Γ.Γ.ΑΚΕΛ,Ακιντζί και τ/κ κόμματα ζητούν την άμεση επιστροφή του ΓΓ του ΟΗΕ

 

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Aντρος Κυπριανού , ο κατοχικός ηγέτης Μ.Ακιντζί  Ακιντζί και τα τ/κ που βρίσκονται στον Κραν Μοντανά ζήτησαν σήμερα την επιστροφ’η του Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ στις συνομιλίες .imagew

Σε δύο μηνύματά του στο τουίτερ, , ο Άντρος Κυπριανού έγραψε «Η παρουσία του κ. Γκουτέρες είναι περισσότερο από απαραίτητη για την επίτευξη λύσης» και «Αν θέλουμε κάμψη τουρκικής αδιαλλαξίας και λύση απαιτείται εμμονή σε αρχές, σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα».

Επίσης ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατά την έξοδό του από τη Διάσκεψη δήλωσε ότι είναι  κλό ν επιστρέψει ο κ.Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να έρθει. Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ακόμη ότι η πρόταση της τ/κ  και της τουρκικής πλευράς είναι εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο Τ/κ ηγέτης στη δήλωσή τους στα τουρκικά είπε, ότι “αυτό που είναι αλήθεια σας το λέω κάθε φορά. Η πραγματικότητα σήμερα είναι αυτή: Η τ/κ πλευρά και η τουρκική κάνουν ό,τι μπορούν για να υπάρξει πλέον μια λύση στην Κύπρο μένοντας μέσα στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, χωρίς να βγαίνουν καθόλου έξω από (το πλαίσιο αυτό), γιατί τέτοιες φωνές πάλι υπάρχουν και έρχονται στα αυτιά μας. Εργασίες θα γίνουν και μετά το μεσημέρι. Είναι καλό να έρθει και ο ΓΓ του ΟΗΕ, αυτή είναι η άποψή μας”.

Κληθείς να σχολιάσει και την έκκληση των τ/κ πολιτικών κομμάτων να μεταβεί στο Κραν Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το γνωρίζει, είδε τη δήλωσή τους και θεωρεί ότι είναι σωστή.

Σε ερώτηση ποια είναι η στάση του ΓΓ του ΟΗΕ σε αυτό το αίτημα, ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι “υπάρχει πιθανότητα να έρθει εδώ ο ΓΓ, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αλλά θα δει σήμερα αύριο και πιθανόν να έρθει”.

Σε ερώτηση εάν θα έρθει υπό τον όρο ότι υπάρχει πρόοδος, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε: “Κατά την άποψή μας είναι καλό να έρθει. Η στάση μας ως τουρκική πλευρά αυτή είναι. Ελπίζουμε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις γι αυτό”.

Ερωτηθείς στα αγγλικά εάν υπήρξε πρόοδος μέχρι τώρα, ο Τ/κ ηγέτης είπε “ας συνεχίσουμε, να δούμε τα αποτελέσματα και μιλάμε”. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι επόμενες μέρες θα είναι παραγωγικές και επανέλαβε αυτό που είπε το πρωί ότι κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα”.

Τα τ/κ κόμματα

Την άμεση κάθοδο και πάλι του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα ζήτησαν νωρίτερα  με κοινή τους δήλωση τα τ/κ πολιτικά κόμματα που βρίσκονται στο Κραν Μοντανά , καθώς η δεύτερη εβδομάδα, «σε αντίθεση με την κινητικότητα στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, ξεκίνησε σε ένα διαφορετικό κλίμα και δυστυχώς σε περίπτωση που δεν γίνει η απαραίτητη προσπάθεια για να επιστρέψει άμεσα στο Κραν Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες, διαφαίνεται ότι δεν θα είναι εφικτό ένα αποτέλεσμα».

Την δήλωση που ανέγνωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, υπογράφουν εκ μέρους του ΚΕΕ, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ως «βουλευτής», ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς και ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγιτ.

Οι Τ/κ δηλώνουν ότι επιδεικνύουν ομόφωνα κοινή στάση γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να αρθεί το αδιέξοδο το οποίο έχει προκύψει σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε και να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα χωρίς να παραταθεί περισσότερο η διαδικασία, και θεωρούν ότι η έλευση του ΓΓ την περασμένη εβδομάδα έφερε ως αποτέλεσμα να πεισθούν όλες οι πλευρές στο θέμα της μεθοδολογίας και να υπάρξει κινητικότητα.

Καλούν τέλος τις πλευρές να κάνουν βήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τον ΓΓ του ΟΗΕ για να καταλήξει σε αποτέλεσμα η Διάσκεψη.