Επιμένει σε προκριματικές εκλογές ή σε αναζήτηση τρίτου υποψηφίου ο Λιλλήκας

Σε νέο κάλεσμα προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο για να καταλήξουν μαζί σε κοινό υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές, προέβη ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για προκριματικές εκλογές ή ακόμη και αναζήτησης τρίτης προσωπικότητας.imagew-4.aspx

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία της Συμμαχίας, ο κ. Λιλλήκας είπε πως μετά τη χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» του ζήτησαν να καταβάλει μια τελευταία προσπάθεια για να υπάρξει ένας και μόνο υποψήφιος από τον κεντρώο χώρο. Παρόμοια τοποθέτηση, όπως είπε, καταθέτει και το ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Οικολόγων Άδωνις Γιάγκου σε  συνέντευξη στο «Φιλελεύθερο».

«Ανταποκρινόμενος στην έκκληση αυτή, καλώ τον Νικόλα Παπαδόπουλο σε κοινή πορεία. Μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κοινό υποψήφιο που θα απαλλάξει την Κύπρο από την διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη», είπε και επανέλαβε την πρόταση για προκριματικές εκλογές μέσα από μια διαφανή και δημοκρατική διαδικασία.

Παράλληλα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως αποδέχεται την πρόταση του Κινήματος των Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών για αναζήτηση μιας τρίτης προσωπικότητας, πέραν των δύο υφιστάμενων υποψηφίων, που να πληροί τα κριτήρια της καταλληλότητας και εκλεξιμότητας, για να είναι ο κοινός υποψήφιος του κεντρώου χώρου.

Όπως είπε, αν όντως ο στόχος είναι ο τερματισμός της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και η χάραξη μιας νέας διεκδικητικής πορείας στο Κυπριακό, υπάρχει ο χρόνος για τη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και να παραμεριστούν οι όποιες άλλες σκοπιμότητες.

«Δηλώνω ταυτόχρονα ότι είμαι έτοιμος να συζητήσω την όποια άλλη πρόταση κατατεθεί, η οποία με δημοκρατικό τρόπο μπορεί να μας οδηγήσει σε μια και μόνη υποψηφιότητα, η οποία όχι απλά θα περάσει στο δεύτερο γύρο αλλά θα κερδίσει τις εκλογές και θα δίνει προοπτική και ελπίδα στο λαό μας», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας ρωτήθηκε τι έχει αλλάξει τώρα από τη σύσκεψη των κομμάτων του ενδιάμεσου όταν δεν είχε υιοθετηθεί η πρόταση του για προκριματικές εκλογές από τη στιγμή μάλιστα που η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περνά στον 2ο γύρο. «Την άποψη μου για τις δημοσκοπήσεις την γνωρίζετε από το 2012, και όσο επιβεβαιώθηκαν το 2013 θα επιβεβαιωθούν και τώρα», είπε.

Πρόσθεσε πως η επανάληψη της πρότασης του για προκριματικές εκλογές και εξεύρεση κοινού υποψηφίου, ήρθε ως ανταπόκριση στη βούληση των πολιτών μετά τη χθεσινή του συνέντευξη. Σημείωσε πως υπάρχει μια μερίδα πολιτών που κινούνται στον κεντρώο χώρο που θα ήθελαν μια κοινή υποψηφιότητα και γι’ αυτό, παρότι έχει ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας, ο ίδιος θεωρεί πως αυτό είναι εφικτό αν υπάρχει βούληση.

Κληθείς να δώσει περισσότερα στοιχεία για τη δημοσκόπηση της εταιρείας PRIME, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο της Συμμαχίας Πολιτών μέσω ανακοίνωσης σήμερα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή. Η κοινωνία και οι πολίτες, όπως είπε, απαιτούν από όλους διαφάνεια και όχι μόνο από τα κόμματα. Πρόσθεσε πως έχουν τεθεί συγκεκριμένα ερωτήματα προς την εταιρεία, τα οποία και υπεκφεύγει να απαντήσει.

Σημείωσε πως παρουσιάζεται ο κίνδυνος να δούμε πολύ νωρίς, να χρησιμοποιούνται οι δημοσκοπήσεις ως ένα εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης, κάτι που έγινε και στις προηγούμενες Προεδρικές Εκλογές και όχι μόνο. Είπε πως υπάρχει η πρόθεση να ρυθμιστεί το θέμα των δημοσκοπήσεων και νομοθετικά, με στόχο να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και να γνωρίζουν και οι πολίτες ποιος διενεργεί μια δημοσκόπηση, αλλά και να γίνεται έλεγχος αν αυτή η δημοσκόπηση γίνεται με επαγγελματικό τρόπο ή αν χρησιμοποιείται για χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση απόσυρσης της υποψηφιότητας του αν και οι δικές του δημοσκοπήσεις δείχνουν στο μέλλον χαμηλά ποσοστά, ο κ. Λιλλήκας, είπε πως αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση του για προκριματικές εκλογές ή η πρόταση των Οικολόγων για τρίτη προσωπικότητα, τότε η υποψηφιότητα του θα πάει μέχρι τέλους, «για να τελειώνει και αυτό το παραμύθι», όπως είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ για στελέχη της Συμμαχίας που «όλοι γνωρίζουν τι πρεσβεύουν», ο κ. Λιλλήκας είπε πως του προκαλεί εντύπωση που κάποιος άλλος αρχηγός κόμματος θέλει να προσδιορίσει την πολιτική ταυτότητα της Συμμαχίας. «Δεν νομίζω ο κ. Κυπριανού να αποδεχόταν εμείς να προσδιορίσουμε την ταυτότητα του ΑΚΕΛ», είπε, ενώ απάντησε αρνητικά στην ερώτηση κατά πόσον αποτελεί άνοιγμα στο ΑΚΕΛ η αναφορά του σε κεντροαριστερό προφίλ της Συμμαχίας Πολιτών.

Κυπριακό

Σε δηλώσεις του για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ενώ σημείωσαν αρχικά ότι  η Πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως, προειδοποιούσαν ότι ενδεχόμενα να υποβληθεί ενδιάμεση Πρόταση που να συγκεράζει  την Πρόταση Αναστασιάδη με τη θέση Ακιντζί.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, όπως είπε, ότι η  επιτυχία μιας Διάσκεψης δεν εξαρτάται από την ατζέντα της Διάσκεψης αλλά από τη πολιτική βούληση της Τουρκίας και από την κατάλληλη και παραγωγική προετοιμασία της Διάσκεψης.

Βασική προϋπόθεση, συνέχισε, παραμένει η διπλωματική προετοιμασία για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος και πραγματική προοπτική για ένα θετικό αποτέλεσμα κάτι που μπορεί να γίνει μέσα από ένα διάλογο στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις της Άγκυρας δεν επιτρέπουν την όποια αισιοδοξία και κατά συνέπεια η σύγκληση Διάσκεψης με την όποια ατζέντα εμπεριέχει τον κίνδυνο κήρυξης αδιεξόδου από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, σημείωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιορίζει τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού μόνο στα ζητήματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, αφήνοντας έξω την πτυχή της αποχώρησης των εποίκων, στους οποίους επιμελώς αποφεύγει να αναφερθεί. Αυτό το κεφάλαιο πρέπει να μπει στην ατζέντα μιας νέας Διάσκεψης, «εκτός και αν ο κ. Αναστασιάδης αποδέχεται την παραμονή τους στην Κύπρο και μετά τη λύση», κατέληξε.