Δημ.Παπαδάκης:Η Ε.Ε. να πάψει να πριμοδοτεί τις λογικές Ερντογάν

 

Γίνονται εκπτώσεις προς την Τουρκία που
προσβάλλουν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τους λαούς της Ευρώπης ”

 

Σε σημερινή του παρέμβαση στα πλαίσια συζήτησης για την έκθεση του 2016 για την Τουρκία, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) τήρησε επικριτική στάση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προωθεί την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας τη στιγμή που η Τουρκία υιοθετεί απαράδεκτες συμπεριφορές.1940C95DCFD684845A44BED2CBD16222

“ Το ερώτημα θα πρέπει να είναι τι Ευρώπη πραγματικά θέλουμε και  δυστυχώς φαίνεται να μην μαθαίνουμε από τα τραγικά μας λάθη. Θέλουμε την Ευρώπη που οι πολιτικές της θα στηρίζονται σε αρχές και αξίες ή την Ευρώπη που οι πολιτικές της θα στηρίζονται μόνο στα συμφέροντα;”, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής.

Στη συνέχεια της παρέμβασης του ο κ.Παπαδάκης  τόνισε πως όταν γίνεται μια συμφωνία θα πρέπει να υπάρχουν αμοιβαία οφέλη καθώς και ανταλλάγματα. “Διασφαλίσαμε την αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων από έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ; Διασφαλίσαμε την επιστροφή των προσφύγων και την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων στην Κύπρο;  Διασφαλίσαμε τη δημιουργία συνθηκών δημοκρατίας στην ίδια την Τουρκία όπου όσοι σκέφτονται διαφορετικά βρίσκονται στις φυλακές; Τίποτα από αυτά δεν έχει διασφαλιστεί. Αντίθετα γίνονται εκπτώσεις που προσβάλλουν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τους λαούς της Ευρώπης”.

Τέλος, ο κ.Παπαδάκης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει να πριμοδοτεί τις λογικές Ερντογάν και επισήμανε την ανάγκη να  επενδύσει η Ευρώπη στην προοπτική μιας δημοκρατικής Τουρκίας.