Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη – Ντάνκαν μετά το δείπνο


Συνάντηση με τον Βρετανό Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Αλαν Ντάνκαν θα έχει μετά το αποψινό δείπνο στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.imagew

Το δείπνο έχει προγραμματιστεί για τις 20.30 (21.30 ώρα Κύπρου), μετά το τέλος της απογευματινής συνάντησης.

Στο μεταξύ, ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που συζητήθηκαν μέχρι σήμερα στην Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα μετά την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ είχαν το απόγευμα Αλαν Ντάνκαν και Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Βρετανός Υφυπουργός που επέστρεψε σήμερα στο ελβετικό θέρετρο συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα με τον Τ/κ ηγέτη. Αμέσως μετά ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος τελικά δεν συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση και με τον ΓΓ του ΟΗΕ που βλέπει όλα τις εμπλεκόμενες πλευρές διμερώς.

Με σύντομο βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ανήγγειλε νωρίτερα το απόγευμα την επιστροφή του στο Κραν Μοντάνα για τη Διάσκεψη για την Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας με αρμοδιότητα επί Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Ο σερ Άλαν είχε βρεθεί στο ελβετικό θέρετρο την Τρίτη μαζί με τον πολιτικό προϊστάμενό του Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο όμως αναχώρησαν για το Λονδίνο το πρωί της Τετάρτης για να είναι παρόντες στις κρίσιμες για την κυβέρνηση ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εκφράζοντας την ευχαρίστησή του για την επιστροφή του στη Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης αναφέρει στο μήνυμά του: «Είμαστε εδώ στην Ελβετία για να προσπαθήσουμε πραγματικά να βάλουμε τα δυνατά μας για να φέρουμε τις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου σε μία κατάληξη.

»Διεξάγονται επί καιρώ, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ ευτυχές να παίζει το δικό του ρόλο. Εργαζόμαστε λοιπόν μαζί με τις δύο κοινότητες, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και ασφαλώς με την Ελλάδα και την Τουρκία και ελπίζω, ελπίζω πολύ ότι κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου ή των επόμενων λίγων ημερών θα μπορέσουμε να δούμε την καταληκτική πρόοδο που χρειαζόμαστε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος του σερ Άλαν Ντάνκαν προβλέπει αναχώρηση του από το Κραν Μοντάνα μετά από τις συνομιλίες του Σαββάτου.

Για την Παρασκευή δεν υπάρχει προγραμματισμένη άλλη διάσκεψη για την ασφάλεια και εγγυήσεις παρά μόνο δείπνο του Γενικού Γραμματέα με τις αντιπροσωπείες στις 21.15 και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό εκπρόσωπο Άλαν Ντάνκαν.

Η διμερής συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακυρώθηκε έπειτα από αίτημα του Τούρκου ΥΠΕΞ, μια ακύρωση που σύμφωνα με… «φήμες» οφείλεται σε διάφορα φοβικά σύνδρομα και ανασφάλειες που έχουν βγει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών σε σχέση με πιο επιτυχημένους, στη σταδιοδρομία τους, ομόλογούς του.

Χαρακτηριστικά, λέγεται πως ο κ. Τσαβούσογλου αισθάνεται κομπλεξικά απέναντι στον Νίκο Κοτζιά επειδή είναι καθηγητής πανεπιστημίου.

Το κόμπλεξ αυτό δεν του το προκάλεσε ειδικά ο Κοτζιάς, αλλά το «κουβαλά» από την Τουρκία εξαιτίας του εξίσου αναγνωρίσιμου προκατόχου του Αχμέτ Νταβούτογλου.