Γερμανία:Καθαρή νίκη Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές

Ήταν μία κακή ημέρα για εμάς» ομολόγησε ο Μάρτιν Σουλτς την Κυριακή, έπειτα από την ξεκάθαρη νίκη που πέτυχε το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ στο «crash test» των περιφερειακών εκλογών, στο κρατίδιο Ζάαρλαντ.

Το SPD ακολουθεί με αρκετά μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας 2171125λίγο πάνω από το 30% των ψήφωνΤο CDU αποκόμισε πολλά κέρδη από το πρώτο αυτό τεστ, έναντι των Σοσιαλδημοκρατών αντιπάλων του, οι οποίοι ήλπιζαν με τον νέο τους ηγέτη Μάρτιν Σουλτς να αυξήσουν τα ποσοστά τους εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών έχει επιφέρει προβληματισμό στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αναζητούν απαντήσεις για το τι έφταιξε και πώς οι Χριστιανοδημοκράτες, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, εξασφάλισαν υψηλό ποσοστό 40,4% των συνολικών ψήφων.

Το εν λόγω ποσοστό είναι ενισχυμένο κατά 5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο το 2012.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας λίγο πάνω από το 30% των ψήφων.

Οι δηλώσεις Σουλτς

«Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς» παραδέχθηκε ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στο κρατίδιο Ζάαρλαντ.

«Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας, την αλλαγή στην καγκελαρία τον Σεπτέμβριο» συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι εκλογές είναι «μαραθώνιος κι όχι σπριντ».

Ένα δείγμα για το τι ακολουθεί

Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης είναι σχετικό, καθώς το κρατίδιο Ζάαρλαντ έχει μόλις 800.000 κατοίκους, ήτοι το 1% του πληθυσμού της Γερμανίας, η εκλογική αναμέτρηση θεωρήθηκε ένα κρίσιμο πρώτο τεστ εν όψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τον Μάιο.

Το αποτέλεσμα αναμένεται να λειτουργήσει εμψυχωτικά για την καγκελάριο, που στοχεύει τον Σεπτέμβριο σε μια τέταρτη θητεία, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία και σε μια ευαίσθητη περίοδο για εκείνη.

Τους τελευταίους μήνες, η Άνγκελα Μέρκελ από τη μία βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων για την πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ από την άλλη νιώθει την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις.

«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δίνει θάρρος στο CDU» υπογράμμισε ο Πέτερ Αλτμάιερ, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου.