Γιατί αποχώρησε από το ΑΚΕΛ το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Αντώνης Χρυσοστόμου

Τους λόγους αποχώρησης  του από το ΑΚΕΛ αναφέρει σε επιστολή του που απέστειλε στις 20 Δεκεμβρίου του 2016 το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Αντώνης Χρυσοστόμου,det_AKELlogo500 ο οποίος επικρίνει την νυν ηγεσία του κόμματος ότι έχει εγκαταλείψει τις αρχες και την κομμουνιστική  ιδεολογία.Ανκαι η επιστολή του στάληκε ονομαστικά σε όλα τα μέλη του Π.Γ. και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (που είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο μετά το συνέδριο), εντουτοις μέχρι σήμερα μόνο ελάχιστα από τα ανώτατα στελέχη γνωρίζουν το περιεχόμενο της επιστολής.Μερος  της επιστολής διέρρευσε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ πρίν περίπου δύο βδομάδες.Την επομένη ο  Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού όταν κλήθηκε  στην μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ να σχολιάσει τις επικρίσεις του Αντώνη Χρυσοστόμου άφησε υπαινιγμούς εναντίον του αλλά επι της ουσίας δεν απάντησε.Μέχρι σήμερα ωστόσο ο κ. Αντρος Κυπριανού ο οποίος εκλέγεται απευθείας από την Κεντρική Επιτροπή  αρνείται-παράτυπα – να δώσει προς τα μέλη του σώματος  στα οποια στάληκε ονομαστικά,  την  επιστολή .

Πιο κάτω παραθέτουμε  την επιστολή του Αντώνη Χρυσοστόμου χωρίς να παραλείψουμε ούτε μία γραμμή:

«Φίλοι του Π.Γ και της Κ.Ε του ΑΚΕΛ

Οι έννοιες ηθική, ηθικό, ανήθικο είναι σημαντικά χαρακτηριστικά στην Μαρξιστική – Λενινιστική φιλοσοφία. Την ιδεολογία των κομμουνιστών. Ισχύει όμως αυτό για αρκετούς από τους σημερινούς ”καθοδηγητές του ΑΚΕΛ; Πρίν απαντηθεί όμως αυτό το ερώτημα πρέπει να αποσαφηνισθεί κατά πόσον το σημερινό ΑΚΕΛ με τους “κρατούντες” στην κορυφή εκπροσωπεί επάξια αυτή την ιδεολογία. Εγώ λέω ΟΧΙ δεν την εκπροσωπεί επάξια.

ΟΙ απόψεις μου είναι γνωστές, τις έχω εκφράσει πολλές φορές στην κομματική μου ομάδα. Όμως νομίζω ότι είναι χρήσιμο να τις υπενθυμίσω και τώρα.

Στο σημερινό ΑΚΕΛ τον συνεχιστή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, όπως συνηθίζουμε να λέμε υπάρχουν τρείς κατηγορίες μελών ή υποστηρικτών με διαφορετική αντίληψη για την ιδεολογία μας – οι κομμουνιστές, οι σοσιαλδημοκράτες (η πλειοψηφία) και οι καιροσκόποι.

Δυστυχώς οι κομμουνιστές – μέλη και οπαδοί του ΑΚΕΛ – σήμερα είναι λίγοι.

Οι διαχειριστές του κόμματος σήμερα αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι, να αναφέρουν ακόμη και τη φράση ” εμείς οι κομμουνιστές ή το «δικό μας το Κομμουνιστικό Κόμμα”. ‘Η αν κάποτε το αναφέρουν αυτό γίνεται για φτωχή κατανάλωση και όχι συνειδητά. Εδώ θα πώ καθαρά για ακόμη μια φορά ότι το Κομμουνιστικό σαν φιλοσοφική έννοια είναι διαφορετικό από το Αριστερό. Το Αριστερό δεν είναι πάντα και κομμουνιστικό. Μπορεί να εκφραζόμαστε ” εμείς οι Αριστεροί», αλλά αριστεροί υπάρχουν και πέραν από το Κομμουνιστικό Κίνημα.

