B.Σόιμπλε:«Η κατάσταση στην Τουρκία είναι για κλάματα»

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκassets_LARGE_t_420_55377605_type13145Σόιμπλε παρενέβη στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με την κυβέρνηση Ερντογάν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο στήριξης προς την Τουρκία δεν θα απελευθερωθεί εάν η χώρα δεν κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για να το λάβει.

Η Γερμανία πάγωσε το πακέτο βοήθειας που ζήτησε η Τουρκία στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, εξαιτίας, όπως αποκάλυψε ο κ. Σόιμπλε, της φυλάκισης του Τουρκογερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ. Οι χθεσινές του δηλώσεις, που έκαναν τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης υπό το πρίσμα της ευρωτουρκικής κόντρας και των κατηγοριών που εξαπολύουν ο «σουλτάνος» και η αυλή του περί «ναζιστικών πρακτικών», είχαν τη συνηθισμένη δόση ειρωνείας που διακρίνει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πακέτο βοήθειας προς την Τουρκία και για το εάν η Γερμανία θα εξετάσει το τουρκικό αίτημα, ανέφερε συγκεκριμένα: «Η απάντηση είναι ναι. Ομως φυσικά η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει ή καλύτερα να ξαναδημιουργήσει τις (αναγκαίες) προϋποθέσεις, γιατί αυτήν τη στιγμή η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία είναι για κλάματα».
Στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε κάποια επίσημη τουρκική απάντηση. Τουρκικό δικαστήριο πάντως αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα του Ντενίζ Γιουτζέλ για αποφυλάκιση.