ΑΚΕΛ:Κίνδυνοι και επιπλοκές από τις τοποθετήσεις του Ισραήλ για συνεργασία με Τουρκία

Προβληματισμούς εκφράζει το ΑΚΕΛ απ’ αφορμή τη συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Ισραήλ στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού ο οποίος τάχθηκε υπέρ των  τουρκικών εξερευνήσεων, οι οποίες ως γνωστό διεξάγονται και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.imagew.aspx

Το ΑΚΕΛ δηλώνει  πως κάτι τέτοιο συγκρούεται τόσο με το συμβατικό όσο και με το εθιμικό Δίκαιο της Θάλασσας.Σύμφωνα  με σχετική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος  η αναφορά του  κ. Μέριντορ ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα βρουν τρόπο (Τουρκία και Ισραήλ) να περάσουν τον αγωγό από τα ανατολικά της Κύπρου έστω και με άλυτο το Κυπριακόείναι μια αρνητική εξέλιξη, αλλά σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν χρειάζονται την έγκριση μας για να περάσουν αγωγό από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ασφαλώς, σημείωσε,  η Κύπρος πρέπει να επιδιώκει καλές σχέσεις και συνεργασία με το Ισραήλ αλλά χωρίς αυταπάτες και μεγαλοστομίες. Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να είναι πολυδιάστατη.

Η στάση του Ισραήλ συνιστά επιπρόσθετη απόδειξη των επιπλοκών και κινδύνων που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα του Κυπριακού, αφού είναι φανερό ότι ο αγωγός μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την πορεία του πολιτικού μας προβλήματος. Στόχος μας πρέπει να είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως μοχλού πίεσης για επίλυση του πολιτικού μας προβλήματος προτού βρεθούμε προ τετελεσμένων και σε αυτόν το ζωτικό τομέα.»