Το σημερινό ΑΚΕΛ φίλοι και δή τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είναι για μένα το Κομμουνιστικό Κόμμα στην ιδεολογία και στις αρχές του οποίου πίστεψα και ευσυνείδητα εντάχθηκα από την ηλικία τω 17 χρόνων- Πρώτα ως δόκιμο μέλος για δύο χρόνια και μετά ως τακτικό μέλος, το 1957 και το 1959. Δηλαδή στις γραμμές του ΑΚΕΛ βρίσκομαι και αγωνίζομαι 59 ολόκληρα χρόνια.

Είχα την τύχη και την ευλογία φίλοι από την ηλικία των ·17 χρόνων (μαθητής ακόμη) να βρεθώ να καθοδηγούμαι και να συνεργάζομαι με κορυφαίους ηγέτες του κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος όπως τους : Εζεκία

Παπαϊωάννου, Γιάννη Κατσουρίδη, Αντρέα Φάντη, Αντρέα Ζιαρτίδη, Παύλο Γεωργίου, Γιώργο Χριστοδουλίδη, Χαμπή Μιχαηλίδη, Χρίστος Κοuρτελλάρης, Στέλιο Ιακωβίδη, Χριστόφορο Τζιωνή, Γρηγόρη Σπύρου και αρκετούς άλλους συντρόφους.

Από νωρίς στο Κόμμα χρησιμοποιήθηκα στον οικονομικό τομέα, και κατά την διάρκεια των σπουδών μου και μετά όλη η κομματική μου πορεία ήταν συνδεδεμένη με τον οικονομικό τομέα και την επαγρύπνηση του   Κόμματος.

Αρκετοί από εσάς γνωρίζετε ότι υπήρξα Υπεύθυνος των Οικονομικών και Υπεύθυνος της Επαγρύπνησης στο Κόμμα.

Η Κομματική μου σταδιοδρομία στο Κόμμα ήταν: Γραμματέας Κομματικής Ομάδας Βάσης, Περιφερειακός Υπεύθυνος του Κόμματος στην Επαρχία Λευκωσίας, Μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Πόλης Λευκωσίας, Μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής.

Στο Πολιτικό Γραφείο ήμουν μέλος για 15 χρόνια, στη Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής 10 χρόνια μέχρι που ο ” μεγάλος ηγέτης” Δημήτρης Χριστόφιας, αποφάσισε συνωμοτικά και φραξιονιστικά να με απομακρύνει για να τοποθετήσει χειροκροτητές της πολιτικής του. Οι δικές μου απόψεις και τοποθετήσεις δεν ήταν αρεστές ούτε όταν μπροστά μας ήταν το Σχέδιο Ανάν, ούτε όταν γίνονταν οι διεργασίες στο Κόμμα για την υποψηφιότητα Χριστόφια.

Τοποθετούμουν πάντα θαρραλέα για το καλόν του Κόμματος και της Πατρίδα μας.

Θέλω να αναφέρω φίλοι, ότι στα χρόνια που υπήρξα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Γραμματείας, πήρα μέρος σε πολλά συνέδρια Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, καθώς και σε Διεθνείς Διασκέψεις σαν εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.   Για τους νεώτερους κυρίως, φίλοι αναφέρω ότι ανάμεσα σ’ αυτά τα συνέδρια ήταν του Κ.Κ Γαλλίας, Κ.Κ Ισπανίας, Κ.Κ. Ιταλίας, Κ.Κ.   Ισραήλ, Τζιούλ της Γιουγκοσλαβίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβία, Σοσιαλιστικό Κόμμα Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Κ.Κ. Ουκρανίας, Κ.Κ Ρωσσικής Ομοσπονδίας, Κ.Κ. Μολδαβίας, Κ.Κ. Αρμενίας, Κ.Κ. Ινδίας, Κ.Κ. Ινδίας (Μαρξιστικό.) Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα (2000).   Συμμετείχα σαν μέλος επίσημης

αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στη Μόσχα (δύο φορές), σαν μέλος επίσημης αντιπροσωπείας του Κόμματος μας στην ΚΙΝΑ. Στην Κίνα πήγα επίσης αρκετές φορές σαν εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Εκπροσώπησα το ΑΚΕΛ στη Διεθνή Διάσκεψη για την Παγκόσμια Οικονομία στην Αβάνα της Κούβας, στη Διεθνή συνάντηση επίσης για την οικονομία στη Λιβύη.

Συναντήθηκα επίσης και συνομίλησα με ήγέτες Κομμάτων και χωρών όπως τους Ντόντορ Ζιήβκωβ Βουλγαρίας, Γιάνος Κάνταρ Ουγγαρία, τον Φιντέλ Κάστρο, τον Γιάσερ Αράφατ, τον Βασίλ Μπιλάκ της Τσεχοσλοβακίας, τον Πριμακώβ της Ρωσίας, τον Μιλόσεβιτς της Γιουγκοσλαβίας, τον Χαρίλαο Φλωράκη, την Αλέκα Παπαρήγα, τον ιστορικό ηγέτη του Κ.Κ. Αυστρίας και προσωπικό μου φόλο μ. Εζεκία, τον Βαλεντίν Κουπτσώβ του Κ.Κ.Σ.Ε και αργότερα του Κ.Κ. Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Γενάτι Γενάεφ (Ρωσία) τον ηγέτη του Κ.Κ Ρωσικής Ομοσπονδίας Ζιουγκάνωφ, καθώς και με πολλούς άλλους επιφανείς συντρόφους και συντρόφισσες του Διεθνούς Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος.

Από τις συναντήσεις και συνομιλίες που είχα με όλους αυτούς τους συντρόφους και από τα συνέδρια που παρακολούθησα έμαθα πολλά, μορφώθηκα περισσότερο και από την πλούσια πείρα και τους αγώνες τους.

Η πίστη μου προς την ιδεολογία μας προς τον Μαρξισμό – Λενινισμό ατσαλώθηκαν ακόμη περισσότερο. Η πίστη μου προς τον σοσιαλισμό και την προέκταση του τον κομμουνισμό είναι ακλόνητη.

Με τα ιδανικά αυτά φίλοι, θα κλείσω τα μάτια μου, θα πεθάνω Κομμουνιστής και είμαι περήφανος γι’ αυτό.

Με μεγάλη μου λύπη συντρόφισσες και σύντροφοι, με πόνο στη ψυχή σας αναφέρω ότι συνειδητά θα αποχωρήσω από μέλος του ΑΚΕΛ.

Δεν κρύβω ότι έχω ιδεολογικές διαφορές (εγώ εξακολουθώ να είμαι Μαρξιστής-Λενινιστής). Πολιτικές διαφορές, διαφορές σε οργανωτικά θέματα, διαφορές με τους χειρισμούς σας στο Κυπριακό.

Είμαι αγανακτισμένος, θυμωμένος από την ανήθικη συμπεριφορά μελών ή ολόκληρης της σημερινής διαχειριστικής ηγεσίας του Κόμματος από την εποχή

 

του Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και της ηγεσίας με επικεφαλής τον ‘Αντρο Κυπριανού. Η συμπεριφορά τους προς εμένα το λιγότερο που μπορώ να πώ είναι ανήθικη συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε ανθρώπους που αρέσκονται να λένε ότι είναι Κομμουνιστές.

Είχα πεί κάποτε ότι ο Χριστόφιας είναι ο Γκορπατσιώφ της Κύπρου, δηλ. ότι θα καταστρέψει και το Κόμμα και την χώρα μας. Τα σημάδια είναι μπροστά μας.

