Ο Τούσκ απαντά στις αντιδράσεις της Πολωνίας για την επανεκλογή του

Ο  νεοεκλεγείς Πρόεδρός  Ντόλαντ Τουσκ κληθείς να αποκαλύψει ποια θα είναι η στάση του προς την Πολωνία, τη μοναδική χώρα που δεν τον ψήφισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης μετά το πέρας του πρώτου σκέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  απάντησε: Unknown“Όπως είπα θέλω να συνεργαστώ με όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω την πολωνική κυβέρνηση να αποφύγει την πολιτική απομόνωση εδώ. Υπάρχει μια καλή λύση και για αυτό”.

Ερωτηθείς για το πώς θα επικοινωνεί πια με την πολωνική κυβέρνηση, καθώς η τελευταία έχει δηλώσει πως “δεν θέλει να έχει να κάνει μαζί του”, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι “θα επικοινωνώ με την πολωνική κυβέρνηση στα πολωνικά”.

“Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη γλώσσα την καταλαβαίνει η πολωνική κυβέρνηση”, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της εκλογής Τουσκ, σημείωσε ότι “όλοι οι κανόνες τηρήθηκαν, όλοι οι κανόνες ήταν ευθυγραμμισμένοι με τη διαδικασία”.

Τέλος όταν του ζητήθηκε να δώσει μια συμβουλή στους Πολωνούς για να μην απομονωθούν πολιτικά στο Συμβούλιο, ο κ.Τουσκ ανέφερε ότι “Η μόνη συμβουλή μου θα είναι: να προσέχετε τις γέφυρες που καίτε γιατί αν καούν δεν μπορείς να τις ξαναδιαβείς. Θέλω να επαναλάβω το ίδιο για όλα τα κράτη μέλη, ειδικά για τις συνομιλίες μας για το μέλλον της ΕΕ, πριν από τον εορτασμό της Ρώμης, αλλά και σήμερα ειδικά στην κυβέρνηση της Πολωνίας. Τα συναισθήματα μπορώ να τα καταλάβω, είμαι και εγώ συναισθηματικός κάποιες φορές, είναι λογικό, είμαστε απλά άνθρωποι, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι λογική πολιτική συμπεριφορά, ειδικά για τη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, και ελπίζω ότι αυτό θα το ακούσει και η πολωνική κυβέρνηση”.