H ETTA απορρίπτει τις ρωσικές θέσεις για παραβίαση των εσωτερικών κανόνων λειτουργίας

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) απέρριψε σήμερα τη νομική ένσταση που έθεσε η Ρωσική Ομοσπονδία ότι το πάγωμα των νέων επενδύσεων στη χώρα παραβιάζει τους εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας της τράπεζας.imagew.aspx

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της ΕΤΤΑ, Σούμα Τσακραμπάρτι, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών της τράπεζας, Λουξεμβούργιος Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Γκραμενιά, είπε ότι το Συμβούλιο, υποστηριζόμενο από μια συντριπτική πλειοψηφία μετόχων, αποφάσισε ότι η τράπεζα συμμορφώθηκε με τους εσωτερικούς της κανόνες και έδρασε σωστά.

Η EBRD από το 2014 δεν έχει εγκρίνει οποιεσδήποτε νέες επενδυτικές δραστηριότητες στη Ρωσία.

«Το Συμβούλιο των διοικητών έχει συμφωνήσει με συντριπτική πλειοψηφία ότι η τράπεζα έχει συμμορφωθεί με τους εσωτερικούς της κανόνες αναφορικά με την εμπλοκή της στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό είναι μια τελική και δεσμευτική απόφαση», είπε από την πλευρά του ο κ. Τσακραμπάρτι.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακραμπάρτι αμφισβήτησε θέση που διατυπώθηκε από τη ρωσική πλευρά ότι το πάγωμα των νέων επενδύσεων στη Ρωσία θα επηρεάσει αρνητικά τα εισοδήματα της τράπεζας, λέγοντας πως αυτό είναι εικασία.

Είπε ενδεικτικά ότι η τράπεζα μέχρι τον Ιούλιο του 2014 είχε επενδύσεις €3,7 δισ., ενώ σχεδόν το ήμισυ των επενδύσεων αυτών είναι σε κεφάλαιο.

Σημείωσε όμως ότι η ΕΤΤΑ θα συνεχίσει το διάλογο με τις ρωσικές αρχές, θα διατηρήσει την παρουσία της στη χώρα, καθώς και την εφαρμογή του συμβουλευτικού προγράμματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τουρκία: Το πολιτικό πλαίσιο επηρεάζει τις αγορές

Εξάλλου ερωτηθείς αν η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία θα επηρεάσει το πρόγραμμα της ΕΤΤΑ στη χώρα, ο κ. Τσακραμπάρτι είπε μεν πως η Τουρκία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για την τράπεζα με επενδύσεις ύψους €1,9 δισ. πέρσι, για να προσθέσει ωστόσο ότι «θα ήταν αμφίβολο φέτος να πλησιάσουμε αυτόν τον αριθμό γιατί το πολιτικό πλαίσιο έχει επίδραση στην αγορά».