Γαλλία: Οδυνηρή ήττα των παραδοσιακών κομμάτων

Τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, δεν είχαν μόνο νικητές. Μεγάλος χαμένος αναδείχτηκε ο παραδοσιακός δικομματισμός.newego_LARGE_t_1101_55431713_type13145

Και αυτό γιατί τα βασικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς έμειναν εκτός του δεύτερου γύρου της 7ης Μαΐου, για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

 Οι δύο επίσημοι εκπρόσωποι των Σοσιαλιστών και της φιλελεύθερης δεξιάς -Μπενουά Αμόν και Φρανσουά Φιγιόν- συγκέντρωσαν αθροιστικά ποσοστό λίγο πάνω από το 25%, δηλαδή λιγότερο από το μισό ποσοστό που είχαν συγκεντρώσει οι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί στις προηγούμενες εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 6,35% που έλαβε ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών στον πρώτο γύρο, αποτελεί την χειρότερη επίδοση του κόμματος, ενώ οδυνηρή είναι η ήττα και για τη δεξιά, καθώς τα σκάνδαλα με την αργομισθία της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν φαίνεται πως ήταν καθοριστικά στο να μείνει εκτός της δεύτερης κούρσας, με ποσοστό 19,91%.

Και οι δύο εκπρόσωποι, ωστόσο, έσπευσαν μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα να δηλώσουν τη στήριξή τους -άμεσα ή έμμεσα- στον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, προτρέποντας τους υποστηρικτές τους να καταψηφίσουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Ο Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο. «Η σημερινή ήττα είναι ένα βαθύ τραύμα» αναγνώρισε. «Μετράω την ιστορική τιμωρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Δεν είναι μόνο μια βαθιά πολιτική ήττα, αλλά και μια ηθική ήττα για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την αριστερά. (…) Είμαι περήφανος για την καμπάνια που έκανα δίνοντας τη θέση που αξίζει στην νεολαία της χώρας», τόνισε ο Αμόν.

Τη στήριξή του στον Μακρόν εξέφρασε και ο Φρανσουά Φιγιόν, απευθύνοντας έκκληση στους Γάλλους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να καταψηφίσουν την Λεπέν. «Δεν σας το λέω με ελαφριά καρδιά αλλά η αποχή δεν είναι στα γονίδιά μου, κυρίως όταν ένα εξτρεμιστικό κόμμα πλησιάζει την εξουσία. Το κόμμα αυτό το Εθνικό Μέτωπο, που ιδρύθηκε από τον Ζαν Μαρί Λεπέν, είναι γνωστό για την βία και έλλειψη ανοχής» είπε ο Φιγόν και πρόσθεσε: «Ο εξτρεμισμός δεν μπορεί παρά να φέρει δυστυχία και διαίρεση στη Γαλλία. Σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ψηφίσουμε κατά της ακροδεξιάς, θα ψηφίσω επομένως για τον Εμανουέλ Μακρόν».

Ο τέταρτος της χθεσινής κούρσας Ζαν Λικ Μελανσόν (19,64%), πάντως, απέφυγε να δώσει επισήμως γραμμή στους υποστηρικτές του για το τι να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Με εμφανή δυσαρέσκεια, ο αριστερός Μελανσόν επέκρινε τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στο δεύτερο γύρο «για τους οποίους χαίρονται οι ολιγάρχες» όπως είπε, ότι έχουν προγράμματα «που δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για την οικολογική απειλή, η την απειλή που βαραίνει στον ανθρώπινο πολιτισμό». Και πρόσθεσε: «όποιο και εάν είναι το επίσημο αποτέλεσμα όταν θα γίνει επίσημα γνωστό, θα το σεβαστούμε. Αυτήν την ώρα όμως δεν θα μπορούσα να πω ή να κάνω κάτι περισσότερο και ο καθένας από εσάς ας αποφασίσει με τη συνείδησή του».

Hθική ήττα της δεξιάς

Λυπηρό φιάσκο και ηθική ήττα της πραδοσιακής δεξιάς χαρακτηρίζεται το εκλογικό αποτέλεσμα καθότι ο εκπρόσωπος των συντηρητικών Φρανσουά Φιγιόν και πρώην πρωθυπουργός (2007-2012) αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, κάτι που έχει να συμβεί στη Γαλλία από το 1958.

Ο πρώην πρωθυπουργός (2007-2012) ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών χθες και υπέστη μια ταπεινωτική ήττα, παρά τις προσπάθειές του να ξεπεράσει το σκάνδαλο με την αργομισθία της συζύγου του και των παιδιών τους.

«Παρά τις προσπάθειές μου, παρά την αποφασιστικότητά μου, δεν κατάφερα να σας πείσω», παραδέχθηκε χθες το βράδυ ο Φιγιόν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που προκάλεσαν σεισμό στην πολιτική του οικογένεια.

«Αυτή η ήττα είναι δική μου», πρόσθεσε, ενώ ζήτησε από τους ψηφοφόρους του «να ψηφίσετε τον Εμανουέλ Μακρόν», διότι «η αποχή δεν συμφωνεί με τη νοοτροπία μου».
Με ποσοστό περίπου 20%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο 63χρονος συντηρητικός βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από τον κεντρώο Μακρόν και την δεξιά Μαρίν Λεπέν. Ξεπέρασε κατά λίγο τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο πρώην πρόεδρος του UMP Φρανσουά Κοπέ εκτίμησε χθες ότι η δεξιά «ζει την 21η Απριλίου της».
Στις 21 Απριλίου 2002 ο σοσιαλιστής υποψήφιος Λιονέλ Ζοσπέν αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος κατάφερε να περάσει στον β’ γύρο και να αντιμετωπίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος επανεξελέγη.
«Το νοκ-άουτ της δεξιάς», είναι το πρωτοσέλιδο της συντηρητικής le Figaro.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Φιγιόν είχε αποδώσει τα δικαστικά του προβλήματα σε «συνωμοσία».

«Είναι μια ακόμη πιο σκληρή ήττα γιατί θα έπρεπε να έχουμε κερδίσει. Πληρώνουμε ακριβά αυτές τις υποθέσεις. Δεν έχασαν οι ιδέες μας», επεσήμανε χθες ο Λοράν Βοκιέ αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων.
Σήμερα το πρωί πρόκειται να συνεδριάσει η πολιτική επιτροπή του κόμματος και προβλέπεται ότι θα σημάνει το τέλος της πολιτικής ζωής του Φιγιόν