Θράσος μεγατόνων από Τσαβούσογλου και Ακιντζί

Ισχυρίστηκαν πως η τουρκική εισβολή έγινε για να μην πραγματοποιηθεί η ένωση με την Ελλάδα 

 

«Οι Ε/κ μας έδειξαν ότι δεν είναι έτοιμοι για λύση» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα. imagew-6.aspx

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε  ακόμη πως με την απόφαση της Βουλής για το «ενωτικό δημοψήφισμα, η ε/κ πλευρά «απέδειξε τις πραγματικές της προθέσεις» και ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν εγκαταλείψει το όνειρο της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, αντιλαμβάνονται όλοι γιατί δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να εγκαταλείψει το καθεστώς των εγγυήσεων.

Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε, «είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον κύριο “πρόεδρο”».

Σημείωσε  μάλιστα, πως μαζί με τον Τ/κ ηγέτη «έχουμε δει την μη εποικοδομητική στάση των Ε/κ. Η στάση τους, με τη στήριξη της Ελλάδας, δείχνει ότι δεν είναι έτοιμοι για λύση. Η ασφάλεια, η ισότητα και η ελευθερία, τα οποία υπερτονίζει ο κ. Ακιντζί είναι πολύ σημαντικά για μας».

Από πλευράς του, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως « το ζήτημα με την «Ένωση» αποδεικνύει ότι «οι Ε/κ είναι ανειλικρινείς». Πρόσθεσε ακόμη πως η απόφαση της Βουλής «ήταν ένα ξεκάθαρο λάθος. Εμείς ήμασταν εποικοδομητικοί από την αρχή της διαδικασίας και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Αλλά πρώτα πρέπει να διορθώσουν το λάθος που έκαναν». Ο κατοχικός ηγέτης  έθεσε ως   όρο τη «διόρθωση του λάθους» προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στη διαδικασία.Εια πως εφόσον το ΑΚΕΛ διαφώνησε με την απόφαση θα μπορεί τώρα και ο ΔΗΣΥ να διορθώσει εφόσον έχουν την πλειοψηφία.  Εκτίμησε μάλιστα, ότι αυτό είναι κάτι εφικτό και ότι αναμένει τις σχετικές κινήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε άλλο σηείο της συνέντευξης Τσαβούσογλου και Ακιντζί ισχυρίστηκαν πως η τολυρκικη εισβολή τον Ιούλη του 1974 έγινε για να μην πραγματοποιηθεί η Ενωση με την Ελλάδα.
Ανέφερε   πως η παρουσία του στην αυριανή συνάντηση των δυο ηγετών, θα εξαρτηθεί από τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.