Οι προτάσεις του Κινήματος Οικολόγων για το κυπριακό

 

Με την κατάθεση εκτενών προτάσεων προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη,imagew ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης ανέπτυξε στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, τις θέσεις του για χάραξη μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, που θα μας οδηγεί σε υπέρβαση του αδιεξόδου του Κραν Μοντάνα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

“Ο κ. Περδίκης, εισαγωγικά αναφέρθηκε στα αίτια του αδιεξόδου, που κατ` αποκλειστικότητα βαρύνουν την τουρκική πλευρά. Παράλληλα όμως χαρακτήρισε ως λανθασμένη την προσέγγιση από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη -αλλά και προκατόχων του- που εκλαμβάνει τις υποχωρήσεις, ως βήμα κατευνασμού της τουρκικής στάσης.

Στην κυρίως εισήγησή του, ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου το Κραν Μοντάνα, να μην αποτελέσει ένα χρονικό σημείο ήττας των αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρχικά επισήμανε την ανάγκη γραπτής απόσυρσης, με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, των τελευταίων προτάσεων του Προέδρου Αναστασιάδη. Ως ιδιαίτερα προβληματική -και εν πολλοίς με ρόλο στην κατάληξη των διαδικασιών- χαρακτήρισε τη δομή των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διευρυνθεί η σύνθεση των Διασκέψεων, ώστε να ξεφύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο της πενταμερούς.

Πυρήνας των προτάσεων του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όπως εξήγησε, αποτελεί η ουσιαστική εμπλοκή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, διεθνών παραγόντων και ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, όπως το να τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, το να αναλάβει η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες ρόλο συντονισμού των διμερών επαφών των Κύπριων αξιωματούχων  και την άσκηση πίεσης για άρση των εμποδίων που προβάλλει η Τουρκία στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Περδίκης θέλησε να τονίσει πως μοναδικός τρόπος να υποχρεωθεί η Τουρκία σε ουσιαστικό διάλογο, είναι να συνειδητοποιήσει πως διαπραγματεύεται με ένα ισότιμό της, κυρίαρχο κράτος.