Υπόγεια προσπάθεια Τούρκου ΥΠΕΞ για επίρριψη ευθυνών στην Ε/κ πλευρά

 

Χωρίς αποτέλεσμα και με τις δύο πλευρές να διατηρούν τις θέσεις τους ολοκληρώθηκε χθες βράδυ μετά από μιάμιση ώρα, η συζήτηση για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τη συμμετοχή των εγγυητριών imagewδυνάμεων, της ε/κ και της τ/κ πλευράς.

Είχε προηγηθεί η άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών για να συζητήσουν όλα τα κεφάλαια, κατά την οποία σχολίασαν τις θέσεις της άλλης πλευράς.

Η τουρκική πλευρά ξεκίνησε ήδη μια υπόγεια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών.Ενδεικτικό τούτου οι ισχυρισμοί του Τούρκου ΥΠΕΞ σε μέλη της πλατφόρμας “United Cyprus Now” που βρίσκονται έξω από το κτίριο των διαπραγματεύσεων, στο Κραν Μοντάνα ότι “δυστυχώς σημειώθηκε ένα βήμα πίσω στις ε/κ προτάσεις και ένα βήμα μπροστά στις τ/κ προτάσεις”.

Εξερχόμενος από το συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ρωτήθηκε για τη συνάντηση και απάντησε «Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι ήταν όπως θα ηθέλαμε».

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι «δουλεύουμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς επίσης πώς πήγε η συνάντηση, απάντησε «πρέπει να σκεφτώ σοβαρά αν πρέπει να σας πω», ενώ νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε «θαυμάζω την υπομονή σας».

Ο Έσπεν Μπαρθ Αιντε ανέφερε επίσης, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ότι έχουν συμφωνήσει να μην κάνουν δηλώσεις και πως είναι “μια διαδικασία σε εξέλιξη”.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο το πρωί στις 10 (11 ώρα Κύπρου) με τη συζήτηση στο τραπέζι 1 για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και μία ώρα αργότερα στο τραπέζι 2 θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για τα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια.

 Εκπρόσωπος :Ο Τσαβούσογλου να πει δημόσια ποιά η  τουρκική πρόταση για εγγυήσεις

Πληροφορηθεί για τις αναφορές Τσαβούσογλου ο Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε  τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δώσει στη δημοσιότητα την τουρκική πρόταση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις κάλεσε ο Κυβερνητικός

Σε δηλώσεις του , ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι `με λύπη μας έχουμε ακούσει κάποιες δημόσιες δηλώσεις από πλευράς του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών`.

Ενδεχομένως, πρόσθεσε, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ενδεχομένως επιθυμούν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, ενδεχομένως να βρίσκονται  σε δύσκολη θέση και προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση πραγμάτων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο κυπριακός λαός που παρακολουθεί τις εξελίξεις «πραγματικά ενδιαφέρεται να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στις συζητήσεις εδώ στην Ελβετία» και κάλεσε τον κ. Τσαβούσογλου «να μιλήσει δημόσια για την τουρκική πρόταση», δίνοντας την πρόταση στη δημοσιότητα όπως έχει υποβληθεί στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τι  είπε ο Τσαβούσογλου

“Δυστυχώς σημειώθηκε ένα βήμα πίσω στις ε/κ προτάσεις και ένα βήμα μπροστά στις τ/κ προτάσεις”, φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν συναντήθηκε με μέλη της πλατφόρμας “United Cyprus Now” που βρίσκονται έξω από το κτίριο των διαπραγματεύσεων, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος της πλατφόρμας Ανδρομάχη Σοφοκλέους, ο Τούρκος Υπουργός τους πλησίασε πεζός με δική του πρωτοβουλία, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του και είπε ότι θα πρέπει να διαβάσουμε όλοι τις προτάσεις και ποιος είπε τί. Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος, απάντησε ότι πάντα υπάρχει ένας λόγος για να είναι αισιόδοξος για μια λύση και θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτό.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο της πλατφόρμας, ο κ. Τσαβούσογλου τους έδωσε συγχαρητήρια για το ότι βρίσκονται στην Ελβετία. Οι ίδιοι απάντησαν ότι είναι εκεί για μια ενωμένη Κύπρο, δείχνοντας του την ταμπέλα με το σύνθημα “United Cyprus Now”, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να απαντά «και εμείς το ίδιο θέλουμε».