Μειωμένος κατά 842.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ

Θέματα όπως αυτό των συνεργατών του ΡΙΚ, της μετακίνησης αμιάντων, των οφειλών προς το ΡΙΚ, των νομικών του συμβούλων και της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος ηγέρθησαν από βουλευτές, κατά τη συζήτηση, τη Δευτέρα, του Προϋπολογισμού του ιδρύματος για το 2017, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.imagew-3.aspx

Με βάση σημείωμα που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος, ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ είναι μειωμένος κατά 842.000 ευρώ σε σχέση με αυτόν του 2016, είναι ισοσκελισμένος, με έσοδα 32,48 εκ και έξοδα του ιδίου ύψους, ενώ η κρατική χορηγία ανέρχεται στα 28 εκ. Ο κ. Τσώκος ανέφερε ότι ποσό 8,2 εκ. της κρατικής χορηγίας αφορά συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού υπενθύμισε τις δηλώσεις της ηγετικής πυραμίδας του ΡΙΚ με τις οποίες καλούνταν τα κόμματα να μείνουν μακριά από το ΡΙΚ, διερωτήθηκε τί θέλει το ΡΙΚ από τη Βουλή και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος είπε πως η δήλωση ήταν να αφεθεί το ΡΙΚ έξω από τη διελκυστίνδα των κομμάτων. Στην παρατήρηση ότι για δύο συνεχόμενα έτη το ΡΙΚ παρουσιάστηκε με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο κ. Τσώκος είπε ότι πρόθεση και ελπίδα είναι ότι φέτος δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Ανέφερε ότι η κρατική χορηγία προς το ΡΙΚ είναι στο 69% του μέσου όρου της χορηγίας των ΔΡΤ των μελών της EBU, γεγονός που καταδεικνύει ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είπε ότι το πρόβλημα με το ταμείο συντάξεων οφείλεται σε αναλογιστικό έλλειμμα και έχει επιλυθεί με τη γενναιόδωρη άμεση καταβολή των 7 εκ για τις συντάξεις από το κράτος. Πρόσθεσε ότι το αναλογιστικό έλλειμμα συνεχίζει να υφίσταται.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους 261 συνεργάτες αορίστου χρόνου, ο κ. Τσώκος είπε ότι είναι αυτοί “που κρατούν το ΡΙΚ”. Πρόσθεσε ότι η αμοιβή των συνεργατών αποτελεί τη μεγαλύτερη στρέβλωση που υπάρχει στο ΡΙΚ και εξέφρασε την ελπίδα ότι με ένα νέο οργανόγραμμα μεγάλος αριθμός συνεργατών θα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει μόνιμες θέσεις.

Είπε ότι το ΡΙΚ διαθέτει 85 μόνιμους υπαλλήλους εκ των οποίων οι 40 είναι επιτελικοί και ανέφερε ότι υπάρχει μια συνεχής διαχρονική αδικία σε βάρος των συνεργατών, η οποία κάποια στιγμή πρέπει να αρθεί. Πρέπει να βρούμε λύση, συμπλήρωσε.

Οι αμοιβές των συνεργατών, είπε, κυμαίνονται από 1200 μέχρι 2100 ευρώ, και κάποιοι λίγοι αμείβονται με 3.000 ευρώ.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το 2017 θα αφαιρεθούν αμίαντοι έκτασης 250 – 380 τετραγωνικών.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΡΙΚ είπε ότι υπάρχουν τεμάχια γης που απαλλοτριώθηκαν για συγκεκριμένους λόγους. Πρόσθεσε ότι το ΡΙΚ λόγω των κεραιών είχε αρκετή περιουσία και ανέφερε ότι ερευνάται η αξιοποίηση των τεμαχίων με το κτηματολόγιο.

Σε ό,τι αφορά του νομικούς συμβούλους του ΡΙΚ είπε ότι θέση του ΔΣ είναι πως από το 2017 θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις δικαστικές υποθέσεις.

Είπε ακόμα ότι καταβάλλονται ετησίως 45000 ευρώ για μόνιμες υπηρεσίες στο δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη – Πολυβίου.

Ο κ. Τσώκος είπε επίσης ότι τα προγράμματα του ΡΙΚ αξιολογούνται καθημερινά από τις μετρήσεις τηλεθέασης και γίνεται διαβάθμιση στην αξιολόγηση, σε συνδυασμό με το στόχο και το σκοπό λειτουργίας του Οργανισμού.

Ανέφερε τέλος ότι υπάρχει δάνειο, για το οποίο καταβάλλεται δόση 1,3 εκ. ευρώ το χρόνο, που εξοφλείται το 2018.