Πύρ ομαδόν εναντίον των αξιώσεων Τσαβούσογλου

πυρά εναντίον των αξιώσεων της Τουρκίας αλλά και των υποχωρήσεων D98AD27D85D20E2E44B575328AA35214του Προέδρου της Δημοκρατίας έβαλαν τα κόμματα ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ, Συμμαχια Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων υποδεικνύοντας πως οι θέσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ αποσκοπούν στη μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και εκμηδενίζουν την προοπτική για εξεύερεση συμφωνίας στο κυπριακό.

ΔΗΚΟ:Η πολιτική των υποχωρήσεων έχει αποτύχει

Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπρου του ΔΗΚΟ Αθως Αντωνιάδης ανέφερε:

«Το άρθρο του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην εφημερίδα Washington Times στις 19 Μαρτίου, αποτελεί επανάληψη των απαράδεκτων και αδιάλλακτων αξιώσεων της τουρκικής πλευράς στο κυπριακό, οι οποίες αποσκοπούν στη μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Στο άρθρο του ο Τσαβούσογλου, στην ουσία, προωθεί την εξωφρενική τουρκική απαίτηση, για απόδοση των τεσσάρων βασικών ευρωπαϊκών ελευθεριών σε ογδόντα εκατομμύρια τούρκους υπηκόους, στην Κύπρο, μετά τη λύση του κυπριακού.

Με αυτού του είδους τις θέσεις, ο τούρκους Υπουργός Εξωτερικών, διαλύει την ελπίδα για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο κυπριακό και εκμηδενίζει την όποια προοπτική για εξεύρεση συμφωνίας.

Από το άρθρο του Τσαβούσογλου προκύπτει και κάτι άλλο:
Για να πείσει για την απόφαση της τουρκικής πλευράς να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επικαλείται δήθεν επιχειρήματα, τα οποία δυστυχώς ακούσαμε από τους κ.κ. Νίκο Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού.

Χρησιμοποιεί δηλαδή τα εφόδια που κάποιοι του έδωσαν αυτές τις μέρες μέσα στη σύγχυση, τον παροξυσμό και την υστερία τους.

Η σκληρή γραμμή της Τουρκίας, όπως εκφράζεται από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα επικίνδυνα διαπραγματευτικά λάθη του κ. Αναστασιάδη, καθιστούν επιτακτικά αναγκαία την υλοποίηση της πρότασης του Δημοκρατικού Κόμματος, για:

• Επαναξιολόγηση της κατάστασης.
• Χάραξη νέας στρατηγικής.

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η πολιτική των υποχωρήσεων, της δήθεν καλής θέλησης και του εξευμενισμού της Τουρκίας, έχει αποτύχει.»

ΕΔΕΚ:Αυτό που θέλουν είναι λύση συνομοσπονδίας

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της αναφέρει:
«Το άρθρο επιβεβαιώνει πως στη βάση της ονοματολογίας της ΔΔΟ η μορφή της λύσης θα είναι αυτή της συνομοσπονδίας

Μέσα από το άρθρο του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Washington Times επιβεβαιώνεται πως στη βάση της ονοματολογίας της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η μορφή της λύσης θα είναι αυτή της συνομοσπονδίας. Αυτή θα περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία αναφέρονται στο άρθρο και τα οποία εν πολλοίς, όσον αφορά τη δομή του κράτους, έχουν γίνει αποδεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης μορφής λύσης.

Για ακόμα μια φορά θα επαναλάβουμε ότι ο γεωγραφικός διαχωρισμός του πληθυσμού, η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους στις δύο «ζώνες» και ο περιορισμός της άσκησης σε αριθμό πολιτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οδηγεί σε ένα ρατσιστικό και μη λειτουργικό σύστημα με προφανείς τους κινδύνους είτε διάλυσης είτε προσάρτησης ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία.

Σε όσους υποστηρίζουν ότι με αυτή τη μορφή της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα έχουμε ένα κράτος και ένα λαό, πώς μπορούν να δικαιολογήσουν τις συγκεκριμένες πρόνοιες οι οποίες δεν εφαρμόζονται σε καμία ομοσπονδία οποιουδήποτε τύπου σε ολόκληρο τον πλανήτη; Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης όπου είναι γνωστά τα αποτελέσματα μετά από 21 χρόνια εφαρμογής του συστήματος.

Πρέπει να σημειώσουμε πως μέσα στο κλίμα της ευρύτερης ηττοπάθειας που χαρακτηρίζει αυτούς που διαχειρίζονται το κυπριακό σε αυτή τη δύσκολή φάση, περιλαμβάνεται και η πλήρης απουσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, είτε για να ανασκευάσει τις προκλητικές θέσεις της τουρκικής πλευράς είτε για να παρουσιάσει τις δικές μας θέσεις.

