Βρετανία:Χανουν την αυτοδυναμία τους οι Συντηρητικοί

Πύρρειος νίκη για τους Συντηρητικούς είναι σύμφωνα με τις τελευταίες καταμετρήσεις , καθώς η τελική πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος στη Βρετανία δίνει πρωτιά των Συντηρητικών χωρίς αυτοδυναμία.

Η Τερέζα Μέι φαίνεται να είχε την τύχη του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προκήρυξε δημοψήφισμα για το Brexit και το έχασε. Και στη συνέχεια παραιτήθηκε.imagew-3.aspx

Η ίδια ζήτησε από τη Βουλή των Κοινοτήτων πρόωρες εκλογές, έκανε μία κάκιστη προεκλογική εκστρατεία (πολλοί στα κοινωνικά δίκτυα τη συγκρίνουν με εκείνη της Χίλαρι Κλίντον το 2016) και έχασε.

Και δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών ως επικεφαλής σε περίπτωση που το κόμμα αποφασίσει να αναζητήσει συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή εμφάνιση του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, ο οποίος με μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία, τεράστια κινητοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδίως από τη νέα γενιά, κατάφερε να αυξήσει τη δύναμη των Εργατικών, έστω και αν παραμένουν δεύτερο κόμμα.

Κακή βραδιά για τη Νίκολα Στέρτζεον στην Σκωτία, όπου το κόμμα της έχασε δύναμη και περιπλέκεται εξαιρετικά το αίτημά της για δεύτερο δημοψήφισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σκωτία οι Συντηρητικοί πέτυχαν εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν και οι Εργατικοί.

Ακόμα και ο Άλεξ Σάμοντ, ο πολιτικός μέντορας της Στέρτζεον και αρχιτέκτονας του δημοψηφίσματος του 2014 για την ανεξαρτησία έμεινε εκτός Βουλής.

Σε μικρή άνοδο το Φιλελεύθερο Κόμμα της Βρετανίας ο άλλοτε σύμμαχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην κυβέρνηση (2010-2015).

Το κόμμα είχε στηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και στο προεκλογικό του μανιφέστο ζητά νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit με επιλογή ακόμα και για παραμονή στην ΕΕ.

Πολύ καλά τα πήγε και το Sinn Fein στη Βόρειο Ιρλανδία: πήρε 7 έδρες, ενώ σε άνοδο και το «βρετανικό» DUP με 10 έδρες.

 

Στην αναθεωρημένη εκτίμησή του το BBC προβλέπει ότι το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει 316 έδρες (από τις 331 στις εκλογές του 2015), με το τυπικό όριο της αυτοδυναμίας στις 326. Η εκτίμηση του BBC ανεβάζει τον αριθμό των εδρών του κόμματος της Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι κατά δύο σε σχέση με το exit poll που του έδινε 314. Οι Εργατικοί προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσουν 267 έδρες (από 232 στις εκλογές του 2015).

Το Sky News εκτιμά ότι οι Συντηρητικοί θα λάβουν μεταξύ 315 και 321 έδρες και οι Εργατικοί μεταξύ 260 και 266 έδρες.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί θεωρητικά θα μπορούν να βασίζονται στη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας (ενισχυμένοι από 8 στις 10 έδρες) στη Βουλή των Κοινοτήτων, απομακρύνει το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από την κα Μέι.

Ωστόσο, η σαφώς χειρότερη από την προσδοκώμενη επίδοση έχει ήδη προκαλέσει συζήτηση περί παραίτησής της, καθώς η ίδια φαίνεται πως βγαίνει αποδυναμωμένη από τις εκλογές τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στο κόμμα της.

Αποδεχόμενη πάντως εκ νέου το χρίσμα της βουλευτού στην περιφέρεια του Maidenhead, η Πρωθυπουργός φάνηκε να απορρίπτει τη συζήτηση περί παραίτησής της λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται πρωτίστως σταθερότητα και ότι υποχρέωσή της είναι να τη διασφαλίσει.

