Πρωτοβουλίες ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές

ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ συμφωνούν σε ενα κοινό στόχο , την αλλαγή και την απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση, ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν.Παπαδόπουλος μετά από συναντηση με την ηγεσία της ΕΔΕΚ.
Αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Νικόλα Παπαδόπουλο, Unknownσναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο και αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ και με στόχο να ενημερωθεί η ηγεσία της ΕΔΕΚ, για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντηση.

«Συμφωνούμε με την ΕΔΕΚ σε ένα κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή και την απαλλαγή από την παρούσα κυβέρνηση και την χάραξη μιας νέας στρατηγικής σε ότι αφορά το κυπριακό, τα θέματα της οικονομίας και τα υπόλοιπα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο με τη συνεργασία των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θεωρούμε ότι, ξεκινώντας πρώτα με τις επαφές με την ΕΔΕΚ, θα πρέπει να αναπτύξουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να πετύχουμε αυτή την συνεργασία και να δώσουμε μία εναλλακτική επιλογή στο λαό μας. Με την ΕΔΕΚ μας ενώνουν πολλά εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Κοινοί ιστορικοί αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία και μας ενώνουν κοινοί προβληματισμοί αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θεωρώ ότι είναι καθήκον των δύο κομμάτων να συμφωνήσουν, να συνεργαστούν γι’ αυτό το κοινό όραμα, γιατί μαζί με την ΕΔΕΚ πετύχαμε πολλά στο παρελθόν και μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα στο μέλλον», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:

«Στο παρελθόν καταφέραμε να καταλήξουμε σε κοινές προγραμματικές θέσεις ακόμα και σε προεδρικές εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη και διαφορετικές προσεγγίσεις σε ότι αφορά το Κυπριακό. Θέλω να τονίσω ότι για εμάς, πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι οι ταμπέλλες. Θέλω επίσης να τονίσω, ότι πολλά από τα ζητήματα για τα οποία έχουμε στο παρελθόν διατυπώσει εμείς διαφωνίες με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, αλλά και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, που στηρίζει εδώ και τέσσερα χρόνια αυτή τη διαχείριση του Κυπριακού, δεν έχουν να κάμουν τίποτε με την ομοσπονδία. Τι σχέση έχουν οι έποικοι με την ομοσπονδία, τι σχέση έχουν οι τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων με την ομοσπονδία, τι σχέση έχει η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, η παραμονή των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων, της Τουρκίας με την ομοσπονδία; Εμείς διαφωνούμε τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του
ΔΗΣΥ και φυσικά και με τον κ. Αναστασιάδη σε σχέση με τις δικές τους υποχωρήσεις σε όλα αυτά τα θέματα και συμφωνούμε με τους προβληματισμούς που διατυπώνει η ηγεσία της ΕΔΕΚ, αλλά και άλλοι και θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτά τα κόμματα που έχουν κοινούς προβληματισμούς με μας», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος και συνέχισε:

«Το Δημοκρατικό Κόμμα, επειδή είναι το μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου, δικαιούται να έχει άποψη για το ποιος θα είναι υποψήφιος τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο και ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια, τα οποία θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τον υποψήφιο. Έχουμε άποψη, θα την μεταφέρουμε σε όλα τα κόμματα, με τα οποία επιδιώκουμε να συνεργαστούμε και ελπίζουμε πως θα έχουμε κατάληξη στο συντομότερο δυνατόν και στον κοινό υποψήφιο και σε ότι αφορά μια κοινή πολιτική απόφαση. Από εκεί και πέρα, δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε τη δική μας άποψη σε κανένα, είναι συνεργασία που επιδιώκουμε και η συνεργασία φυσικά απαιτεί το σεβασμό και εμείς σεβόμαστε απόλυτα όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου με τα οποία επιδιώκουμε να έχουμε συνεργασία».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος για τη συνάντηση και είπε ότι τα δύο κόμματα θα αναλάβουν πρωτοβουλία στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, για να διερευνήσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές, έτσι ώστε τα πέντε κόμματα τα οποία έχουν τις πλησιέστερες θέσεις σε θέματα όπως το κυπριακό, η οικονομία και η κοινωνική πολιτική, να προχωρήσουν στην υπογραφή μιας κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις επόμενες προεδρικές εκλογές και να καθορίσουν επίσης τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο κοινός υποψήφιος πρόεδρος, που πρέπει να έχουν, για να έχει προοπτική επιτυχίας αυτή η συνεργασία.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε επίσης ότι «θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει κατάληξη στην απόφαση της πολιτικής συνεργασίας, στον καθορισμό των κριτηρίων και στη συνέχεια θα δούμε ποιος είναι αυτός ο υποψήφιος ο οποίος πληροί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκεκριμένα κριτήρια, έχει τις περισσότερες πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας και θα καταλήξουμε αμέσως μετά και στον υποψήφιο. Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει δεν πρόκειται να μπούμε στη συζήτηση ονόματος ή ονομάτων, αν προηγουμένως δεν καταλήξουμε στα δύο προαπαιτούμενα που είναι η πολιτική απόφαση της συνεργασίας και τα κριτήρια. Εμείς δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανένα. Από κει και πέρα εμείς αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία, η οποία θα είναι με ήθος, με σωστό ύφος και διαφάνεια και κυρίως με γνώμονα να πετύχει αυτή η προσπάθεια».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, σε αντίθεση, ενδεχομένως με τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, που αυτά που μας χωρίζουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν. Αυτή είναι η προσπάθεια και πρέπει νομίζω να γίνει κατανοητό».