Η τουρκική πλευρά απέρριψε ασυζητητί την πρόταση Αναστασιάδη

 “Απόλυτα σοβαρή η πρόταση μας” λέει ο Αναστασιάδης

 

Η τουρκική πλευρά και ο κατοχικός ηγέτης που ακολουθεί κατα πόδας τον Τούρκο ΥΠΕΞ απέρριψαν ασυζητητί την πρόταση Αναστασιάδη λέγοντας πως δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο σε αυτήν, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά πως παραμένουν προσκολλημένοι στις πάγιες θέσεις τους για να έχουν υπο τον πλήρη έλεγχο τους την Κύπρο

«Η πρότασή μας είναι απόλυτα σοβαρή και στόχο έχει να διαρρήξει το αδιέξοδο, να δημιουργήσει προοπτικές. Εάν κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχτούν εύλογες ανησυχίες των Ε/κ και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα, αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι ίδιοι πρέπει να λύσουν», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προβαίνοντας τελευταίος σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και αρκετή ώρα μετά το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο.imagew

Η πρότασή του, είπε, στόχο είχε να ξεπεραστούν προβλήματα τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα αλλά είναι εν των ων ουκ άνευ για την ε/κ κοινότητα. «Την ίδια ώρα η πρόταση αποσκοπούσε στο να συναντήσει και ανησυχίες των Τ/κ. Είναι μια γνήσια πρόταση του καθαρού ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Τα άλλα που ακούω θεωρώ δεν συνάδουν με κοινούς στόχους».

Δικός μας στόχος, ανέφερε, είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που να είναι δίκαιος για όλους. «Και για κάποιους άλλους, με βάση το δικό τους δίκαιο».

Ρωτήθηκε στη συνέχεια από Τ/κ και Τούρκους δημοσιογράφους να κάνει μια δήλωση στα αγγλικά όπου επανέλαβε την αρχική του δήλωση στα ελληνικά. «Έκανα μια πρόταση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να σημειωθεί πρόοδος. Μια πρόταση που θα συναντά τις ανησυχίες των Τ/κ και την ίδια ώρα δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες της δικής μου κοινότητας».

Ερωτηθείς εάν απορρίφθηκε η πρότασή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από τις απαντήσεις μπορεί να συναχθεί το αποτέλεσμα αν έγινε αποδεκτή ή απορρίφθηκε.

Ερωτηθείς εάν έθεσαν «αυτοί πρόταση», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.

 Δηλώσεις Κοτζιά

Η διαπραγμάτευση δεν έχει προχωρήσει ως θα έπρεπε, έχει χαθεί πολύς χρόνος, και αυτό εξηγεί γιατί δεν θα έλθουν οι Πρωθυπουργοί, δήλωσε μετά την χθεσινοβραδινή σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι την Πέμπτη ” και με τη βοήθεια του σοφού ΓΓ του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ένδειξη από την τουρκική πλευρά για αλλαγή στάσης, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: “Νομίζω ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να αλλάξει”.

Κληθείς να πει αν υπήρξε αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Κοτζιάς είπε πως “καταλαβαίνω ότι ετοιμάζει η κυπριακή πλευρά ένα συγκεκριμένο σύστημα προτάσεων” το οποίο και θα δώσει. “`Εχουμε κάνει και εμείς ένα καλό κείμενο νομίζω γιατί πρέπει να καταργηθούν οι Συνθήκες Συμμαχίας και η Συνθήκη Εγγυήσεων. Είναι καλοδιατυπωμένο και θα το δώσει αύριο ο (Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ)  `Ειντε στον ΓΓ”, ανέφερε.

“`Οπως διαπίστωσαν οι περισσότεροι των Υπουργών δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. `Εχει χαθεί πολύς χρόνος και αυτό εξηγεί γιατί δεν θα έλθουν οι Πρωθυπουργοί”, είπε ο κ. Κοτζιάς.

`Οπως θα είδατε, πρόσθεσε, “κάποιοι θέλανε να πιέσουν να έλθουν οι Πρωθυπουργοί χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις και επικράτησε η λογική και η ορθότητα. Εγώ επανέφερα στη συζήτηση την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα, και πώς αυτά θα φύγουν, και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που έχω θέσει. Καταναλώνεται πολύς χρόνος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα.