Aνακοινώσεις κομμάτων για τις μαύρες επετείους

 

Με ανακοινώσεις και εκδηλώσεις απ’αφορμή την 43η επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής , τα κόμματα διακηρύσσουν την αποφασιστικότητα τους  να αγωνιστούν για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Εκλογικό Επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου

Το εκλογικό Επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου με ανακοίνωση του σημειώνει:

“Η 43η επέτειος της αποφράδας 15ης Ιουλίου 1974, υπενθυμίζει στον κυπριακό Ελληνισμό την προδοσία της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’, που άφησε στον τόπο μας πληγές που δυστυχώς παραμένουν ανοικτές.

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας καθώς και στον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, που υπήρξε ο στόχος του προδοτικού πραξικοπήματος.

Αντλούμε τα πικρά διδάγματα της προδοσίας και δηλώνουμε αποφασισμένοι να πορευθούμε αταλάντευτα διεκδικώντας ενωμένοι την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Λύσης που να απελευθερώνει τα κατεχόμενα εδάφη μας από την τουρκική κατοχή, λύσης που να αποτρέπει οποιαδήποτε ανάμιξη ή ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο, λύσης που να είναι βιώσιμη και δημοκρατική, λύσης που να σέβεται εμπράκτως όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, λύσης που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.”

 

Εκδήλωση καταδίκης από το Εκλογικό Επιτελείο  Γιώργου Λιλλήκα

 

Το εκκλησάκι του Αγίου Κασσιανού, παρά τη νεκρά ζώνη στην Λευκωσία επέλεξε χθες το Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο του υποψηφίου προέδρου Γιώργου Λιλλήκα για την πραγματοποίηση της αντικατοχικής εκδήλωσης του με αφορμή  τις μαύρες επετείους του 1974.

Εκατοντάδες  πολίτες  πορεύθηκαν στον Άγιο Κασσιανό και υποδέχθηκαν τους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν φλόγα από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μέσα σε έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, ο κος Λιλλήκας  ανέβηκε στο βήμα και απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι “το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 δεν ήταν ένα συμπτωματικό ιστορικό γεγονός. Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα που σχεδίασαν ξένα κέντρα αποφάσεων, για να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, να επιβάλουν τη διχοτόμηση σε πρώτο στάδιο και στη συνέχεια την πλήρη παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία.¨”

Ο Γ. Λιλλήκας τόνισε ότι “η επιβολή στην Ελλάδα της Χούντας των Συνταγματαρχών αυτό το στόχο είχε. Η Χούντα, που με τη βοήθεια των εδώ συνεργών της, της ΕΟΚΑ Β’, οργάνωσε το προδοτικό πραξικόπημα δεν ενεργούσε εκ μέρους του Ελληνισμού αλλά εκ μέρους των Αμερικάνων.
Η ιστορική αυτογνωσία είναι υποχρέωση κάθε λαού που θέλει να έχει παρών αλλά και μέλλον. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την ιστορική αλήθεια από την παραχάραξη και την παραποίηση της, από όπου και αν αυτή προέρχεται.¨”
Καθήκον όλων μας, κατέληξε είναι “να τονίσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε νέες προδοσίες και ότι θα διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως το πιο πολύτιμο όπλο μας στον αγώνα για πραγματική απελευθέρωση και ειρήνη στον τόπο μας.”

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Χρήστο Ππασή .
Η ΕΔΕΚ

Στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ αναφέρει:

“Για τεσσαρακοστό τρίτο χρόνο αναβιώνουν οι μαύρες θύμησες, όταν ξένοι κύκλοι και σύγχρονοι Εφιάλτες, έδωσαν την αφορμή στην Τουρκία, για να εισβάλει στην Κύπρο.

Η 15η Ιουλίου είναι η θλιβερότερη επέτειος στην ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού, γιατί η προδοσία εκείνη, δεν ήταν απλώς μια άφρονα πράξη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Ελληνισμός της Κύπρου βιώνουν ακόμα τις τραγικές συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, Εθνάρχη Μακαρίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα τιμά την μνήμη των ηρωικών νεκρών, που αντιστάθηκαν στους ξενοκίνητους χουντικούς και πραξικοπηματίες.

Καταδικάζουμε το προδοτικό πραξικόπημα.

Διακηρύσσουμε τον απαράβατο στόχο μας, για εξεύρεση λύσης του κυπριακού, που να ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής, να απελευθερώνει τα κατεχόμενα εδάφη μας, να είναι βιώσιμη, λειτουργική, διαρκής και δημοκρατική, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το οφείλουμε σ’ αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα υπέρ της δημοκρατίας.

Το οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές.”

Κίνημα Αλληλεγγύη

Στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη αναφέρει:

“43 χρόνια μετά τη μαύρη μέρα που στιγμάτισε την Κύπρο και οδήγησε στην τουρκική εισβολή, ηχούν ακόμα οι σειρήνες της προδοσίας, παραμένουν άσβεστες οι μνήμες και ανοιχτές οι πληγές.
Μνημονεύουμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια του λαού μας.
Αποτελεί χρέος μας απέναντι τους η διεξαγωγή αδιάκοπου αγώνα για να παραμείνει το μαρτυρικό μας νησί Ελληνικό.
Οφείλουμε περισσότερο από ποτέ, να προστατέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Κυπριακή Δημοκρατία και την εθνική μας κυριαρχία.”