Επίθεση Διομήδους εναντίον Σιζόπουλου για το ΓεΣΥ

Το  ΓεΣΥ επέλεξε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΔΕΚ και Γ.Γ. της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους για να επιτεθεί κι επικρίνει τον πρόεδρο τη ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο για δευτερη φορά μετά που υπέβαλε την υποψηφιότητα  του για την ηγεσία του κινήματος.Unknown-3

Ο Δ.Διομήδους κατηγορεί τον  Πρόεδρο της ΕΔΕΚ ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις και θέσεις για το πολύ σημαντικό θέμα του ΓεΣΥ που αλλοιώνουν όπως υποστηρίζει «τις πάγιες θέσεις της ΕΔΕΚ και συνιστούν άρνηση για θεσμικό ενδοκομματικό διάλογο και στην πράξη περιφρόνηση των συλλογικών oοργάνων.»

Οι δηλώσεις Σιζόπουλου για το ΓεΣΥ
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την άποψη ότι η Βουλή θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και ακολούθως να ξεκινήσει τη συζήτηση για έγκριση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το ΓεΣΥ, ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως έτσι θα αποφευχθούν τροπολογίες στην Ολομέλεια που ενδεχομένως να δημιουργούσαν προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου και τα οποία, όπως είπε, ενδεχομένως θα χρειάζονταν πολλαπλάσιο χρόνο να διορθωθούν.

«Η ψήφιση και μόνο των νομοσχεδίων δεν είναι αρκετή και αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σιζόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψήφιση του νόμου για το ΓεΣΥ το 2001 χωρίς όμως να εφαρμοστεί ποτέ.

Ο κ. Σιζόπουλος υπέδειξε όμως τη σημασία της ορθής και ορθολογικής εφαρμογής της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και στη συνέχεια την έγκριση του νομοσχεδίου για εφαρμογή του σχεδίου.

«Τι σημασία έχει εάν τα δύο νομοσχέδια ψηφιστούν με διαφορά δύο ή τριών μηνών; Όύτως ή άλλως η εφαρμογή δεν θα γίνει άμεσα», ανέφερε.

Είπε ότι εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες όσοι υποστηρίζουν την ταυτόχρονη ψήφιση των δύο νομοσχεδίων. «Η μία σκοπιμότητα είναι καθαρά προεκλογική και η δεύτερη σκοπιμότητα επιβεβαιώνει ότι δεν έχουν αίσθηση τι σημαίνει εφαρμογή ενός ΓεΣΥ», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Οι προϋποθέσεις για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, για να προχωρήσει η αυτονόμηση θα πρέπει πρώτα να υπάρξει αποσυμφόρηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, από το μεγάλο αριθμό ασθενών που καταφεύγουν σε αυτά λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Αυτό, όπως είπε, με την εφαρμογή της πολιτικής απόφασης για μεταφορά μέρους των δικαιούχων στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που θα οδηγήσει στην αποσυμφόρησή των δημοσίων νοσηλευτηρίων, χωρίς να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες.

Ζήτησε επίσης τον καθορισμό πολιτικής για το θέμα των φαρμάκων, που αποτελούν το 23% με 25% της συνολικής δαπάνης για το ΓεΣΥ. Εισηγήθηκε ότι να καθοριστεί τιμή για κάθε φάρμακο, με τη διαφορά να καλύπτεται από τον ασθενή.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι πρέπει να γίνει μελέτη για το τι ανάγκες έχει ο δημόσιος τομέας σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που έχει το δημόσιο, αλλά και για να υπάρχει ομοιόμορφη προσφορά υπηρεσιών δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την Κύπρο, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας στην ύπαιθρο και ορεινές περιοχές.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να καθοριστεί ο αριθμός των απαιτούμενων εξειδικευμένων ιατρικών μονάδων και κλινικών, όπως για παράδειγμα, τον αριθμό των καρδιολογικών κλινικών, τα ογκολογικά τμήματα, και τους μαγνητικούς τομογράφους.

Όπως είπε, η αυτονόμηση θα πρέπει να γίνει σε τρία επίπεδα. Μια διοικητική δομή που θα προσφέρει ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, ορθολογική ανάπτυξη του ιατρικού και επιστημονικού και ιατρικού προσωπικού, αλλά και οικονομική βιωσιμότητα δηλαδή οι χρεώσεις να γίνονται στη βάση του καθορισμένου κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Από τη στιγμή λοιπόν που θα έχω τη δυνατότητα να προχωρήσω και να εφαρμόσω την αυτονόμηση των νοσοκομείων μπορώ στη συνέχεια με αξιοπιστία να προχωρήσω στην εφαρμογή του ΓεΣΥ», συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος.

Η δήλωση Διομήδους

Η δήλωση του υποψηφίου προέδρου της ΕΔΕΚ Διομήδη Διομήδους  είναι η ακόλουθη:

 

«Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επιλέγει να εκφράζει προσωπικές απόψεις και θέσεις για το πολύ σημαντικό θέμα του ΓεΣΥ που αλλοιώνουν τις πάγιες θέσεις της ΕΔΕΚ και συνιστούν άρνηση για θεσμικό ενδοκομματικό διάλογο και στην πράξη περιφρόνηση των συλλογικών οργάνων.

Είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω δημόσια την αντιδεοντολογική συμπεριφορά του κ. Σιζόπουλου, ο οποίος συστηματικά αρνείται να συγκαλέσει Πολιτικό Γραφείο και Κεντρική Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα ενόψει και της συζήτησης των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή (αυτονόμηση νοσοκομείων και εφαρμογή ΓεΣΥ).

Πολύ φοβάμαι ότι οι θέσεις που διατύπωσε ο κ. Σιζόπουλος και στη σημερινή διάσκεψη Τύπου, όπως για παράδειγμα η μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα ή οι όροι για την αυτονόμηση των νοσοκομείων ή η άμεση πρόσβαση σε ειδικό γιατρό με παράκαμψη του Προσωπικού Ιατρού είναι απόψεις που ανατρέπουν πάγιες και διαχρονικές θέσεις της ΕΔΕΚ και ναρκοθετούν τη σωστή και πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.»