Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης για την παραίτηση Χρήστου Πέτρου

Εκφράζει λύπη, όμως δεν απαντά στην κριτική

του Συμβούλου για τις  Αερομεταφορές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

 Πυρ ομαδόν δέχθηκε και πάλι σήμερα η Κυβέρνηση από κόμματα και Συντεχνίες από την όλη στάση της που είχε ως αποτέλεσμα ο Σύμβουλος του προέδρους της Δημοκρατίας κ Χρήστος Πέτρου να θέσει την παραίτησή του και να καταγγείλει πράγματα και θαύματα που ο ίδιος έχει διαπιστώσει. ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ Ετρωκό και Οικολόγοι καθώς επίσης οι πιλότοι με ανακοινώσεις τους έχουν επικρίνει σφοδρότατα τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία δια του εκπροσώπου της Βίκτωρα παπαδόπουλου αρκέστηκε στο να εκφράσει απλώς λύπη για την παραίτηση του Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, για θέματα αερομεταφορών, Χρίστου Πέτρου, χαρακτηρίζοντας σεβαστή την απόφασή του.images

Παράλληλα αντί να απαντήσει στα σοβαρά ζητήματα που εγείρει στην επιστολή του ο κ. Πέτρου ο κ. Παπαδόπουλος  επιχειρεί να δημιουργήσει παραπλανητικές εντυπώσεις   αναφέροντας σε γραπτή του δήλωση πως “από τους πρώτους μήνες της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η Κυβέρνηση τερμάτισε την πρακτική της παροχής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τις Κυπριακές Αερογραμμές, χωρίς την εφαρμογή βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, αλλά και κυριότερα χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση της απαραίτητης έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού”. Αυτή η τοποθέτηση είναι τελειώς ανακριβής δεδομένου ότι ΄τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έγιναν σχέδια αναδιάρθρωσης  και πληρώθηκαν αδρά 4 οίκοι ξένων εμπειρογνωμόνων, όμως η προσπάθεια να τύχει έγκρισης το Σχέδιο που υποβλήθηκε δεν έτυχε απολύτως καμιάς πολιτικής υποστήριξης από την κυβέρνηση προφανώς γιατί προαποφάσισε το κλείσιμο της Εταιρείας.
Ο κ. Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως “η Κυβέρνηση άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και ξένους εμπειρογνώμονες που εργοδότησε η εταιρεία, για να δικαιολογήσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού τις πράξεις άλλων που έθεσαν την εταιρεία σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη θέση που βρίσκεται τώρα”.
παρελθοντολογώντας εξάλλου και επιχειρώντας να ρίξει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν σήμερα οι ΚΑ ο κ. Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι   “εκείνοι που επικρίνουν την Κυβέρνηση θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και να απαντήσουν στον κυπριακό λαό, γιατί έδιναν, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσουν την απαραίτητη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως χορηγία, αντί να κατηγορούν αυτούς που κατέβαλαν και καταβάλλουν προσπάθειες, για να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες των ανεύθυνων πρακτικών και πολιτικών τους”. Προφανώς ο κ. Παπαδόπουλος ξεχνά ότι ένας από τους κύριους λόγους που ο κ. Πέτρου δεν ήταν αρεστός στο Προεδρικό ήταν γιατί άσκησε κριτική στην κυβέρνηση πως δεν υποστήριξε επαρκώς το Σχέδιο που υποβλήθηκε και υπογράμμισε ότι ακόμη και σήμερα η Εταιρεία θα μπορούσε να είχε σωθεί.
Στο μεταξύ κόμματα με ανακοινώσεις τους έχουν επικρίνει σφοδρότατα την κυβέρνηση για τα όσα κατάγγειλε στην ανοικτή επιστολή του ο κ. Πέτρου.

Συγκεκριμένα:

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι τα όσα καταγγέλλει στην επιστολή παραίτησης του ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις αερομεταφορές, είναι ιδιαίτερα σοβαρά, αφήνοντας για μια ακόμη φορά ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη την κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο κ. Χρίστος Πέτρου παραθέτει στοιχεία, παρουσιάζοντας με τεκμηριωμένο τρόπο τη μεθόδευση της κυβέρνησης ΔΗΣΥ για κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Πρόσθετα ο κ. Πέτρου αποκαλύπτει την καινούργια μεθόδευση της κυβέρνησης, η οποία κάτω από το βάρος της κατακραυγής που προκάλεσαν οι χειρισμοί της και χωρίς να αλλάζει τον στρατηγικό της στόχο για κλείσιμο του εθνικού μας αερομεταφορέα, προσανατολίζεται τώρα στην επιβολή νέων, ακραίων μέτρων κατά των εργαζόμενων στις Κ.Α. ώστε να τους αναγκάσει σε απόρριψη τους, χρεώνοντας έτσι σε αυτούς το κλείσιμο των Κ.Α.
Ο κ. Πέτρου, πέραν από την ορθή καταγραφή των γεγονότων, προχωρεί για μια ακόμη φορά στην κατάθεση σειράς εισηγήσεων για διάσωση των Κ.Α.
Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος της διάσωσης των Κ.Α., η κυβέρνηση θα πρέπει, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη να εγκαταλείψει αμέσως την στρατηγική επιδίωξη της για κλείσιμο του εθνικού μας αερομεταφορέα.

