Χωριστές συναντήσεις Έιντε με Αναστασιάδη -Ακιντζί

Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποιεί σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Η συνάντηση με τον ΠτΔ έχει οριστεί για τις έξι και μισή το απόγευμα και με τον Μουσταφά Ακιντζί στις έντεκα το πρωί.imagew-1.aspx

Ο κ. Έιντε, που βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Πέμπτη, συνεχίζει τις προσπάθειές του για να ξεπεραστεί το παρόν αδιέξοδο στις συνομιλίες. Παράλληλα, έχει επαφές και με διάφορους παράγοντες, περιλαμβανομένων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

δεν αποκλείεται επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, δηλαδή από πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» οι κινήσεις του Έσπεν Μπαρθ Ειντε κινούνται στη βάση προσωπικής ατζέντας του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών και όπως γράφει:.

«Ο κ. Άιντα θέλει να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο Κυπριακό πριν το καλοκαίρι και αυτό δεν είναι άσχετο με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του, τη Νορβηγία. Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία για τις οποίες υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον από τον κ. Άιντα αφού θα είναι υποψήφιος των Εργατικών. Θέλει να πάει στις εθνικές εκλογές της Νορβηγίας με μια επιτυχία στο Κυπριακό, την οποία βεβαίως θα χρησιμοποιήσει δεόντως προεκλογικά.

Αλλά και επί της διαδικασίας ο κ. Άιντα επιδιώκει να βάλει το δικό του στίγμα μέσω παρεμβάσεων. Αυτό που φαίνεται να επιδιώκει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ στο Κυπριακό είναι να αποκτήσει το δικαίωμα να βάζει άτυπα κάποιες θέσεις που ο ίδιος θεωρεί ότι θα βοηθήσουν στη γεφύρωση των διαφορών.»

Σύμφωνα πάντα με τον «Φ»:«Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, σημαίνει ότι ο κ. Άιντα σπεύδει να βοηθήσει για άλλη μια φορά την τουρκική πλευρά και τον Μουσταφά Ακιντζί. Η λογική της προβολής άτυπων θέσεων ουσιαστικά παραπέμπει σε μια μορφή επιδιαιτησίας στο Κυπριακό, έστω κι αν αυτή δεν θα είναι επίσημη.»