Ζητήματα του περιουσιακού συζήτησαν το απόγευμα υπό τον Γκουτέρες οι ηγέτες

 

Νέα συνάντηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 10 το πρωί χωρίς τον ΓΓ του ΟΗΕ που αναχωρεί νωρίτερα με τον ίδιο να δηλώνει στο δείπνο εργασίας το βράδυ της Παρασκευής ότι εάν χρειαστεί θα επιστρέψει.imagew

Tο Σάββατο θα γίνουν συζητήσεις μέχρι το μεσημέρι, το απόγευμα στις 18.30 θα έχει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ενώ την Κυριακή δεν θα γίνουν συναντήσεις.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα με τη συμμετοχή των ηγετών, των τεχνοκρατών και των εγγυητριών δυνάμεων στο επίπεδο των ΥΠΕΞ  με στόχο να γίνει δουλειά στο θέμα των εγγυήσεων ενώ στα εσωτερικά κεφάλαια να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και συγκλίσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ την Παρασκευή ,στο δείπνο εργασίας για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων επικέντρωσε την προσοχή του στην πρόοδο που θα πρέπει να επιτευχθεί στο θέμα της ασφάλειας και αποχώρησης στρατευμάτων,της εφαρμογής και διασφάλισης της υλοποίησης της λύσης. Την ίδια ώρα, κάλεσε τους δύο ηγέτες στα θέματα εσωτερικών κεφαλαίων να επικεντρωθούν στον στόχο επίτευξης περαιτέρω προόδου και συγκλίσεων.

Ο κ. Γκουτέρες, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, προέβη σε σύνοψη επί όλων των θεμάτων με έμφαση στις εγγυήσεις, σημειώνοντας ότι χρειάζεται δουλειά.

Σύμφωνα με τις πηγές, εκείνο που θα κρίνει την κατάληξη της παρούσας προσπάθειας είναι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για τον μηχανισμό υλοποίησης και παρακολούθησης της λύσης.

Με θέματα του περιουσιακού και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στα ομοσπονδιακά σώματα, τα οποία επέλεξε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ επειδή θεώρησε ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος, ξεκίνησε η συζήτηση την Παρασκευή το απόγευμα στο τραπέζι 2 με την συμμετοχή αρχικά των δύο ηγετών, των δύο διαπραγματευτών και μέλη των αντιπροσωπειών. Συνεχίστηκε με μικρότερη συμμετοχή των μερών σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων για να προετοιμαστεί η συζήτηση στο δείπνο εργασίας όπου συζητήθηκε το κεφάλαιο αυτό.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ, τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στο περιουσιακό ήταν για τον διάδοχο αγοραστή, ποιος έχει τον πρώτο λόγο, οι μη αξιοποιημένες περιουσίες και σημαντική ανάπτυξη ή βελτίωση μιας περιουσίας.

Η συζήτηση διήρκησε λίγο περισσότερο από δύο ώρες με τον χρόνο να καταναλώνεται εξ ημισείας στα δύο μέρη, την παράθεση θέσεων των δύο πλευρών στα 4 ζητήματα του περιουσιακού και μετά στη συζήτηση θεμάτων της ασφάλειας και εγγυήσεων. Η συζήτηση το απόγευμα ολοκληρώθηκε τελικά μόνο με τα 4 ζητήματα του περιουσιακού και ο χρόνος δεν επέτρεψε την συζήτηση της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ.

Κατά την πρωινή συνάντηση στο τραπέζι 1 υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ, συμφωνήθηκαν τρία πράγματα, η ομάδα εργασίας για τον μηχανισμό εργασίας για την εφαρμογή και παρακολούθησης της λύσης, η αποχώρηση των στρατευμάτων και πώς θα γίνει η Κύπρος «φυσιολογικό κράτος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ομάδα εργασίας δεν σημειώθηκε πρόοδος καθώς όλες οι πλευρές παρέθεσαν τις θέσεις τους.

Το βράδυ της Παρασκευής  δεν έγινε συμφωνία σε κανένα από τα θέματα, ούτε και διαπραγμάτευση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές που σημειώνουν ότι η προσέγγιση του ΓΓ ήταν θετική.

Μετά το τέλος του δείπνου συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η τουρκική και η τ/κ πλευρά, ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν επέμεινε χθες στο θέμα των 4 ελευθεριών.

Στις 9 το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.

Σε δηλώσεις Τίμερμανς αναφέρεται το Ανατολού

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς φέρεταιννα δήλωσε ότι η εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Τίμερμανς, ο οποίος συμμετέχει με το καθεστώς του παρατηρητή στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα την τρίτη μέρα, φέρεται να είπε ότι η βασική αρχή που βρίσκεται στις Συμφωνίες του 1960 που αφορά την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης είναι τόσο ασήμαντο στοιχείο από άποψης εφαρμογής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που δεν αξίζει να συζητείται.