«Η παρτίδα δεν έχει τελειώσει…» διαμηνύουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ιταλία

*Κοινωνική απεργία στην Ιταλία, διαδηλώσεις παντού και συγκρούσεις

*Καπνογόνα κατά της γερμανικής πρεσβείας στη Ρώμη 

«Η παρτίδα δεν έχει τελειώσει» διαμηνύουν τα συνδικάτα καθώς χιλιάδες διαδηλωτές «εισβάλλουν» στις πλατείες 25 πόλεων της Ιταλίας στο πλαίσιο της προκηρυχθείσας «κοινωνικής απεργίας» κοντά στη μεταρρύθμιση του εργασιακού και την πολιτική Ρέντσι. Συγκρούσεις με τραυματίες σε Μιλάνο, Πάδοβα και Πίζα. Αβγά και καπνογόνα κατά του υπουργείου Οικονομικών και της γερμανικής πρεσβείας στη Ρώμη, κροτίδες κατά του Χρηματιστηρίου στο Μιλάνο. Πανό κατά του «Jobs Act» υψώθηκε στο Κολοσσαίο…

Διαδηλωτές ξεχύθηκαν στις πλατείες 25 μεγάλων πόλεων της Ιταλίας στο πλαίσιο της «κοινωνικής 20000549_14679303.limghandlerαπεργίας» που προκήρυξαν τα συνδικάτα βάσης (Cobas, Cub, Usi και Adl Cobas) και το Fiom με τη συμμετοχή φοιτητών, εποχικών εργαζομένων, ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα και κοινωνικών κέντρων.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε στο Μιλάνο από το συνδικάτο Fiom, το οποίο έχει καλέσει επίσης σήμερα σε γενική απεργία τους εργάτες μετάλλου στην κεντρική και βόρεια Ιταλία ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση, το αποκαλούμενο Jobs Act, και του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού του 2015.
18 φωτογραφίες Πίσω από πανό με το σύνθημα «εργασία, νομιμότητα, ισότητα, δημοκρατία, γενική απεργία» βρίσκονταν ο γενικός γραμματέας του Fiom Μαουρίτσιο Λαντίνι και η γενική γραμματέας του μεγαλύτερου κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, Σουζάνα Καμούσο, η οποία διαμήνυσε προς την κυβέρνηση πως «η παρτίδα δεν έχει τελειώσει» και δεν θα σταματήσει τα συνδικάτα η προσφιλής στα ιταλικά πολιτικά δεδομένα σύνδεση της έγκρισης μέτρων με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Το συνδικάτο Cgil έχει προκηρύξει πανιταλική κινητοποίηση για τις 5 Δεκεμβρίου.

Επεισόδια σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις μιάς Ιταλίας όπου η κοινωνική ένταση κλιμακώνεται.

Στη Ρώμη διαδηλωτές έριξαν αβγά και δακρυγόνα στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών λίγο μετά την έναρξη της πορείας, ενώ ομάδα δέκα εργαζομένων σε ιδιωτική επιχείρηση κατάφερε να ανέβει στο Κολοσσαίο από τις σκαλωσιές για τα έργα αποκατάστασης και να υψώσει πανό με το σύνθημα «Όχι Jobs Act και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών».19999964_14679152.limghandler

Στο Μιλάνο φοιτητές συγκρούστηκαν στην πλατεία Σάντο Στέφανο με τις δυνάμεις της αστυνομίας που εμπόδιζαν την πρόσβαση προς το Ντουόμο. Τουλάχιστον δέκα άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με τους φοιτητές. Διαδηλωτές έριξαν επίσης κροτίδες και δακρυγόνα στο κτίριο του Χρηματιστηρίου, ενώ επεισόδια ξέσπασαν και σε άλλα σημεία της οικονομικής πρωτεύουσας της Ιταλίας.

Συγκρούσεις μεταξύ περίπου 500 διαδηλωτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκαν στην Πάδοβα της βόρειας Ιταλίας. Μπροστά στην είσοδο του Πανεπιστημίου τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί, περιλαμβανομένου του διοικητή της κινητής ομάδας της αστυνομίας, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να κινηθούν προς την τοπική έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος.19999987_14679154.limghandler

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν και στην Πίζα μπροστά στην έδρα της περιφέρειας, ενώ στη Νάπολη φοιτητές έκλεισαν την περιφερειακή οδό της πρωτεύουσας της Καμπανίας. Κατά χιλιάδες εργάτες, φοιτητές και συνδικάτα βγήκαν στους δρόμους της πόλης.

Λόγω της «κοινωνικής απεργίας» μεγάλα είναι τα προβλήματα στις μετακινήσεις με καθυστερήσεις και ακυρώσεις στα δρομολόγια μετρό, τρένων και αεροπλάνων.

Οι διαδηλώσεις έρχονται σε συνολική αμφισβήτηση της εργασιακής μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι, με έμφαση την αφαίρεση του δικαιώματος επαναπρόσληψης σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης των εργαζομένων, και κόντρα στο σχέδιο προϋπολογισμό και τη σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.