Τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πάφο


Πυροσβέστες θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή έδωσαν πραγματικές μάχες με τις φλόγες τεράστιων διαστάσεων πυρκαγιάς στο χωριό Μαμμώνια, σώζοντας κατοικίες που κινδύνευαν να καούν από την φωτιά.imagew

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 2 το μεσημέρι από σημείο νότια του χωριού Σταυροκόνου στο οποίο λειτουργεί κεραία κινητής τηλεφωνίας. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα προς τα ανατολικά προς τις κοινότητες Μαμμώνια και Άγιος Γεώργιος Μαμμωνιών. Σε κάποια στιγμή η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα ανάμεσα στις  κοινότητες Τραχυπέδουλα- Μαμμώνια και Σταυροκόνου,  πλησιάζοντας και τα πρώτα σπίτια, κυρίως στο χωριό Μαμμώνια και Άγιος Γεώργιος.  Η δύναμη πολιτικής άμυνας και η αστυνομία είχαν τεθεί σε ετοιμότητα προκειμένου να ενεργοποιήσουν αν χρειαζόταν τον μηχανισμό για την εκκένωση των κοινοτήτων.

Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο γύρω στις 6 το απόγευμα αφού αποτέφρωσε έκταση ενάμιση τετραγωνικού χιλιομέτρου καλυμμένη από άγρια βλάστηση, δέντρα, φυτείες ελιών και εσπεριδοειδών, συστήματα άρδευσης αλλά και μικρές γεωργικές αποθήκες.

Χάριν στην επέμβαση των πολύ ισχυρών δυνάμεων πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν, η φωτιά περιορίστηκε προτού προκαλέσει μεγαλύτερες καταστροφές. Χρησιμοποιήθηκαν επτά πτητικά μέσα, πέντε ελικόπτερα και τα δυο αεροπλάνα του τμήματος δασών καθώς επίσης και 22 οχήματα πυρόσβεσης από την πυροσβεστική, την ΕΜΑΚ, το Τμήμα Δασών, την υπηρεσία θήρας, την πολιτική άμυνα και τις κοινότητες της περιοχής. Στην περιοχή θα παραμένουν το βράδυ αρκετές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για να επέμβουν σε περίπτωση αναζωπύρωσης ενώ ήδη καδενοφόρα οχήματα εργάζονταν από το απόγευμα και θα συνεχίσουν και αύριο για τη δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων γύρω από τα όρια της πυρκαγιάς.