γραμματεία του ΔΣ να προσφωνήσει τη Συνέλευση, αναφέρει ότι «είναι πολύ απογοητευτικό ότι μέσω ψηφίσματος που έχουν καταθέσει οι νέοι μέτοχοι προτείνουν την παύση του μοναδικού μέλους στο ΔΣ, που εκπροσωπεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ούτω καλούμενων ανασφάλιστων καταθετών/πιστωτών και τοποθετούνται με τρόπο, ο οποίος θα μπορούσε να εκληφθεί εχθρικός προς εμάς, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούμε ένα μεγάλο αριθμό μετόχων και πελατών».