Με πρόταση νόμου για «εγκυκλίους» ο ΔΗΣΥ επιχειρεί να «κατευνάσει» τον Ακιντζί

Στη Ολομέλεια οδηγείται η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τροποποίηση τUnknownου νόμου περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για Μεταβίβαση της Ασκήσεως των Αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Κοινοτικής Συνελεύσεως και της Ιδρύσεως του Υπουργείου Παιδείας Νόμου, που δίνει την εξουσία στον Υπουργό να καθορίζει με εγκυκλίους τους εορτασμούς στα σχολεία.Ουσιαστικά με την πρόταση αυτή ο ΔΗΣΥ  επιχειρεί να κατευνάσει τον Ακιντζί υπαναχωρώντας στις απειλές του να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε μετά το θέμα που προέκυψε με την τροποποίηση του κανονισμού για τη λειτουργία των Σχολείων Μέσης από το ΕΛΑΜ, ώστε να υπάρχει 10λεπτη αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα.

Η συζήτηση διεξήχθη υπό ένταση και αμφισβήτηση της διαδικασίας και της λειτουργίας της Βουλής, αφού κατά την τοποθέτηση για να τεθεί η πρόταση νόμου στην Ολομέλεια υπήρξε ισοψηφία 5 -5, που προκάλεσε ζήτημα κανονισμού της Βουλής. Υπέρ της άρσης της πρότασης νόμου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τάχθηκαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Τα δύο κόμματα έχουν 6 μέλη και τα κόμματα ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων, που αντιτίθενται, έχουν 5 ψήφους.

Κατά το χρόνο της τοποθέτησης απουσίαζε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ο Βουλευτής του κόμματος τους τοποθετείται υπέρ, γεγονός που προκάλεσε συζήτηση παρουσίας – ψήφου.

Τελικά, η πρόταση νόμου οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από ερμηνεία του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής, ο οποίος στο άρθρο 46 διαλαμβάνει ότι οι αποφάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών λαμβάνονται με πλειοψηφία και σε περιπτώσεις ισοψηφίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής ή ο αναπληρών αυτόν έχει δεύτερη νικώσα ψήφο.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς αποχώρησε διαμαρτυρόμενος.

Η πρόταση νόμου αναμένεται να είναι ενώπιον της Ολομέλειας τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δήλωση μετά της συνεδρία είπε ότι συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που μεταφέρει την αρμοδιότητα των επετειακών αναφορών στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Πρόσθεσε ότι μετά τη διεξοδική συζήτηση και την τοποθέτηση των κομμάτων, ενισχύεται η διαδικασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ανέφερε ότι το όλο θέμα θα οδηγηθεί στην Ολομέλειας της Βουλής με βάση τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας του σώματος.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι με βάση την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, ο Υπουργός Παιδείας σε διαβούλευση με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής θα καθορίζουν αυτό που θα αναφέρεται στις σχολικές τάξεις, όπως ισχύει σε όλα τα εκπαιδευτήρια του κόσμου.

Πρόσθεσε ότι σε κανένα εκπαιδευτήριο δεν αποφασίζει και καθορίζει ένας Βουλευτής ή μια περιστασιακή πλειοψηφία της Βουλής τις εγκυκλίους του Υπουργού.

Ο κ Τορναρίτης είπε στη συνέχεια ότι κάποια συγκεκριμένα κόμματα προσπάθησαν να δημιουργήσουν επιτηδευμένη ένταση, εγείροντας κυρίως διαδικαστικά θέματα, με κυρίαρχο την αποχώρηση ενός Βουλευτή του ΑΚΕΛ και το γεγονός ότι οι παριστάμενοι Βουλευτές ήταν 10 εκ των οποίων οι 5 υποστήριζαν την πρόταση και την παραπομπή της στην Ολομέλεια και 5 άλλοι δεν την υποστήριζαν και θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε η πρόταση να οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ο κανονισμός της Βουλής είναι σαφέστατος και με βάση το άρθρο 46 οι αποφάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών λαμβάνονται με πλειοψηφία και ότι στις περιπτώσεις ισοψηφίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής ή ο αναπληρών αυτόν έχει δεύτερη νικώσα ψήφο.