Ο Αντρος Κυπριανού είπε σε νέους συντρόφους του Διεθνούς Γραφείου στο οποίο ανήκα “όχι πολλές κουβέντες με τον Αντώνη και τον Τ … ” Αν αυτό είναι ηθικό από πλευράς του Γ.Γ. Αντρου Κυπριανού ας κρίνουν τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία γενικά.

Το πιο ανήθικο όμως φίλοι, αν πραγματικά θέλετε να γνωρίζετε είναι ότι για 10 ολόκληρα χρόνια η ηγεσία του ΑΚΕΛ , του κόμματος που τόσον πιστά και με αυτοθυσία υπηρέτησα, επέτρεψε ή συνέργησε με τον Βενιζέλο Ζαννέπο να υπογράψει εκ μέρους μου παρακαλώ και χωρίς την συγκατάθεση μου ή τουλάχιστον την ενημέρωση σε μένα, έγγραφα με την Τράπεζα για διευθέτηση υποχρεώσεων Εταιρείας του Κόμματος, της οποίας Πρόεδρος ήμουν εγώ. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνω εγώ εγγυητής. Τα έγγραφα τα κατέχω. Και όποιος ενδιαφερθεί μπορεί να τα δεί.

Το ζήτημα το έθεσα και στον Χριστόφια και στον ‘Αντρο Κυπριανού πολλές φορές. «Το συζητήσαμε μου έλεγαν, ο Βενιζέλος όμως μας λέει ότι λαλείς πελλάρες». Και αφού πίστευαν στον Βενιζέλο ήταν επόμενο ότι άμα παρουσιάσθηκαν άλλα προβλήματα και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση έπρεπεν να βγούν στο δρόμο να διαδηλώσουν και να μιλούν για πολιτική που στρέφεται ενάντια στο Κόμμα, και ότι ο Βενιζέλος είναι Πολιτικός Κρατούμενος.

Η συμπεριφορά του Χριστόφια, του Αντρου, της ηγεσίας του ΑΚΕΛ ή μέρος της ηγεσίας προς εμένα και την οικογένεια μου το μόνο που κατόρθωσαν και μπορεί να νοιώθουν περήφανοι είναι ότι υπόσκαψαv την υγεία μου σοβαρά. Το άγχος, ο φόβος για τις εγγυήσεις που η τράπεζα θα μπορούσε να επικαλεσθεί την κάθε στιγμή μου έφεραν σοβαρά προβλήματα στην υγεία, που με οδηγούν μια φορά τον μήνα στο Νοσοκομείο για θεραπεία.

Και όμως για πέντε ολόκληρα χρόνια που υποφέρω κανένας από την ηγεσία δεν ενδιαφέρθηκε, δεν με επισκέφθηκε έστω και διπλωματικά. Κάποιοι όμως έλεγαν ., «μα ζεί ακόμα τούτος”

Όταν απείλησα ότι θα καταγγείλω στην αστυνομία την όλη υπόθεση της πλαστογραφίας ή ότι αλλιώς λέγεται η υπογραφή του Βενιζέλου εκ μέρους μου στην τράπεζα χωρίς την συγκατάθεση μου, ο Οικονομικός Υπεύθυνος και μέλος της Γραμματείας ύστερα από τρείς ολόκληρους μήνες με νομικιστική επιστολή μου αναφέρει ότι ” η γραμματεία παρόλο που έχει περάσει αρκετός χρόνος είναι έτοιμη αν στο μέλλον παρουσιασθεί κάτι με τις εγγυήσεις, νοουμένου ότι πρόκειται για το Κόμμα ( επιχειρήσεις του) και όχι για προσωπικά θέματα ro Κόμμα, θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Αυτή η επιστολή με θύμωσε ακόμη περισσότερο. Παρ’ όλο που γνώριζαν τηv τιμιότητα μου τόλμησαν να αμφισβητήσουν αυτά που ήταν γνωστά σε πολλούς.

