Πολυήμερη περιοδεία ΓΓ ΟΗΕ με πρώτο σταθμό την Αγκυρα

Συναντάται σήμερα  με Ερντογάν και Γιλντιρίμ

 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναχώρησε, χθες βράδυ, από τη Νέα Υόρκη για πολυήμερη περιοδεία, μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, με πρώτο σταθμό την Κωνσταντινούπολη, όπου θα αφιχθεί σήμερα και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει γραπτό σημείωμα από το γραφείο του εκπροσώπου του κ. Γκουτέρες.file-picture-thumb-large-thumb-large

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Ομάν, το Κατάρ και την Αίγυπτο, «ως πρώτο μέρος των επισκέψεών του στην περιοχή». Σε όλες τις χώρες θα συναντηθεί με τους ηγέτες και μέλη των κυβερνήσεών τους.

«Στη διάρκεια αυτής της περιοδείας στην περιοχή, ο ΓΓ αναμένεται να συζητήσει αριθμό θεμάτων περιφερειακού και παγκοσμίου ενδιαφέροντος», γράφει το σημείωμα.

Από την Αίγυπτο θα μεταβεί στη Βόννη για την Υπουργική Διάσκεψη των G20, κατά την οποία ο κ. Γκουτέρες «θα εστιαστεί στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και θα τονίσει την ανάγκη της οικοδόμησης εκ νέου της εμπιστοσύνης προς τη διεθνή κοινότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές προκλήσεις στην ειρήνη και την ασφάλεια».

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Μόναχο για να συμμετάσχει στην ετήσια διάσκεψη για την Ασφάλεια.

«Ο ΓΓ θα τονίσει την ανάγκη για ένταση στη διπλωματία για την ειρήνη, μεγαλύτερη προσοχή στην πρόληψη των συγκρούσεων και ισχυρότερη δέσμευση στην πολυμερή διπλωματία. Θα αναπτύξει επίσης ένα εύρος μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει σε κίνηση και που στοχεύουν στη διασφάλιση ότι τα Ηνωμένα ‘Εθνη εργάζονται αποτελεσματικά για να βοηθήσουν χώρες να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, να γεφυρώνουν χάσματα και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της κατακερματισμένης διεθνούς τάξης», αναφέρεται στο σημείωμα.

Συμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα επικεντρωθεί στο Συριακό, στην κριση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας για τα Ιμια, στο προσφυγικό ενω δεν αποκλείεται να συνομιλήσει με τους τούρκους αξιωματούχους και το κυπριακό.