Συναντήσεις με πρόεδρο ΔΗΣΥ και Γ.Γ.ΑΚΕΛ είχε ο Τζεμάλ Οζγιγίτ

 

Υπάρχει σοβαρό έδαφος για να γίνουν βήματα προς μια λύση και να επιτευχθεί πρόοδος στη Διάσκεψη στο Κράν Μοντάνα για την Κύπρο, δήλωσε ο πρόεδρος imagewτου Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού καθώς μένουν και στο ίδιο ξενοδοχείο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Οζγιγίτ μίλησε για νέα φάση στις διαπραγματεύσεις με την έλευση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά και για αποφασιστική στάση της τ/κ πλευράς που έχει αναγνωρισθεί και από τα ΗΕ και από την ΕΕ.

Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του και ο ΓΓ είπε ότι σε κάποια θέματα υπήρξε σημαντική πρόοδος ενώ υπάρχουν αρκετά ανοικτά θέματα και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.

«Το σημαντικό πλέον είναι να περάσουμε σε ένα πάρε – δώσε. Σε αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο και η στάση του ΓΓ του ΟΗΕ». Πρέπει να εγκαταλειφθούν συμπεριφορές και στάσεις που εμποδίζουν την πρόοδο, πρόσθεσε λέγοντας ότι ενώ η μια πλευρά κάνει ένα βήμα, η άλλη δεν συμβάλλει με το να μην παίρνει και αυτή μια πρωτοβουλία. Είναι φανερό, συνέχισε, ότι η συμπεριφορά του Προέδρου Αναστασιάδη τις πρώτες δύο ημέρες δεν ήταν υποβοηθητική, ισχυρίστηκε.

Το θέμα των εγγυήσεων ανέφερε ο κ. Οζγιγίτ, δεν είναι ταμπού, μπορούν να πάρουν μια νέα μορφή και πάνω σε αυτό γίνεται τώρα μια προσπάθεια. Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Τ/κ δείχνουν ευαισθησία στο θέμα των εγγυήσεων.

Ανέφερε επίσης ότι εκτός από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ χθες είχε συνάντηση σήμερα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και συζήτησαν τις εξελίξεις εδώ στο Κραν Μοντανά.