Εντονη ανησυχία για τις εξελίξεις εκφράζουν ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύη

 

Έντονη ανησυχία αλλά και απογοήτευση προκύπτει από τις εξελίξεις, δύο ημέρες πριν την έναρξη της νέας πενταμερούς διάσκεψης για το κυπριακό, στην Ελβετία, εκφράζει το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του επισημαίνοντας:

“Η σημερινή διαπίστωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το έγγραφο Άιντε δεν είναι κοινό, καθώς και η θέση του ότι το έγγραφο δεν έχει υπόσταση, περιγράφει μεν την παρούσα κατάσταση, αλλά, ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει και την πλήρη αποτυχία της μέχρι σήμερα τακτικής Αναστασιάδη, η οποία εγκλώβισε την πλευρά μας σε μια επικίνδυνη, για την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συμφέροντα των ελληνοκυπρίων, διαδικασία.

Δυστυχώς, η τακτική Αναστασιάδη και οι πρόχειροι και ερασιτεχνικοί χειρισμοί του, οδήγησαν:

Στη σύγκληση νέας πενταμερούς, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, απόντα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς να πληρείται καμία διαχρονική προϋπόθεση της δικής μας πλευράς αλλά και καμία από τις προϋποθέσεις που ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης έθεσε πριν από μερικές βδομάδες.
Στην κατάθεση από τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών ενός κάκιστου και επικίνδυνου Εγγράφου, το οποίο «μένει» και το οποίο ουσιαστικά επιχειρεί, μέσα από την επαναφορά ιδεών που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο Ανάν, να νομιμοποιήσει και να διαιωνίσει το ρόλο της Τουρκίας και της Βρετανίας στην Κύπρο και ταυτόχρονα να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κι όλα αυτά, συμβαίνουν ενώ η Τουρκική πλευρά παραμένει εντελώς αμετακίνητη και σε όλες τις άλλες πτυχές του Κυπριακού, όπως το εδαφικό, το περιουσιακό, τα θέματα διακυβέρνησης, το θέμα των εποίκων, τα θέματα οικονομίας, τα οποία θα συζητηθούν στην Ελβετία σε ένα περιβάλλον πιέσεων και απειλών για την πλευρά μας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα συνοδεύσει τον κ. Αναστασιάδη στην Ελβετία και ευελπιστεί ότι αυτή τη φορά ο κ. Αναστασιάδης θα αξιοποιήσει το Εθνικό Συμβούλιο αλλά και τις προτάσεις μας, τόσο σε σχέση με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις –που από κοινού με την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη καταθέσαμε- όσο και τις προτάσεις του κόμματός μας για νέα στρατηγική τις οποίες καταθέσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο.”

Κίνημα Αλληλεγγύη


«Τελικά το έγγραφο Έιντε για την Ασφάλεια δεν θα είναι ούτε κοινό, ούτε συμφωνημένο, ούτε είναι αποδεκτό. Αντιθέτως πρόκειται για ένα από τα χειρότερα έγγραφα στην ιστορία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη και προσθέτει:

  • Ουσιαστικά καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτή στο ζήτημα της Ασφάλειας το οποίο ξεκάθαρα αφορά τη Διεθνή πτυχή του προβλήματος.
  • Προτείνει όπως τις υπογραφές για τη νέα κατάσταση βάλει το νέο μόρφωμα και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Δεν εμπεριέχει αναφορά σε κατάργηση των Εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας.
  • Δεν εμπεριέχει αναφορά σε πλήρη και με χρονοδιάγραμμα αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
  • Ουσιαστικά προτείνει στην Τουρκία ρόλο ελεγκτή του εαυτού της σε ότι αφορά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την επιστροφή εδαφών».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του  Εκπροσώπου Τύπου της Αλληλεγγύης, Γιάννη  Σελινόπουλου : «Το έγγραφο Έιντε δεν είναι ουρανοκατέβατο. Είναι το απόσταγμα της διαπραγματευτικής τακτικής Αναστασιάδη – Συναγερμού – ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια».
«Είναι το αποτέλεσμα της αποτυχημένης πολιτικής τους, των συνεχών υποχωρήσεων και του εξευμενισμού της Τουρκίας, το οποίο έχει εγκλωβίσει τόσο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και τον Κυπριακό λαό σε μια διαδικασία η οποία οδηγεί είτε σε λύση τουρκικών προδιαγραφών, είτε σε αδιέξοδο, είτε σε λαθροβίωση της διαδικασίας μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές, χωρίς καμία ελπίδα για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Εθνικό θέμα» είπε καταληκτικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος.