«Κατέρρευσε η καλύτερη ελπίδα για λύση του Κυπριακού», γράφει η Guardian

Η καλύτερη μέχρι στιγμής ελπίδα για επανένωση της Κύπρου κατέρρευσε μετά από τον απότομο τερματισμό των προσπαθειών συμφιλίωσης, έπειτα από δύο χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων, σχολιάζει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό η βρετανική imagew.aspxεφημερίδα Guardian.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ανακοίνωση του Έσπεν Μπαρθ Αιντε για διακοπή της διπλωματίας του πήγαινε – έλα ως τέλος της αισιοδοξίας που είχαν εγείρει οι συνομιλίες.

«Ο Αιντε τώρα εισέρχεται στη μακριά λίστα διπλωματών που, εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, έχουν αποπειραθεί να λύσουν μία από τις πιο δυσεπίλυτες διπλωματικές διενέξεις του κόσμου», σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Αφού παραθέτει συνοπτικά το ιστορικό του προβλήματος και των πιο πρόσφατων συνομιλιών μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ελπίδες για μία νέα διάσκεψη στη Γενεύη διαψεύστηκαν και αντίθετα οι δύο ηγέτες άρχισαν να ανταλλάζουν «θυμωμένα λόγια» εντός ωρών από την ανακοίνωση Αιντε.

Σχολιάζεται δε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθησαν έντονα να προβάλλουν ένα αισιόδοξο πρόσωπο, επιμένοντας ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Το δημοσίευμα επικαλείται δήλωση του εκπροσώπου του οργανισμού Αλίμ Σιντίκ στο Associated Press, σύμφωνα με την οποία τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν να ακούσουν από τους ηγέτες πώς βλέπουν τη συνέχιση της διαδικασίας.

Η εφημερίδα προσθέτει, ωστόσο, ότι οι προεδρικές εκλογές του 2018 και το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για γεωτρήσεις αερίου έχουν «περιπλέξει» τη διαδικασία των συνομιλιών.

Η εφημερίδα αποσιωπώντας την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στις προκλητικές δηλώσεις  του Τούρκου ΥΠΕΞ ειχειρεί ανεπιτυχώς να εμπλέξει τρίτους και ειδικά τη Μόσχα για το αδιέξοδο.Ετσι  στην τελευταία παράγραφο της ανταπόκρισης αναφέρεται πως «η Μόσχα πιστεύεται ότι έχει ενεργήσει παρασκηνιακά για να αποτρέψει μία λύση». Όπως σημειώνεται, εάν επανενωθεί η Κύπρος θα επερχόταν η συμφιλίωση δύο διαφιλονικούντων εταίρων του ΝΑΤΟ σε μία περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας και αυξανόμενων εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή.