Απομακρυνθήκαμε από τη λύση λέει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος προέβη σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.imagew

Εξερχόμενος από τη συνεδρία ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανεφερε ότι η κατάσταση είναι σε πολύ κρίσιμη φάση, οριακή, και χρειάζεται να δούμε πώς ξαναδίνουμε την ελπίδα και την προοπτική ότι η χώρα μας μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.Αφησε αιχμές σε όσους όπως ισχυρίστηκε είναι ευτυχισμένοι με  την κατάληξη .

Ο κ. Κυπριανού είπε πως ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι είχε συζητηθεί την Πέμπτη το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα που τέλειωσε η Διάσκεψη και ότι έχει αποφασιστεί πως το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα για να ανταλλάξει απόψεις και για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται “αλλά το πιο σημαντικό κατά την άποψή μου για το πώς προχωρούμε παρακάτω”.

“Επειδή βλέπω κάποιους, οι οποίοι να είναι ευτυχισμένοι για την κατάληξη που είχαμε στο Κραν Μοντάνα, θα πω ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι απλά και μόνο δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, όχι απλά και μόνο δεν έχουμε έλθει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού, αλλά δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε πως “αυτό είναι το αποτέλεσμα, και στη βάση αυτού θα πρέπει να εκτιμήσουμε τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί, με γνωστές τις δηλώσεις που έγιναν και από την πλευρά του ΟΗΕ αλλά και της Τουρκίας για το πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα μετά από την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα”.

“Σε ό,τι μας αφορά δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε πάρα πολύ για το γεγονός ότι θα διαιωνιστεί η κατάσταση όπως αυτή τη στιγμή είναι διαμορφωμένη με πολύ αρνητικά τα δεδομένα για τη δική μας την πλευρά”, είπε ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται να καταβληθούν έντονες προσπάθειες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν θα ήθελε να πει οτιδήποτε περισσότερο και πως προτιμά να μιλήσει πρώτα στο Εθνικό Συμβούλιο και να καταθέσει τις θέσεις και τις απόψεις του ΑΚΕΛ πρωτίστως για το πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και δευτερευόντως για το τι έχει συμβεί στο Κραν Μοντάνα, παρόλο που έχει και εκείνο τη δική του σημασία.

“Η κατάσταση είναι σε πολύ κρίσιμη φάση, οριακή θα την χαρακτήριζα, και χρειάζεται να δούμε πώς ξαναδίνουμε την ελπίδα και την προοπτική ότι η χώρα μας μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Τα πράγματα όπως είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένα φοβούμαι ότι κάθε άλλο παρά εκπέμπουν ένα τέτοιο μήνυμα”, ανέφερε.

Ερωτηθείς τι πήγε στραβά και αν δεν εκτιμήσαμε καλά τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η Τουρκία είναι η πλευρά η οποία έχει την κύρια ευθύνη για τις εξελίξεις. “Και όχι μόνο σήμερα. Διαχρονικά η Τουρκία συμπεριφέρεται με τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο. Και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές κάποιες απαιτήσεις τις οποίες προτάσσει”, ανέφερε

Πρόσθεσε πως “το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή είναι: Εμείς λειτουργήσαμε με τρόπο που να καθιστά ανέφικτη την προώθηση των στόχων της; `H να τη δυσκολεύουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία; Εδώ θα πρέπει να επικεντρωθεί η δική μας προσπάθεια κατά την άποψή μου διότι ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργεί μέχρι σήμερα η Τουρκία. Αυτά αφήστε να τα πούμε στο Εθνικό Συμβούλιο πρώτα”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του στην Αθήνα αργότερα σήμερα, είπε πως “επιβάλλεται να συζητήσουμε και ως κόμμα με την ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα. Αυτό είναι εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει περισσότερο. Θα γίνει αναφορά σίγουρα και στο Κραν Μοντάνα. Αλλά αυτό δεν είναι το κύριο. Το κύριο είναι πώς προχωρούμε πάρα κάτω”.

Κληθείς να πει αν δεν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κραν Μοντάνα ανέφερε πως “έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Αναστασιάδη όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες. `Εχουμε και απόψεις και θέσεις για τους χειρισμούς που έγιναν στην Ελβετία. Να τα πούμε την επόμενη Δευτέρα. Να τα πω πρώτα στο Εθνικό Συμβούλιο”, ανέφερε, σημειώνοντας πως “είναι πιο σωστό πρώτα να τα πούμε εκεί που πρέπει και μετά δημόσια”.

“Εμείς δεν συμπεριφερόμαστε όπως άλλοι και δεν θέλουμε να επενδύσουμε πάνω σε λάθη ή σε αρνητικές εξελίξεις οι οποίες έγιναν”.

Ερωτηθείς αν υπέβαλαν κάποια ερωτήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε πως “σήμερα ήταν απλή ενημέρωση. Δεν μπήκαμε σε καμιά άλλη διαδικασία”.