Περαιτέρω ο κ. Τορναρίτης είπε πως το ΑΚΕΛ δια του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την πρόταση και την παραπομπή στην Ολομέλεια και ο ίδιος ο κανονισμός επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία διεξήχθη με το σωστό, κανονικό τρόπο.

“Κάποιοι άλλοι στην προσπάθεια τους, ίσως, να προτάξουν πολιτικές μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα δημιούργησαν αυτή την τρικυμία σε ένα ποτήρι νερού”, συνέχισε αναφέροντας ότι “ο ΔΗΣΥ δήλωσε από την πρώτη στιγμή στην Ολομέλεια ότι θα καταθέσει την πρόταση νόμου, επειδή θεωρεί ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να επιβαρύνουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μαθητών με διαφόρων ειδών ανακοινώσεις, φυλλάδια, δεκάλεπτα και άλλως πως”.

Είπε ακόμα πως πρέπει να αφήσουμε την παιδεία έξω και μακριά από τις κομματικές παρεμβάσεις, προσθέτοντας ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα, κατά το δοκούν να βάφει την παιδεία, όπως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πολιτικοποιεί ζητήματα, τα οποία κατ` εξοχήν αφορούν τον μαθητή, τον καθηγητή, την τάξη και το σχολείο.

Ανέφερε ακόμα πως σε 15 ημέρες, εφόσον η πρόταση νόμου ψηφιστεί σε νόμο, θα δίνεται η αρμοδιότητα σε επιστημονικά καταρτισμένη επιτροπή να αποφασίζει για τις εγκυκλίους που θα στέλνει ο Υπουργός στις σχολικές τάξεις, πάντα σε διαβούλευση με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι η συζήτηση θα αποφευγόταν, αν εισακουόταν το ΑΚΕΛ και απορρίπτετο “η προβοκατόρικη τροπολογία αυτών που παραμένουν νοσταλγοί της ένωσης, του γριβισμού και του εοκαβητισμού”.

Πρόσθεσε ότι εδώ και ένα μήνα έχει προκληθεί τεράστια ζημιά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είπε ότι παρόλο ότι το ΑΚΕΛ ανέκαθεν είχε και διατηρεί επιφυλάξεις στην παραχώρηση στην εκάστοτε Κυβέρνηση δικαιωμάτων να αποφασίζει με διατάγματα για συγκεκριμένα ζητήματα οι ειδικές συνθήκες που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, οδήγησαν στην απόφαση για στήριξη της πρόταση νόμου του ΔΗ.ΣΥ, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Για το ΑΚΕΛ είναι πλήρως κατανοητό ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να υπάρχει ούτε προοπτική, ούτε καν ελπίδα για λύση του Κυπριακού είπε, προσθέτοντας ότι το κόμμα του με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να συνεργήσει στην απόπειρα, ενδεχομένως, ορισμένων να οδηγήσουν σε οριστική διακοπή τις διαπραγματεύσεις, αλλά αντίθετα, θα συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να ξαναμπεί στις ράγες.

Είπε, τέλος, ότι το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου εφόσον αυτός ψηφιστεί και αν διαπιστωθεί ότι ο όποιος Υπουργός ενεργεί στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, η Βουλή έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως “φαίνεται ότι οι εντολές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί έπιασαν τόπο” και πρόσθεσε ότι “οι μυστικές διαβουλεύσεις έκαναν τη δουλειά τους”.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ, οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, “υπέκυψαν, για μια ακόμα φορά, στις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς και εξευτέλισαν το θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου”.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ακόμα ότι το πιο επιζήμιο, είναι ότι εξευτέλισαν την αξιοπρέπεια του λαού για να προσθέσει ότι η στάση της Κυβέρνησης και των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ εντός της Βουλής, αποτελεί συνέχεια της της πολιτικής των υποχωρήσεων, των υπαναχωρήσεων και της συμμόρφωσης με τις τουρκικές αξιώσεις και της στρατηγικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

