Εντονο παρασκήνιο πριν την κάθοδο Γκουτέρες

Εντονο παρασκηνιο σημειώνεται στο Κραν Μοντανά με τον Αιντε να επιχειρεί να βρει φόρμουλες γεφύρωσης του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές ενόψει και της καθόδου απόψε ή αύριο το πρωί του Γ.Γ. του ΟΗΕ.imagew

Στο μεταξύ , ολοκληρώθηκε  λίγο μετά το μεσημέρι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που συνεδρίαζε υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τη συμμετοχή της διαπραγματευτικής ομάδας.

Στις 15.00 (16.00 ώρα Κύπρου) θα συνεδριάσει η τεχνική επιτροπή που έχει ορισθεί για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης.

Στις 17.00 (18.00 ώρα Κύπρου) θα συναντηθούν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αιντε. Στις 18.00 (19.00 ώρα Κύπρου) αρχίζει η συζήτηση στο τραπέζι 2 για τα πέντε κεφάλαια.
Νωρίς το πρωί άρχισε η συνάντηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τη διαπραγματευτική του ομάδα με θέμα τις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα, ενόψει και της καθόδου την Πέμπτη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Ελβετία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας, όπως αναφέρουν τα τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Ακιντζί πραγματοποιεί συναντήσεις με την ομάδα του πριν και μετά από κάθε συνάντηση στα πλαίσια της Διάσκεψης για την Κύπρο, στις οποίες αξιολογούνται οι εξελίξεις της ημέρας.

Ο κατοχικός ηγέτης, εκτός από τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας, συναντήσεις πραγματοποιεί και με τους ηγέτες των τ/κ πολιτικών κομμάτων, που τον συνοδεύουν στην Ελβετία.

Εξάλλου, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός οικονομικών» Σερντάρ Ντενκτάς και ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου συναντήθηκαν σήμερα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ  Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» κατά τη συνάντηση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε στους συνομιλητές του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η Τουρκία βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών με στόχο να εργαστεί με αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ.

Όπως αναφέρεται, η συνάντηση έγινε κατά τη διάρκεια προγεύματος μετά από πρόσκληση του «υπεξ» και σε αυτήν παρευρέθηκαν αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ και «λειτουργοί» του «υπουργείου εξωτερικών»