Να υποθέσουμε ότι η συγκεκριμένη απουσία οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας στα όσα η Τουρκική προπαγάνδα προωθεί;»

Συμμαχία Πολιτών:Θέλουν την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας 
Το μέλος του Π.Γ. της Συμμαχία Πολιτών Κωνσταντίνος Φιλαρέτου ανέφερε:
«Με τον πλέον επίσημο τρόπο η Τουρκία δια του Τσαβούσογλου καταθέτει στη διεθνή κοινότητα τη μορφή λύσης που η Τουρκία επιδιώκει. Δεν αποκρύβει πλέον ότι η μόνη λύση που αποδέχεται είναι η λύση που μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο. Οι θέσεις Τσαβούσογλου είναι πανομοιότυπες με αυτές που κατέθεσε στη διάσκεψη της Γενεύης και οδήγησαν σε αδιέξοδο.
Με αυτά τα δεδομένα διερωτόμαστε σε τι αποσκοπούν πραγματικά οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών. Ασφαλώς οι συνομιλίες είναι η πολιτική οδός για επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Για να έχουν όμως θετικό αποτέλεσμα οι συνομιλίες θα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές για συμβιβασμούς που δεν θα παραβιάζουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνομιλίες που θα έχουν ως βάση τους όρους που θέτει η Τουρκία και υπό εκβιασμό δεν μπορούν να οδηγήσουν παρά μόνο σε νέο αδιέξοδο είτε σε λύση που θα ικανοποιεί την Τουρκία η οποία όμως θα απορριφθεί από την τεράστια πλειοψηφία του λαού. Εκτός και αν κάποιοι θέλουν να συντηρούν στον αναπνευστήρα τις συνομιλίες ενόψει των προεδρικών εκλογών αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην εθνική μας υπόθεση.
Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να εκθέσει την τουρκική αδιαλλαξία στην διεθνή κοινότητα και κυρίως στην ΕΕ και να εκμεταλλευτεί το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε για τον Ερντογάν και την Τουρκιά. Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας με στόχο να της δημιουργήσει πραγματικό κόστος ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Όλα τα άλλα δεν είναι παρά αυταπάτες και ψευδαισθήσεις που επιτρέπουν στην Τουρκία να παρατείνει την κατοχή και τη διχοτόμηση άνευ κόστους.»

Αλληλεγγύη: Παραπέμπει σε δύο ιδρυτικά κράτη

«Το όραμα Τσαβούσογλου για τη λύση του Κυπριακού είναι καθαρά διχοτομικό.
Διχοτομική είναι και η λύση ΔΔΟ όπως την περιγράφει, την οραματίζεται και την υποστηρίζει.Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης, Γιάννης Σελινόπουλος και πρόσθεσε:

Με το άρθρο του στην Washington Times ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δυστυχώς καθορίζει και τον οδικό χάρτη.

Παράλληλα:

Είναι ξεκάθαρο ότι περιγράφει μοντέλο συνομοσπονδίας.
Παραπέμπει σε δύο ιδρυτικά κράτη.

Επιμένει στην απόδοση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών των Τούρκων πολιτών μετά τη λύση του Κυπριακού.
Επιμένει στις εγγυήσεις

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ουδέποτε μπλόφαρε για τις στοχεύσεις της Τουρκίας στην Κύπρο. Ούτε αυτή τη φορά μπλοφάρει.
Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την υστάτη να ακούσει και να αξιολογήσει ορθά τις εξελίξεις.

Να αξιολογήσει τα δεδομένα που θέτει στο τραπέζι ο Τσαβούσογλου και τα οποία κάνουν ξεκάθαρο ότι από πλευράς Άγκυρας δεν υπάρχει πολιτική βούληση για εξεύρεση μιας λύσης που να σέβεται τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα».

Συνομιλίες υπό καθεστώς εκβιασμού θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια είτε σε λύση τουρκικών προδιαγραφών είτε σε αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ας αντιληφθούν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την πολιτική του καλού παιδιού και να αναλογιστούν ότι μόνο με πρόκληση κόστους στην Τουρκία υπάρχει πιθανότητα αλλαγής της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης» είπε καταληκτικά ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης.»

Οικολόγοι:Το όραμα Τσαβούσογλου αποτελεί τον εφιάλτη της Κύπρου

Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων επισημαίνει:

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του ανέπτυξε το όραμα της κυβέρνησής του για την Κύπρο στους Washington Times.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε για μία ακόμη φορά τις γνωστές προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας για ίσα δικαιώματα των Τούρκων υπηκόων και ήταν απόλυτος στη συνέχιση των εγγυήσεων στην Κύπρο. Ο Τσαβούσογλου επιμένει στις πάγιες διχοτομικές τουρκικές θέσεις για ύπαρξη δύο λαών στην Κύπρο, γεγονός που οδηγεί κατευθείαν σε δυο ιδρυτικά κράτη και σε συνομοσπονδία.

Δυστυχώς το όραμα Τσαβούσογλου αποτελεί εφιάλτη για την Κύπρο. Είναι ένα όραμα που οδηγεί στη διχοτόμηση ή ακόμη και στην πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε ότι πιθανή λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει ξένο στρατό και σε καμία περίπτωση τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους.»