Μ.Σουλτς: «Απολυταρχικό κράτος η Τουρκία»

Η εκπρόσωπος της Μέρκελ διερωτάται κατα πόσο ο Ερντογάν εχει ακόμα σωας τας φρένας

 

Κατακόρυφα ανέβηκε χθες η ένταση στις σχέσεις Αγκυρας και Βερολίνου, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.assets_LARGE_t_420_55383067_type13145

Οι νέες κατηγορίες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αυτήν τη φορά εναντίον προσωπικά της Γερμανίδας καγκελαρίου για «ναζιστικές πρακτικές» προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης.
Στις τουρκικές προκλήσεις απάντησαν σε σκληρό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική ηγεσία «ξεπέρασε κάθε όριο», η αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ, Γιούλια Κλέκνερ, η οποία αναρωτήθηκε εάν «ο κ. Ερντογάν έχει ακόμη σώας τα φρένας», ζητώντας παράλληλα μια αποφασιστική απάντηση, και ο Μάρτιν Σουλτς, που ξεσπάθωσε χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «απολυταρχικό κράτος». Στον χορό μπήκε κι ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπαστιάν Κουρτς, ο οποίος είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένα τέλος στη «φαντασίωση» για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική κυβέρνηση «έχει υπερβεί την κόκκινη γραμμή εδώ και πολύ καιρό», υιοθετώντας «βίαιες πρακτικές» εναντίον των αντιπάλων της και «προκαλώντας» με προεκλογικές εμφανίσεις σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει μια νέα συγκέντρωση στη Γερμανία, κίνηση η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα διπλωματική κόντρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αγκυρα ξέσπασε μετά την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να επιτρέψει σε Τούρκους υπουργούς να οργανώσουν φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις στη χώρα πριν από δύο εβδομάδες. Περίπου 1,4 εκατομμύριο Τούρκοι της Γερμανίας έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα του Απριλίου, το οποίο μπορεί να δώσει υπερεξουσίες στον Ταγίπ Ερντογάν.
Το περασμένο Σάββατο, με αφορμή τον εορτασμό του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Ετους, περίπου 30.000 Κούρδοι διαδήλωσαν στη Φρανκφούρτη κατά του Ερντογάν ζητώντας «δημοκρατία στην Τουρκία» και «ελευθερία στο Κουρδιστάν» και καλώντας για ψήφο υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα. Διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και φωτογραφίες του ιστορικού ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. «Είναι απαράδεκτο να βλέπουμε σύμβολα και συνθήματα του ΡΚΚ την ώρα που απαγορεύεται σε Τούρκους υπουργούς και βουλευτές να συναντήσουν τους πολίτες τους» αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε πως «το μπαλ μασκέ τελείωσε!», κατηγορώντας την Ευρώπη ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.
«Ξεπέρασε τα όρια ο Ερντογάν»
Η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη διαδήλωση των Κούρδων. Σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα Τούρκοι υπουργοί να οργανώσουν άλλη μία πολιτική συγκέντρωση στη Γερμανία εν όψει του δημοψηφίσματος. «Υπενθυμίζουμε ξανά στις ευρωπαϊκές χώρες: στις 16 Απριλίου η απόφαση θα ληφθεί από το τουρκικό έθνος, όχι από την Ευρώπη» τόνισε ο Καλίν.
Η δήλωση του Μπρούνο Καλ
Εν τω μεταξύ το Σάββατο το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» δημοσίευσε συνέντευξη του επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (BND), Μπρούνο Καλ, ο οποίος δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει την υπηρεσία του ότι ο εξόριστος στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία.
Απαντώντας στον Καλ ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ισχυρίστηκε πως οι αμφιβολίες που εκφράστηκαν αποτελούν απόδειξη ότι το Βερολίνο υποστηρίζει την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος. Επίσης ο Καλίν υποστήριξε πως η «τουρκοφοβία» βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη, καθώς η Αγκυρα επισημαίνει τα λάθη της Δύσης, ωστόσο πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει μια χώρα φιλική στους διεθνείς επενδυτές.