Πηγές υπ. Άμυνας Ελλάδας: Θερμό επεισόδιο στην Κύπρο ετοιμάζουν οι Τούρκοι τον Ιούνιο

Σκηνικό θερμού επεισοδίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τον Ιούνιο, φοβούνται πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, όταν ξεκινήσει η μεγάλη γεώτρηση φυσικού αερίου από την γαλλική εταιρεία TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ.newego_LARGE_t_1101_55319278_type13145

Σύμφωνα με πληροφορίες που προβάλλει το Ethnos.gr, οι «αναγνώσεις» που έχουν γίνει στο Πεντάγωνο είναι πως οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν το σκηνικό της έντασης στην Κύπρο με μια έξοδο τουρκικού πλοίου.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα», ξεκαθαρίζουν πηγές του Υπουργείου Άμυνας. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν σκηνοθετημένα τα επεισόδια με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας. «Κάποια από τα δήθεν επεισόδια με παραβιάσεις εναέριου ή θαλάσσιου χώρου είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ. Εμείς απαντάμε δυναμικά και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα πραγματικά περιστατικά».
Σύμφωνα πάντα με το Ethnos.gr, οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Αμυνας υποστήριξαν πως έχει αυξηθεί το επίπεδο στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά.
Ανέφεραν ακόμη ότι έχουν αποδυναμωθεί οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. «Οι περισσότεροι πιλότοι που επιχειρούν στο Αιγαίο είναι νεαροί γιατί οι παλαιοί αποστρατεύθηκαν» σημείωσαν και τόνισαν το γεγονός πως οι παραβιάσεις γίνονται πάνω από τα κεφάλια των ΝΑΤΟϊκών στο Αιγαίο.
Νέες παραβιάσεις στο FIR Λευκωσίας 

Σο μεταξύ σήμερα  σχηματισμός πέντε τουρκικών μαχητικών , προερχόμενα από Τουρκία, εισήλθαν στο FIR Λευκωσίας από την περιοχή του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα.

Ο σχηματισμός αυτός των 5 μαχητικών αεροσκαφών έφτασαν ως την Αμμόχωστο από όπου πλέον ακολούθησαν πορεία κατά μήκος των νότιων ακτών της Κύπρου, σε απόσταση περίπου 30 μιλίων από τις ακτές, για να φτάσουν μέχρι και δυτικά της Πάφου και να εξέλθουν του FIR Λευκωσίας, με πορεία επιστροφής προς την Τουρκία.

Παράλληλα κατεχόμενα και Τουρκία προέβησαν σε παράνομη ενημέρωση προς αεροναυτιλομένους, καθώς και πάλι χθες διεξήγαγαν παράνομη άσκηση «έρευνας και διάσωσης».

Η τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) έχει παράνομα ανακοινώσει με έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ, ότι θα διεξαγάγει αεροπορικές ασκήσεις χωρίς πραγματικά πυρά και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές του FIR Λευκωσίας, από τις 7 μέχρι και τις 21 Μαρτίου.

Επίσης, μια άλλη εκδοθείσα ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει» περιοχή του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στις 6 Μαρτίου από 7 μέχρι τις 11.45 το πρωί επίσης χωρίς καμιά συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για τις ίδιες ώρες η Τουρκία με τρίτο ΝΟΤΑΜ των τελευταίων ημερών, «δέσμευσε» παράνομα περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, για την 21η Μαρτίου.

Ως ανταπάντηση η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και η ίδια προχωρήσει σε έκδοση αντίστοιχων ΝΟΤΑΜ διά των οποίων παρέχεται ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι τα αντίστοιχα τουρκικά είναι παράνομα και καλούνται οι κυβερνήτες πτήσεων, που θα βρίσκονται στις επηρεαζόμενες περιοχές τις μέρες και ώρες των ασκήσεων να επικοινωνούν με το νόμιμο Κέντρο Ελέγχου πτήσεων και τις συχνότητες της Λευκωσίας.

Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για την τακτική κατάσταση που πάει να δημιουργήσει η Αγκυρα εν όψει του Ιουνίου που θα ξεκινήσει να λειτουργεί η γεώτρηση της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην περιοχή αναμένεται να πλεύσει το νεότευκτο τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Barbaros” συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού Ναυτικού, ως συνήθως.

Στο μεταξύ ερωτήματα προκαλεί η αναπάντητη τουρκική επιθετική κίνηση που έλαβε χωρα στην περιοχή μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.Ενα τουρκικό περιπολικό ανοικτής θαλάσσης της Ακτοφυλακής το ίδιο με αυτό που εκτέλεσε βολές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Φαρμακονήσι, μπήκε “σφήνα” μεταξύ ελληνικών πυραυλακάτων που συμμετείχαν στην άσκηση “Ορμή” στην θαλάσσια περιοχή Πάτμου και Λέρου .

Το τουρκικό πλοίο έπλευσε ανενόχλητο στην περιοχή της Λέβιθας, η οποία βρίσκεται περί τα 25 χλμ. ανατολικά της Αμοργού και από εκεί ακολούθησε νότια πορεία. Το πλοίο έπρεπε να είχε “αναχαιτιστεί” και να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση πολύ πριν φτάσει στην Λέβιθα.