Περαιτέρω ανάφερε ότι κάθε ψήφος υπέρ της πρότασης του ΔΗΣΥ, είναι ψήφος ενάντια στην αξιοπρέπεια των Ελληνοκυπρίων και ενάντια στο σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, αφού
θα δίνει με τρόπο απαράδεκτο, το δικαίωμα στη τουρκική πλευρά να παρεμβαίνει και να ανατρέπει αποφάσεις του Κοινοβουλίου .

Αφού διερωτήθηκε αν αντιλαμβάνονται στο ΔΗΣΥ ότι με τέτοιου είδους κινήσεις, μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τη λύση, είπε ότι ο στόχος του ΔΗΚΟ είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική και στρατηγική και να εφαρμοστεί η νέα στρατηγική που προτείνουμε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για δήθεν βελτίωση της κατάστασης, λόγω της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις οι οποίες υπήρξαν τόσο από την τουρκική και την τ/κ πλευρά, αλλά και από πολιτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, αντίθετα θα την περιπλέξει περισσότερο, επειδή διαιωνίζει μιαν αχρείαστη συζήτηση, για ένα θέμα, το οποίο έπρεπε να θεωρηθεί λήξαν.

Είπε ακόμα ότι η πρόταση νόμου κατά την άποψη της ΕΔΕΚ στερείται συνταγματικής νομιμότητας και βάσης.

Εξήγησε ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφές ότι αυτά τα ζητήματα τα χειριζόταν αποκλειστικά η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση, η οποία το 1965 με την κατάργηση της μετέφερε όλες τις αρμοδιότητες στην Κυπριακή Βουλή και ως εκ τούτου, η όποια προσπάθεια μεταφοράς αυτών των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Παιδείας, κολοβώνει τις αρμοδιότητες της Βουλής και καταργεί τις διακριτές εξουσίες μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και περιπλοκές.

Συνεχίζοντας είπε ότι η δικαιολογία ότι στο μέλλον, αν προκύψουν προβλήματα, μπορούμε να τα διορθώσουμε είναι φτηνή.

Σε ό,τι αφορά τη δικαιολογία ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση διδακτικού χρόνου προς όφελος των μαθητών, είπε ότι είναι το ολιγότερο αστείο να θεωρείται ότι τα δέκα λεπτά είναι σημαντικός χρόνος για τα θέματα της διδακτικής ύλης ή της διδακτικής ώρας.

“Εάν όντως υπάρχει επιθυμία για ριζικές βελτιώσεις στα θέματα προγράμματος σπουδών και βελτίωσης του επιπέδου, υπάρχει πεδίον δόξαν λαμπρόν για όλους”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ακόμα ότι η ΕΔΕΚ θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα για να προστατεύσει τις αρμοδιότητες της Κυπριακής Βουλής και την ίδια στιγμή να κατοχυρωθεί και με πράξη η διακριτή εξουσία των εξουσιών στην Κύπρο (νομοθετικής, εκτελεστικής, δικαστικής)

Αφού ανέφερε ότι πριν την έναρξη της συζήτησης της πρότασης νόμου, η ΕΔΕΚ ζήτησε όπως υπάρξει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία επί του δικαιώματος της Βουλής να ψηφίσει και εκχωρήσει αυτό της το δικαίωμα της που πηγάζει από το Σύνταγμα στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι αποχώρησε από τη συνεδρία διαμαρτυρόμενος για παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής.

Πρόσθεσε πως το αναμενόμενο έγινε σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ και η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ οδηγείται στην Ολομέλεια σε δύο εβδομάδες.

Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί – πολιτική και οι σκοπιμότητες δεν μπορούν να επηρεάζουν εκπαιδευτικά θέματα, προσθέτοντας ότι και από τη Συμμαχία Πολιτών τίθεται θέμα συνταγματικότητας.

Παρατήρησε πως παρά το αίτημα από τη Συμμαχία και την ΕΔΕΚ για γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία δεν προσκλήθηκε στη Συνεδρία, εκ μέρους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ οδηγείται η πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την άποψη ότι αυτές οι πρακτικές είναι πάρα πολύ επικίνδυνες. Πρόσθεσε ότι η Βουλή εκτός από νομοθετικό σώμα, είναι αντιπροσωπευτικό και εκπροσωπεί το λαό και αυτές οι πρακτικές δεν διευκολύνουν τη δημοκρατία, αλλά δημιουργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι για κομματικές σκοπιμότητες θυσιάζονται τα πάντα, ακόμα και τα ευαίσθητα θέματα παιδείας.

Αφού ανέφερε ότι κατά την εκτίμηση του παραβιάστηκε και ο κανονισμός λειτουργίας της Βουλής, είπε ότι θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία θα ζητά διευκρίνιση επί του δικαιώματος του Προέδρου μιας Επιτροπής να επιμένει σε πράγματα τα οποία ίσως να μην καθορίζονται από τον κανονισμό.

Η πλειοψηφική απόφαση της Επιτροπής οδηγεί σε επανάληψη αυτών που προωθούν “το ΔΗΣ-ΑΚΕΛ” και στην Ολομέλεια της Βουλής, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι ο μόνος που μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την προσπάθεια ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ να ανατρέψουν την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα είναι ο κ. Ακιντζί.

Πρόσθεσε ότι οι δικαιολογίες οι οποίες επιστρατεύτηκαν από τα δύο κόμματα για να στηρίξουν την πρόθεση τους για αλλαγή της συγκεκριμένης απόφασης είναι φτηνές και δεν μπορούν να κρύψουν ότι η προσπάθεια τους συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις του κ. Ακιντζί..

Αφού ανέφερε ότι η υπερψήφιση της Πρότασης Νόμου θα αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο και θα δώσει το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά να παρεμβαίνει, να αμφισβητεί και να αλλάζει αποφάσεις της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι και η Αλληλεγγύη αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία προβλέπει εκχώρηση αρμοδιοτήτων που έχει σήμερα η Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ακόμα ότι η Αλληλεγγύη θα δώσει συνέχεια σε αυτό το θέμα σε συνταγματικό πλέον επίπεδο.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι με πλήρη συναίσθηση του λόγου του μπορεί να χαρακτηρίσει τη συνεδρία “σκέτη παρωδία”.

Πρόσθεσε ότι απουσίαζαν τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, είπε ότι στη συνέχεια ότι δεν δόθηκε καμμία ικανοποιητική απάντηση στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν και ανέφερε ότι “με πλάγιο τρόπο η κυβερνητική παράταξη χωρίς να έχει το πολιτικό θάρρος να πει ευθέως το λόγο που κατέθεσε την πρόταση νόμου επικαλείται τον πολύτιμο διδακτικό χρόνο”.

Ανέφερε επίσης ότι λόγω της απουσίας της Νομικής Υπηρεσίας δεν απαντήθηκαν τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που ηγέρθησαν και το θέμα συνεχίζει να αιωρείται.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, είπε πως δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε η πρόταση νόμου να οδηγηθεί στην Ολομέλεια, είπε ότι μια τροπολογία που ενόχλησε τον κατοχικό ηγέτη βρίσκει σύμφωνο “το δίπολο” ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι σε ένα τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός όπως το ενωτικό δημοψήφισμα, βρίσκει τα δύο μεγάλα κόμματα “να πορεύονται στη γραμμή του εγκάθετου της Τουρκίας”.