Θεοχάρους: Σε εμπλοκή για τις 4 βασικές ελευθερίες οφείλεται η διακοπή των συνομιλιών

Την θέση ότι η διακοπή των συνομιλιών οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει κάποια εμπλοκή στο ζήτημα της αποδοχής των 4 ελευθεριών που απαιτεί η Τουρκία για τους Τούρκους πολίτες, imagew-2.aspxεξέφρασε η Πρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους σε δηλώσεις στο περιθώριο της υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση του Προέδρου του Κινήματος για το 1ο Παγκύπριο Εκλογικό και Πολιτικό Συνέδριο στις 19 Μαρτίου.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στο μυαλό όλων ότι άλλο είναι οι 4 βασικές ελευθερίες της ΕΕ και άλλο η συμφωνειθήσα ροή μεταναστών από την Ελλάδα και την Τουρκία στην αναλογία 4 προς 1.

“Αυτό το 4 προς 1 για μένα είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν πρόκειται να ισχύσει και να σταθεί σε κανένα δικαστήριο, οι 4 βασικές ελευθερίες όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και ισχύει για την ελεύθερη μετακίνηση ατόμων πολιτών της ΕΕ σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χωρίς να υπάρχουν οροφές, περιορισμοί, quotas σε αυτή την ιστορία” ανέφερε.

Συνέχισε εξηγώντας ότι δεν μπορεί να έρθει η Αυστρία για παράδειγμα και να πει ‘πήρα 1,000 Κύπριους και δεν μπορώ να πάρω άλλους’ εφόσον ισχύουν οι 4 βασικές ελευθερίες.
Ανέφερε επίσης ότι δεν μιλάμε για την συμπεριφορά της Ουγγαρίας με τους λαθρομετανάστες, αλλά για την μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ.

“Συνεπώς επειδή έχουμε διαπιστώσει ότι γίνεται αυτή η σύγχυση, πρέπει να γνωρίζει ο κυπριακός λαός ότι τυχούσα αποδοχή των 4 βασικών ελευθεριών σημαίνει ότι η Κύπρος θα πλημμυρίσει από Τούρκους ελεύθερα, χωρίς να μπορεί κανείς να τους περιορίσει και η αναλογία 4 προς 1 δεν πρόκειται να ισχύσει όσον αφορά τις 4 βασικές ελευθερίες, δεν είναι ασφαλιστική δικλείδα”, ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, δυστυχώς η Τ/κ πλευρά επικαλείται σχετική συμφωνία που επήλθε στις 29 Ιανουαρίου 2010 μεταξύ του κ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ με βάση την οποία, όπως είπε, θα ισχύσουν οι 4 βασικές ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες.
“Δηλαδή οι Τούρκοι ξεκινούν ότι εμείς έχουμε αποδεχθεί ήδη αυτή την ιστορία και ο κ. Χριστόφιας νομίζει ότι ασφαλιστική δικλείδα είναι το 4 προς 1, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα και δεν μπορεί να αποτελέσει το ένα προστασία για την εφαρμογή του άλλου, από την στιγμή που συμφωνήθηκε και αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι Τούρκοι και είναι καλό να το καταλάβει και η δική μας πλευρά τον θανάσιμο κίνδυνο τον οποίο διατρέχουμε ως πληθυσμός αυτού του τόπου, είτε Κύπριοι όπως επιλέγουν, κάποιοι είτε ως Ελληνες όπως επιλέγουν οι υπόλοιποι , αλλά είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος για όλους μας και καλό είναι να ετοιμαστούμε όλοι για να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε αυτή την προσπάθεια των Τούρκων”, ανέφερε η κ. Θεοχάρους.

Ένταλμα σύλληψης
Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν και δημόσιου κατήγορου με την οποία έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής της, το οποίο ζητήθηκε ήδη από την Ιντερπόλ για να εφαρμόσει για παράνομη είσοδο στο Αζερμπαϊτζάν,η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις με τυχούσα είσοδό της στην Τουρκία “που είναι ομογάλακτη του Αζερμπαϊτζάν και θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης του Αλίεφ”.

Ο Αλίεφ, ανέφερε, είναι ένας ‘στυγνός δικτάτορας’ και κληρονομικό δικαίω έχει πάρει την εξουσία του πατέρα του. Πρόσθεσε ότι καταδυναστεύει το λαό του Αζερμπαϊτζάν και ότι 4 με 5 εκατομμύρια ζουν στην απόλυτη φτώχεια. Πρόσθεσε ότι ενώ η χώρα έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, “τα μετατρέπει σε οπλικά συστήματα για να καθυποτάξει το λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ”.