Λίγο νωρίτερα, ο επίσης επανεκλεγείς ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε πει ότι η Πρωθυπουργός έχει χάσει έδρες, ψήφους, υποστήριξη και εμπιστοσύνη, οπότε πρέπει να παραιτηθεί. Ο κ. Κόρμπιν δήλωσε επίσης ουσιαστικά έτοιμος να επιχειρήσει, εφόσον του δοθεί η ευκαιρία, να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε συνασπισμού είτε μειοψηφίας.

Με λιγότερες από 50 περιφέρειες να απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 290 έδρες με ποσοστό ψήφων 42% και οι Εργατικοί 249 με 40%.

Στις σημαντικές εξελίξεις της βραδιάς συγκαταλέγονται και οι μεγάλες απώλειες του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP, που από 56 έδρες εκτιμάται ότι θα πέσει στις 32-34. Ενισχυμένοι εμφανίζονται στις εκτιμήσεις οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που μπορεί να ανεβάσουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη από οκτώ σε 14, αν και ο ηγέτης τους Τιμ Φάρον χρειάστηκε επανακαταμέτρηση ψήφων για να εκλεγεί, λόγω της μικρής διαφοράς.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το UKIP που έχασε τη μοναδική του έδρα και είδε τον ηγέτη του Πολ Νάταλ να τερματίζει τρίτος στην περιφέρειά του πίσω από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα παραπέμπουν σε μεγάλη συμμετοχή νέων ψηφοφόρων υπέρ των Εργατικών, όπως αναμενόταν και σε πολύ καλή επίδοση του ίδιου κόμματος στο Λονδίνο και στην Ουαλία.

Ενισχυμένοι στη Σκωτία είναι οι Συντηρητικοί, αλλά και οι Εργατικοί δευτερευόντως, ενώ το κόμμα του κ. Κόρμπιν κατάφερε επίσης να κερδίσει πολλές από τις χαμένες ψήφους του UKIP, αν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος φαίνεται να έχουν καταλήξει στους Τόρις, όπως αναμενόταν.

Στους μεγάλους χαμένους της βραδιάς ξεχωρίζει ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ που χάνει την έδρα του παρά την καλή επίδοση του κόμματός του.

Εκτός Βουλής των Κοινοτήτων μένουν επίσης τουλάχιστον δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, η Υφυπουργός Οικονομικών Τζέιν Έλισον και ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες της Τερέζα Μέι, ο Υπουργός παρά τη Πρωθυπουργού Μπεν Γκάμερ. Με μόλις 300 ψήφους διαφορά επανεξελέγη η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Εκτός μένουν επίσης ο πρώην αρχηγός του SNP Άλεξ Σάλμοντ και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Άνγκους Ρόμπερτσον. Η κακή επίδοση του SNP αποδυναμώνει το αίτημα της αρχηγού Νίκολα Στέρτζιον για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας.

Πτώση κατέγραψε η στερλίνα στις χρηματαγορές της Ασίας, εξάλλου, με το που ανακοινώθηκε η εκτίμηση του exit poll.Ο όρος hung parliament μπαίνει και πάλι στο πολιτικό λεξιλόγιο των Βρετανών, καθώς η τελική πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος στη Βρετανία δίνει πρωτιά των Συντηρητικών χωρίς αυτοδυναμία.

 

Κόρμπιν: Το Συντηρητικό Κόμμα έχασε


Έτοιμος να υπηρετήσει τη χώρα χωρίς συμμαχίες και συμφωνίες, δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν μετά από την εξαιρετική επίδοση του κόμματός του στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές.

Πρόσθεσε ότι είναι ώρα για αλλαγή και ότι το κόμμα του επελέγη από τους ψηφοφόρους για να προωθήσει ένα πρόγραμμα που θα τερματίζει τη λιτότητα.

Σε ό,τι αφορά το Brexit είπε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία, αλλά ότι ο ίδιος θέλει «ένα Brexit που θα βάζει πρώτα τις θέσεις εργασίας» και θα θέτει ως προτεραιότητα μία καλή εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δε μοιάζει «δυνατή και σταθερή» σήμερα το πρωί, σχολιάζοντας ότι «το κόμμα που έχασε σε αυτές τις εκλογές είναι το Συντηρητικό Κόμμα».