Ο Πάμπης Κυρίτσης εκθείασε τη δράση του Ανδρέα Ζιαρτίδη

Το ρόλο του πρώην Γ.Γ. της ΠΕΟ και μέλους του Π.Γ. του ΑΚΕΛ για δεκαετίες Ανδρέα Ζαρτίδη  εκθείασε απόψε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης , σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής με την ευκαιρία των 20 χρόνων από το θάνατο του.Ο Π.Κυρίτσης  αφού παρασιώπησε   τον πρωταγωνιστικό  ρόλο που ο μ.  Αντρέας Ζιαρτίδη διεδραμάτισε τότε το 1986 με την φιλοσυναγερμική φράξια για να διασπάσουν το ΑΚΕΛ με την ίδρυση του ΑΔΗΣΟΚ , είπε:Unknown-8

«Για 45 ολόκληρα χρόνια, είπε ο κ. Κυρίτσης, η μορφή του Αντρέα Ζιαρτίδη ήταν κάτι περισσότερο από δεσπόζουσα σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Ως ο ηγέτης της ΠΕΟ, είχε άμεση και πρωταγωνιστική παρουσία και με τη μαχητικότητα, τη μεθοδικότητα και την ικανότητα του να διακρίνει το κύριο από το δευτερεύον, σφράγισε με την πληθωρική του παρουσία μια ολόκληρη εποχή», σημείωσε.

Ο Πάμπης Κυρίτσης είπε πως αν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η αποχώρηση του Α. Ζιαρτίδη από την ΠΕΟ και το κίνημα της Αριστεράς δεν ήταν ούτε ομαλές, ούτε ευχάριστες, αλλά προκάλεσαν τριβές και άφησαν τραύματα σε αισθήματα και συνειδήσεις, εντούτοις δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί η διαγραφή ή η μείωση του ρόλου και της συμβολής του στη δημιουργία και την ανάπτυξη της ΠΕΟ και στην εξέλιξη του κινήματος της αριστεράς και κατά συνέπεια και της χώρας, αφού αυτό θα ισοδυναμούσε, όπως είπε, με απόπειρα διαγραφής ή υποβάθμισης της ίδιας της ιστορικής διαδρομής της αριστεράς στην Κύπρο και μάλιστα σε μια από τις πλέον παραγωγικές, πλούσιες σε προσφορά και αποτέλεσμα, αλλά και ηρωικές περιόδους της δράσης και της παρουσίας της.

Στον χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «έχουμε και πλήρη συναίσθηση των απαιτήσεων και των προσδοκιών που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι από εμάς, σε μια καινούργια βέβαια εποχή με τις δικές της δυσκολίες και σκοπέλους, και τις δικές της προκλήσεις».

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για να προστατεύσουμε πρώτα και κύρια, εκείνα τα οποία κερδήθηκαν με σκληρούς και πολύχρονους αγώνες και που εξόφθαλμα σήμερα απειλούνται. Για να ενώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους σε μια κοινωνική αντεπίθεση, ώστε να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η κοινωνική ισορροπία και να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στους λίγους προνομιούχους και τους υπόλοιπους, το οποίο τα τελευταία χρόνια διευρύνεται δραματικά με ταχύτητα τέτοια, ώστε η Eurostat να μας έχει ανακηρύξει πρωταθλητές Ευρώπης στο ρυθμό διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας», σημείωσε.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι η ΠΕΟ εδώ και 5 περίπου χρόνια έχει ξεκινήσει την οργάνωση και την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της, ώστε μέσα από τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας να γίνει προσβάσιμο σε όλους τους μελετητές και γενικά τους νέους που ενδιαφέρονται να μελετήσουν θέματα της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας της Κύπρου του 20ο αιώνα. Αυτό το  ιστορικό αρχείο, είπε ο κ. Κυρίτσης, φυσιολογικά θα αναδεικνύει όχι μόνο το πλούσιο έργο, αλλά και την σκέψη και τη φιλοσοφία του Αντρέα Ζιαρτίδη, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αποφάσεις, τις ομιλίες και τα κείμενα της περιόδου που ο ίδιος ήταν ΓΓ της ΠΕΟ.