Κοτζιάς: Δύο ομάδες εργασίας για ασφάλεια και απομάκρυνση στρατευμάτων

 

Τη σύσταση ομάδας εργασίας για το καθεστώς ασφάλειας της Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα συγκροτηθεί αύριο Τετάρτη και δεύτερη ομάδα εργασίας σχετικά με την απομάκρυνση των στρατευμάτων, στην παρουσία στρατιωτικών.089023C1E789ABDAD1DFFCCEB3BF1D85

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην απογευματινή συνεδρίαση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι συστήνονται δύο ομάδες εργασίας. «Τη μια τη συμφωνήσαμε και ξεκίνησε, τη δεύτερη ελπίζω να τη συμφωνήσουμε μέχρι αύριο το πρωί», είπε.

Εξήγησε ότι η μια ομάδα εργασίας αφορά το νέο καθεστώς ασφάλειας της Μεγαλονήσου και πρόσθεσε ότι «εμείς επιμένουμε στη διαπραγμάτευση ότι η ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική, καθώς αυτή είναι μια αντίληψη του 17ου-18ου αιώνα και όχι του 21ου».

Κατά δεύτερο, συνέχισε, «ελπίζουμε να συγκροτηθεί αύριο μια ομάδα για την απομάκρυνση των στρατευμάτων και αύριο το πρωί θα έρθουν και οι στρατιωτικοί μας, οι ειδικοί για αυτά τα ζητήματα».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Κοτζιάς απάντησε «δεν ξέρω αν συμφωνεί, αλλά θα συμμετάσχει».