ΤΟ ΔΗΚΟ

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η παραίτηση του αμισθί Ειδικού Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα αερομεταφορών κ. Χρίστου Πέτρου και, κυρίως, οι λόγοι τους οποίους επικαλείται, αναφέρει το ΔΗΚΟ. Και προσθέτει:
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό για όσα καταγγέλλει ένας άνθρωπος που τίμησε την πατρίδα μας μέσα από μια πολύχρονη θητεία στο EUROCONTROL και που διαθέτει ξεχωριστή διεθνή εμπειρία στα θέματα των αερομεταφορών.
Είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, περιφρόνησαν προκλητικά για πάνω από ένα χρόνο όλες τις εισηγήσεις και προτάσεις του κ. Πέτρου, για διάφορες πτυχές του τομέα των αερομεταφορών αλλά και για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να εξηγήσουν:
1. Γιατί αγνόησαν τόσο επιδεικτικά τον κ. Χρίστο Πέτρου, τον οποίο οι ίδιοι επέλεξαν ως Σύμβουλό τους πριν από ένα χρόνο;
2. Γιατί περιφρόνησαν όλες τις εισηγήσεις του κ. Πέτρου στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών και με τις λανθασμένες αποφάσεις και εκτιμήσεις τους οδήγησαν την εταιρία στο σημερινό αδιέξοδο;

Η ΕΔΕΚ

 

Η παραίτηση του Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις αερομεταφορές είναι μια ανησυχητική εξέλιξη, εκτιμά η ΕΔΕΚ, ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση και για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε , ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έρχεται σε ρήξη με πολιτειακούς αξιωματούχους που ο ίδιος διόρισε, πρέπει να προβληματίσει ως προς την αντίληψη της Κυβέρνησης για το ρόλο και τις υποχρεώσεις αυτών των αξιωματούχων”.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ εκτίμησε ότι το προτεινόμενο από τον κ. Πέτρου περίγραμμα στρατηγικής για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, “βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση”, προσθέτοντας πως η ΕΔΕΚ έχει επανειλημμένα καλέσει την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις πραγματικές της προθέσεις αναφορικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές.. Αν η Κυβέρνηση πολιτικά υιοθετεί την αναγκαιότητα ενός κυπριακού αερομεταφορέα πρέπει έμπρακτα να στηρίξει αυτή τη θέση. Η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να συνδράμει σε μια συλλογική προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή”, είπε.

Το ΕΥΡΩΚΟ

Ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ και Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Αντρέας Τελεβάντος με δηλώσεις του σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις για τις Κυπριακές Αερογραμμές και ανέφερε ότι η παραίτηση του κυρίου Πέτρου φανερώνει ότι ο πόλεμος συμφερόντων μέσα και έξω από τις Κυπριακές Αερογραμμές καλά κρατεί και ακόμα και τώρα που η εταιρεία βρίσκεται στη ´´κόψη του ξυραφιού´´ κάποιοι θυσιάζουν το δημόσιο συμφέρον για να εξασφαλίσουν το δικό τους.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα   θα συνεχίσει να απαιτεί την έναρξη έρευνας για τα όσα έχουν γίνει διαχρονικά και που οδήγησαν τις Κυπριακές Αερογραμμές σε ανώμαλη προσγείωση. Κάποιοι επιτέλους πρέπει να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν για το σημερινό κατάντημα της εταιρείας , κατέληξε ο Αντρέας Τελεβάντος.

 

Η Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι η σοβαρότητα των χειρισμών της Κυβέρνησης  στο θέμα της Πολιτικής Αεροπορίας όσο και της επιβίωσης των Κυπριακών Αερογραμμών αντιστοιχεί με ένα καφέ του ποδαριού.
Όσος χρόνος απαιτείται για να σερβιριστεί ένας Υπουργός τον καφέ του τόσο χρόνο αφιερώνει η Κυβέρνηση  για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας.
Τα όσα καταγγέλλει ο πρώην Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου είναι ιδιαίτερα σοβαρά και αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού ενημερωθεί από τους Υπουργούς του να τοποθετηθεί επί του θέματος. Ιδιαίτερα ανησυχητική  είναι η αναφορά του κ Πέτρου σε σοβαρές αρνητικές εξελίξεις στο θέμα του παράνομου αεροδρομίου και του κέντρου ελέγχου γιατί αυτό άπτεται του εθνικού μας ζητήματος  και αφορά στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Η ΠΑΣΥΠΙ

Εξάλλου τη λύπη της εκφράζει η ΠΑΣΥΠΙ για την παραίτηση του Χρίστου Πέτρου από τη θέση του Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις αερομεταφορές, σημειώνοντας παράλληλα ότι η στρατηγική που προτείνει βρίσκει απόλυτα σύμφωνη τη συντεχνία.
Αναφέρεται ακόμη ότι «η Κυβέρνηση και το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών θα έπρεπε να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ανθρώπους όπως τον κ. Πέτρου, ο οποίος πέραν της πείρας του εργάζεται αμισθί και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Εταιρείας».

Αντίθετα, υποστηρίζει η συντεχνία, «υιοθετούνται απόψεις άσχετων και ακριβών συμβούλων για τους δικούς τους λόγους».