Κίπρις ποστασί: Μιάμιση σελίδα η απάντηση Ακιντζί, νέα πρόταση Βρετανών

Δύο κράτη ζητά η ΤΜΤ

 

Για μιάμιση σελίδα τοποθέτηση του Τ/κ ηγέτη στις πρωινές εργασίες της Διάσκεψης, γράφει η Κίπρις ποστασί που μιλά για νέα πρόταση της Βρετανίας imagewσήμερα που περιλαμβάνει την συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης που θα συσταθεί μετά την λύση. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται, κατά την μεταβατική περίοδο θα εγγυάται η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η τ/κ ιστοσελίδα γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε μετ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος φέρεται να μην βλέπει ζεστά κανενός είδους εγγύηση εκτός της ΕΕ. Ο Τ/κ ηγέτης φέρεται να επανέλαβε τη θέση του ότι επιπλέον των οδυνηρών εμπειριών των Τ/κ στο παρελθόν έχουν σημειωθεί σειρά επιθέσεων εναντίον τους, κυρίως από το ΕΛΑΜ και αυτό έχει προκαλέσει έλλειψη ασφάλειας στους Τ/κ.

Σύμφωνα πάντα με την Κίπρις ποστασί, το λόγο πήρε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς ο οποίος φέρεται επίσης να εξέφρασε ανησυχία όσον αφορά το θέμα του ΕΛΑΜ και πως το εν λόγω κόμμα  «πρέπει να τεθεί εκτός του δημοκρατικού δρόμου». Σημείωσε δε ότι αντίστοιχο κόμμα υπάρχει και στη χώρα του και εκεί δίνουν αγώνα εναντίον του μέσω της δημοκρατικής οδού.

Η ΤΜΤ

Ο σύνδεσμος βετεράνων της ΤΜΤ διατύπωσε τη θέση ότι η καλύτερη λύση για το Κυπριακό είναι η αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιλμάζ Μπορά σε γραπτή του δήλωση επέκρινε την πρόταση της τ/κ πλευράς υποστηρίζοντας ότι οι Τ/κ δεν κερδίζουν τίποτα.

Ισχυρίστηκε ότι οι Τ/κ ποτέ δεν έζησαν με τους Ε/κ αλλά και ότι η φόρμουλα για μια ενωμένη Κύπρο ποτέ δεν θα αποτελέσει μια βιώσιμη λύση.

Ανέφερε ακόμη ότι οι προσπάθειες για τερματισμό των εγγυήσεων της Τουρκίας καταδεικνύουν ότι οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά δεν θα οδηγήσουν σε λύση, ενώ ισχυρίστηκε και πως το όραμα των Ε/κ για Ένωση συνεχίζεται.