Η Ρωσία στηρίζει τη Λευκωσία στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην ΑΟΖ

Η Ρωσία στηρίζει τη Λευκωσία στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην ΑΟΖ , διαβεβαίωσε αντιπροσωπεία της ΓΟΔΗΚ ο Ρώσος Πρέσβης Stanislav Osadchiy, ενώ από πλευράς Αγγλικής Υπάτης Αρμοστείας η Αναπληρώτρια Αρμοστής έκανε λόγο για παρασκηνιακές ζυμώσεις και ενέργειες προσθέτοντας ότι το Λονδίνο επιμένει πως η Τουρκία θα πρέπει να προσέλθει με θέσεις και να βοηθήσει ώστε να γίνει μια διαπραγμάτευση και να εξευρεθεί λύση.H ΓΟΔΗΚ ΕΠΕΔΩΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

Αντιπροσωπεία της ΓΟΔΗΚ, με την ευκαιρία της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, επέδωσε ψήφισμα στις Πρεσβείες της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, στην Αγγλική Υπάτη Αρμοστεία και στο Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου της Κομισιόν στη Λευκωσία, με το οποίο ζητά τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και την επιβολή κυρώσεων. Η επίδοση του ψηφίσματος στη Γαλλική Πρεσβεία θα γίνει τη Δευτέρα.

Όπως δήλωσε  η κ. Παπαδοπούλου, ο Ρώσος Πρέσβης δήλωσε στην αντιπροσωπεία ότι η χώρα του νοιάζεται για τις εξελίξεις ενώ παράλληλα έκανε και έμμεση αναφορά για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στη Μόσχα.

“Σε δική μας αναφορά ότι είδαμε να λαμβάνει μέτρα (η ΕΕ) κατά μιας χώρας μη μέλους, ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας δεν είδαμε να λαμβάνονται παρόμοια μέτρα, (ο Πρέσβης) εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς μια πικρία ότι δεν εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα και σταθμά”, δήλωσε.
Επίσης, όπως είπε η κ. Παπαδοπούλου, ο Πρέσβης δήλωσε πως η χώρα του υποστηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και εύχεται να επανέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση αυτής της λύσης.

Από πλευράς Κίνας, η Αναπληρωτής Πρέσβης διαβεβαίωσε, όπως είπε η κ. Παπαδοπούλου, ότι δεν συμμερίζεται τις απειλές στην ΑΟΖ και ότι θέλει να δει να τροχοδρομούνται τέτοιες εξελίξεις, ώστε να είναι μπροστά μας η προοπτική για βιώσιμη λύση.

Η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ είπε στη συνέχεια ότι στην Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας έγινε αναφορά από πλευράς ΓΟΔΗΚ στις δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων, οι οποίες προβληματίζουν και ότι η αντιπροσωπεία ζήτησε από τη Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, «να πάψει να χαϊδεύει τα αυτιά της Τουρκίας και να επιβάλει κυρώσεις, γιατί η παρουσία του Μπαρμπαρός, ουσιαστικά ισοδυναμεί με εισβολή στη θαλάσσια περιοχή μας».

“Η ίδια είπε (η αναπληρωτής Αρμοστής) ότι παρασκηνιακά γίνονται πολλές προσπάθειες από πλευράς της Κυβέρνησης και Βρετανών διπλωματών και αξιωματούχων και τέτοιες ζυμώσεις δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ότι διαρκώς επιμένουν ότι Τουρκία θα πρέπει να προσέλθει με θέσεις και να βοηθήσει, ώστε να γίνει μια διαπραγμάτευση και να εξευρεθεί λύση, ουσιαστικά δεν δέχεται ότι η Βρετανία δεν βοηθά και δεν έχει καταλυτικό ρόλο στην τροχιοδρόμηση της επανάληψης των συνομιλιών”, δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου.

Η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ κατέγραψε ως πολύ θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή μέσα στην Πρεσβεία των ΗΠΑ και είχε συνομιλία για αρκετή ώρα με δύο γυναίκες αξιωματούχους, με τις οποίες συζητήθηκε ο ρόλος των γυναικών την επίλυση του Κυπριακού.

Τέλος, η ΓΟΔΗΚ επισκέφτηκε το Σπίτι της ΕΕ και επέδωσε ψηφίσματα για την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο.