Τουρκία:Αναμένεται η σύλληψη Νταβούτογλου και πρώην υπουργών

Σύμφωνα με τη Trend.az η οποία  επικαλείται τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενδέχεται να συλληφθεί με την κατηγορία ότι έχει σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, και ότι  ενώ γνώριζε για το πραξικόπημα του προηγούμενου καλοκαιριού στη Τουρκία δεν έκανε τίποτα για να το σταματήσει.bg_xbfga9HCDcgAk5dHN

Ακόμα σημειώνει ότι αναμένονται συλλήψεις πρώην υπουργών, οι οποίοι είναι ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν.

Προηγουμένως, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλείται το Βαλκανικό Περισκόπιο, ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας, πρώην σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, Ορχάν Γκιολκάν και ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν ενημερωθεί για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα.

 Ο σύμβουλος Γκιολκάν είπε ότι το Νοέμβριο του 2015, οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας είχαν ενημερώσει το Γενικό Επιτελείο ότι ετοιμάζεται στην Τουρκία στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι πληροφορίες αυτές παραδόθηκαν από τον ίδιο τον Γκιολκάν στον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναλυτές και επιστήμονες της τουρκικής πολιτικής ζωής περίμεναν από τον πρώην Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτοβλου να «σπάσει» τη σιωπή του και να μιλήσει για όλα όσα έγιναν πριν και μετά την παραίτησή του από την Πρωθυπουργία της χώρας στις 5 Μαΐου 2016. Ανκαι χρειάστηκαν 380 μέρες από την αποχώρησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, ωστόσο,  ο Νταβούτογλου παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη στο «Κανάλι 24», στα πλαίσια του προγράμματός για τον εορτασμό του Ραμαζανίου.

Στη συνέντευξη, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύει η εφημερίδα Sozcu, ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχθηκε από τα τρολ του διαδικτύου, τόσο εκείνος όσο και ο τότε Πρόεδρος τη Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και παρείχε την πλήρη στήριξή του στον ιμάμη Μεχμέτ Γκιορμέζ, επικεφαλή της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας για τον «πόλεμο» που τώρα αντιμετωπίζει εκείνος.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα όσα δήλωσε για το ΑΚΡ και τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος.

«Το ΑΚΡ υπονομεύει με γρήγορους ρυθμούς τις αξίες του…Αυτό που γίνεται είναι δολοφονία της υπόληψης, του κύρους του κόμματος και το κατατρώει σαν μικρόβιο που έχει εισβάλει σ’ αυτό [σ.σ. στο ΑΚΡ]. Αυτό που μας στενοχωρεί είναι η σιωπή των φίλων μας… », δήλωσε με νόημα ο Νταβούτογλου αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τη στάση του Προέδρου Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, ο Νταβούτοβλου αναφέρθηκε στην υπόθεση «Φακέλος Πελεκάνος» (Pelikan Dosyası), όπου  πέρυσι ένα ανώνυμα δημοσιευμένο κείμενο στο διαδίκτυο παρουσίαζε τον Νταβούτογλου ως υποκινούμενο από τις ΗΠΑ. Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του , ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του για να αποχωρήσει τελικά από την Πρωθυπουργία της Τουρκίας στις 24 Μαΐου 2016.

«Δυστυχώς κάποιος από το κόμμα το έκανε αυτό και τώρα στοχοποιείται ο Γκιορμέζ», ανέφερε στην συνέντευξή του ο Νταβούτογλου.

Αν και όλο αυτό το διάστημα ο Νταβούτογλου εμφανίζεται δημόσια μαζί  με τον Ερντογάν σε μεγάλα γεγονότα για το ΑΚΡ, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που καταφέρεται δημόσια κατά του Τούρκου Προέδρου, γεγονός που έχει αρχίσει να προκαλεί πολιτικό «σεισμό» στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει την «κάθαρση» του ΑΚΡ από κάθε στοιχείο που φέρεται να ανήκει στον κύκλο του Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίον η Άγκυρα θεωρεί ως τον ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.  Πριν από λίγες μέρες, η αστυνομία συνέλαβε τον γαμπρό ενός εκ των ιδρυτών του κόμματος και επίδοξου ανταγωνιστή του Ερντογάν, με την κατηγορία πως ανήκει στο δίκτυο Γκιουλέν.