“Ο λαός αυτός ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων αρμενικός και ποτέ δεν αποδέκτηκε την υποταγή του με απόφαση του Σοβιέτ των νοτίων περιοχών της Σοβιετικής Ένωσης στο κράτος το Αζερμπαϊτζάν και βρισκόταν σε συνεχή ένοπλη εξέγερση από το 1922 που έγινε η αυθαίρετη απόσπασή του από την Αρμενία και η προσάρτησή του στο Αζερμπαϊτζάν με αποτέλεσμά να καταφέρει, μετά από πολύ αιματηρό αγώνα, να απελευθερωθεί το 1994 και να αυτοκυβερνάται,”, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως σε αυτή την περήφανη χώρα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, του Αρτσάχ όπως την λένε οι ίδιοι Αρμένιοι, εργάστηκε εθελοντικά ως χειρουργός για παρά πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου και στις μετέπειτα εποχές και αισθάνεται παρά πολύ μεγάλη εύνοια της τύχης που έζησε “το μεγαλειώδες έπος της απελευθέρωσης ενός λαού”.
“Δεν με πτοούν οι απειλές του Αζερμπαϊτζάν , με έχουν προπηλακίσει και με έχουν κηρύξει περσόνα νον γκράτα εδώ και αρκετά χρόνια, θα συνεχίσω να πηγαίνω στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όποτε θέλω, πιστεύω ότι η Ιντερπόλ δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτές τις ανοησίες για παράνομη είσοδο, που; , σε ένα ελεύθερο κράτος που με το αίμα των παιδιών του κατάφερε να ελευθερωθεί”, διερωτήθηκε.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως η περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και η περίπτωση της κατεχόμενης Κύπρου δεν έχουν καμία σχέση, ούτε νομική ούτε ιστορική, ούτε είναι παραπλήσιες ιστορίες.
“Στην κατεχόμενη πατρίδα μας εισέβαλε η Τουρκία παράνομα το 1974 και εξεδίωξε τους αυτόχθονες Ελληνες και δημιούργησε στην περιοχή κρατίδιο τύπου κράτος μη αναγνωρισμένο και με την δύναμη των όπλων κρατεί αυτή την περιοχή και προσπαθεί να την επιβάλει στη διεθνή κοινότητα, και στην περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ εκείνο που έγινε ήταν η απελευθέρωση ενός υπόδουλου λαού, η ανάκτηση της ελευθερίας του, το ανάλογο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι αν η Κένυα η οποία επαναστάτησε και απελευθερώθηκε από τον αγγλικό ζυγό, αποσπάστηκε ή έκανε αποσχιστική κίνηση από την Βρετανική αυτοκρατορία”, ανέφερε.

Μίλησε ακόμη για ‘ανοησίες’ και κάλεσε τους Κυβερνώντες και τους πολίτες “να κάτσουν να μελετήσουν καλά την ιστορία και της Κύπρου και του Ναγκόρνο Καραμπάχ”.
“Και αν δεκτούμε ότι έχουν δίκαιο και ότι υπάρχει κάτι ανάλογο, γιατί δεν έχουν διαμαρτυρηθεί ποτέ για τις επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στα κατεχόμενα από την εποχή του Τζακ Στρο και το ανέχονται και έρχονται και λένε τώρα για ιστορικό ανάλογο μεταξύ της Βόρειας Κύπρου και του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ουδέν ιστορικό ανάλογο υπάρχει, και να σας υπενθυμίσω ότι η Ακαδημία Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει κηρύξει ένα βραβείο δέκα εκατομμυρίων ευρώ σε όποιον νομικό αποδείξει ότι η ύπαρξη του κράτους του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι αποσχιστική κίνηση από το Αζερμπαϊτζάν , πεδίο δόξης λαμπρό για όλους”, ανέφερε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Εκλογικό Συνέδριο
Η κ. Θεοχάρους προέβη στις δηλώσεις υποβάλλοντας την υποψηφιότητά της για την Προεδρία του Κινήματος σε εκλογές που θα γίνουν στις 19 Μαρτίου. Η παρουσίαση των υποψηφίων θα γίνει στις 12 Μαρτίου, Υποψηφιότητες υποβάλλονται σήμερα ως τις πέντε το απόγευμα.

Η Αλληλεγγύη, είπε η κ. Θεοχάρους, κάνει ακόμη ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της υπόστασης της ως ένα Κίνημα το οποίο θέλει να φέρει την μεγάλη αλλαγή στον τόπο μας. Πρόσθεσε ότι μετά από μια μεγάλη περίοδο στην οποία λειτούργησε με τον ορισμό ορισμένων ανθρώπων στις θέσεις των αξιωματούχων του κόμματος, η Αλληλεγγύη προχωρά σε δημοκρατικές εκλογές για την ανάδειξη από όλα τα μέλη του Κινήματος , εκείνων που θα διεκδικήσουν την θέση του Προέδρου , του αναπληρωτή Προέδρου και τις 3 θέσεις των αντιπροέδρων.

“Δεν έχουν περάσει ούτε έξι μήνες που σας είχαμε πει ότι θα διαρκούσε στην μεγαλύτερη περίπτωση η διαδικασία της λειτουργίας με τους ανθρώπους που είχαν “διοριστεί’’ και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που μπορούμε αυτές τις μέρες να προετοιμάσουμε το εκλογικό μας συνέδριο και να διεξαχθούν οι εκλογές, εύχομαι σε όλους τους υποψήφιους έναν έντιμο αγώνα για την διεκδίκηση των θέσεων που επιθυμούν και πιο πολύ εύχομαι να εργαστούν ανιδιοτελώς για το καλό της Αλληλεγγύης και κατά συνέπεια το καλό του κυπριακού λαού και την προοπτική του τόπου μας και προσδοκώ ότι όλα τα μέλη θα προσέλθουν και θα ψηφίσουν και θα αναδείξουν τους ικανότερους για να διαχειριστούν τα του Κινήματος”, ανέφερε.

Πρόκριση ΑΠΟΕΛ
Η κ. Θεοχάρους εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στον ΑΠΟΕΛ για τη μεγάλη πρόκρισή του στους 16 του Europa League.

“Παρόλο που οι συνεργάτες μου μου το θύμισαν πολλές φορές και παρόλο που ένας Βάσκος φίλος μου Ευρωβουλευτής μου έδειξε τον ενθουσιασμό του παρόλο που υποστήριζε την ομάδα του Μπιλμπάο και έτσι μια ομάδα της πατρίδας μας έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Συγχαρητήρια στο Αποέλ από τα βάθη της καρδιάς μου”, ανέφερε.