Ζ.Κ.Γιούνκερ: ‘Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου’

 

“Είπα ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την διαδικασία επανένωσης της Κύπρου και θα κάνω το παν για να είμαι χρήσιμος και υποστηρικτικός στην διαδικασία”. δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν,  σε σχέση με την εκπροσώπηση της ΕΕ στην διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος στην Ελβετία.imagew

Το ΚΥΠΕ ρώτησε τον Πρόεδρο της Κομισιόν να παραθέσει και την άποψη της Κομισιόν για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και συγκεκριμένα την παράταση της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, που απαιτεί η Τουρκία.

“Είμαι πάντα έτοιμος να πάρω το αεροπλάνο όταν είναι η ώρα να παράσχω βοήθεια στην Κύπρο και την Ελλάδα, αυτή τη φορά δεν μπορούσα να πάρω το αεροπλάνο γιατί έπρεπε να είμαι στο Ταλλίν, αυτός είναι ο λόγος που δεν μπόρεσα να είμαι στο Crans Montana”, είπε.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: “ελπίζω ότι αυτές οι συνομιλίες θα φέρουν κάποια πρόοδο. Η πρώτη συνάντηση που είχαμε με αυτή τη σύνθεση δεν ήταν ιδιαίτερα πολλά υποσχόμενη”.

Διευκρίνισε δε ότι “δεν έχω ενημερωθεί για το τι έχει συμβεί ακριβώς χθες και προχθές, γιατί ήμουν στο αεροπλάνο, όχι για την Ελβετία, αλλά για το Βερολίνο και το Ταλίν”.

Επαναλαμβάνοντας τέλος την πάγια θέση της Προεδρίας της Κομσιόν ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τόνισε “είπα ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την διαδικασία επανένωσης της Κύπρου και θα κάνω το παν για να είμαι χρήσιμος και υποστηρικτικός στην διαδικασία”.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν μιλούσε στον Τύπο κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης της Εσθονικής Προεδρίας της ΕΕ στο Ταλλίν της Εσθονίας.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας συμπλήρωσε ότι “είχα διμερείς συναντήσεις για το Κυπριακό με σχετικούς ανθρώπους και ως Εσθονός γνωρίζω πόσο πολύπλοκο είναι το πρόβλημα”. “Είναι ευθύνη μας”, συμπλήρωσε, “ως  ως Προεδρία να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση”. “Θα θέσω το ζήτημα της Τουρκίας και εκτός ΕΕ”. “Η Κύπρος είναι ένα δυνατό μέλος της ΕΕ” κατέληξε ο Πρωθυπουργός.