Στο κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων επικεντρώνεται το έγγραφο Άντε

 

Τον τίτλο  “Οδηγός για τις διαπραγματεύσεις στην imagew.aspxασφάλεια και τις εγγυήσεις, Διάσκεψη για την Κύπρο” φέρει το εννιασέλιδο έγγραφο που ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Αιντε έδωσε χθες στις δύο πλευρές μέσω των διαπραγματευτών τους, με την ε/κ πλευρά να δίδει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της σήμερα ή  αύριο.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το έγγραφο δεν περιλαμβάνει πρόταση των ΗΕ αλλά είναι «οδηγός» για την διαδικασία συζήτησης που θα ακολουθηθεί στο Κραν Μοντάνα στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων και βασίζεται «στην δουλειά που έγινε στο Μοντ Πελεράν 3» μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων και κατηγοριοποιούνται τα ερωτήματα που αφορούν τους 4 πυλώνες ασφάλειας: την συνταγματική, την εσωτερική, την εξωτερική και την ασφάλεια εφαρμογής της λύσης. Ενσωματώνει τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν εκεί και οι οποίες πρέπει να απαντηθούν

Στο έγγραφο που έδωσε ο κ. Αιντε ξεκαθαρίζεται ότι σκοπός είναι να δώσει το πλαίσιο που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια και εγγυήσεις ώστε να διευκολύνει να φθάσουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, επισημαίνει, όπως αναφέρεται και στη δήλωση της 12ης Ιανουαρίου 2017, το σημείο ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι εις βάρος της άλλης, ενώ αναφορά γίνεται και στην διασταυρούμενη διαπραγμάτευση όλων των κεφαλαίων, όπως αναφέρεται στη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Περιλαμβάνει αναφορά ότι θεωρείται πως το θέμα της ασφάλειας είναι ευαίσθητο και η πρόοδος σε αυτό θα επηρεάσει κρίσιμα την κατάληξη και την αποδοχή μιας συμφωνίας σε δημοψηφίσματα.

Αναφέρεται επίσης ότι, αν και δεν είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, η λύση του κυπριακού καλύπτεται από ένα ευρύτερο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Καταγράφει ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει πως οι αρχές της ΕΕ θα πρέπει να αντανακλώνται (upheld) στη λύση.

Το έγγραφο συνοδεύεται από παράρτημα (appendix) που καταγράφει τις θέσεις των πλευρών στο Μοντ Πελεράν 3.

Το έγγραφο Αιντε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, δεν καταγράφει γεφυρωτικές προτάσεις ή μεθοδολογία, ούτε ποιο θέμα θα συζητηθεί πρώτο και ποιο δεύτερο. Υπάρχουν όμως «εργαλεία» (instruments) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δοθούν απαντήσεις στα ζητήματα που καταγράφηκαν στο Μοντ Πελεράν 3 και περιλαμβάνονται στο έγγραφο.