Σύγχυση και διϊστάμενες απόψεις για την πρόταση που υπέβαλε ο Τσαβούσογλου

 

Σύγχυση και διϊστάμενες απόψεις υπάρχουν κατα πόσο η τουρκική πλευρά υπέβαλε πρόταση για αποχώρηση μέρους των τουρκικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα η πρόταση του Τούρκου Υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την οποία υπέβαλε χθες στην πρώτη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, περιλαμβάνει πέντε σημεία.tsavousoglou

Σύμφωνα με το πρώτο σημείο, η παρούσα συμφωνία εγγυήσεων θα επαναθεωρηθεί. Το δεύτερο σημείο αναφέρει ότι την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της λύσης ένας αριθμός στρατευμάτων θα αποχωρήσει. Το τρίτο σημείο αναφέρει ότι θα ιδρυθεί Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της ε/κ και της τ/κ πολιτείας, και του ομόσπονδου κράτους. Το τέταρτο σημείο λέει ότι θα υπάρξει εγγύηση για τη λειτουργία του ομοσπονδιακού συντάγματος και του συντάγματος των ομόσπονδων πολιτειών. Το πέμπτο σημείο αναφέρει ότι, αν όλα πάνε καλά, θα αναθεωρηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που θα μείνει στο νησί.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεϊν Μουφτούογλου, δήλωσε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ειδήσεις που αναφέρονται σε ποσοστό αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων στο σχέδιο πρότασης που παρουσίασε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η αναφορά αφορά πληροφορίες ότι η πρόταση Τσαβούσογλου προβλέπει την αποχώρηση του 80% των τουρκικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ειδήσεις ότι στο πλαίσιο του σχεδίου τεσσάρων σημείων της Τουρκίας θα αποχωρήσει στρατός και ότι γίνεται αναφορά σε ποσοστό”.