Τα παράπονα και τις καταγγελίες για συγκεκριμένους ανθρώπους (Βενιζέλο, Αντωνάκη Παπανικολάου) τα ανέφερα αρκετές φορές, και στον Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου σύντροφο Αριστοφάνη, που μου ζήτησε να τα δώσω γραπτώς. Πράγμα που έκαμα. Τον Γεvνάρη που μας έρχεται συμπληρώνονται δύο χρόνια. Καμιά απάντηση μέχρι τώρα.

Το όλον ιστορικό για αυτό που αναφέρω το γνωρίζουν οι Δημήτρης Χριστόφιας, Αvτρος Κυπριανού ο Οργανωτικός Γραμματέας Χρίστος Αλέκου, ο τότε υπεύθυνος της επαγρύπνησης Φανής Χριστοδούλοτυ, ο πρώην Επαρχιακός Γραμματέας Στέφανος Στεφάνου, ο Γραμματέας της Επιτροπής Πόλης Λευκωσίας Κωστάκης Κούκος.

Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να ρωτήσω τους διαχειριστές του Κόμματος (πανω ψηλά που λέει και ο λαός) τι γίνεται με τα αναμνηστικά νομίσματα που παρέδωσα στον Βενιζέλο με ειδικό έγγραφο που υπογράφω εγω, ο Βενιζέλος, ο Δώνης και ο Λοuκής;

Μαζί με τα πιο πάνω πρέπει να πω ότι η αδιαφορία και ανευθυνότητα της ηγεσίας αφορά και υπόθεση του Ταμείου Προνοίας, την ΔΕΛΤΑ (κέρδη από πώληση γής) που θέλει να τα πάρει ο Αvτωνάκης Παπανικολάου (πρώην εκ των Διευθυντών της ΔΕΛΤΑΣ) η Γιώτα Κούλα {βοηθός ταμίας στο ΑΚΕΛ-δεν υπήρξε μέλος στο ταμείο όταν αγοράσθηκε η γη, και η Αθηνά Λούκα – πρώην υπάλληλος της ΔΕΛΤΑΣ, και μετά για κάποιο διάστημα εργαζόμενη στην Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Οι τρείς πιο πάνω που αναφέρω με την σιωπηρή στήριξη του κόμματος θέλουν να πάρουν όλο το κέρδος χωρίς να πάρουν τίποτε οι άλλοι 25-30 υπαλλήλοι της ΔΕΛΤΑ που με το Ταμείο Προνοίας τους αγοράσθηκε η γη για την οποία γίνεται λόγος. Όταν ζητήθηκε η βοήθεια του κόμματος για διευθέτηση του θέματος η απάντηση ήταν κοφτή και σκληρή. “Μα εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε”. Πρόκειται για διαπροσωπικές διαφορές.» Εγώ αυτή την θέση την λέω ντροπή.

Σαν Πρόεδρος της μη υπάρχουσας πλέον εταιρείας λέω με δυνατή φωνή ότι δίκαιον έχουν οι 25-30 και όχι οι τρείς που κυριολεκτικά χρυσώθηκαν σύμφωνα με την κυπριακή έκφραση – εργαζόμενοι στη ΔΕΛΤΑ και μετά στο Κόμμα.

Οι τρείς που αναφέρω υποχρεώθηκαν να αποσύρουν την απαίτηση τους στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, αλλά μερικά χρόνια τώρα βασανίζουν κυριολεκτικά τους υπόλοιπους στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών.

Σαν Πρόεδρος της ΔΕΛΤΑ θα παρουσιασθώ στο Δικαστήριο και θα αναφερθώ σε όλον το ιστορικό της υπόθεσης και θα υπερασπισθώ το δίκαιον των 25-30 συντρόφων.

Λοιπόν φίλοι, όλα τα πιο πάνω που ανέφερα : ιδεολογικές διαφορές, πολιτικές διαφορές, διαφορές σε οργανωτικά θέματα (μη κανονική λειτουργία της ΚΟΒΑΣ μου, διαφορές στους χειρισμούς και τις θέσεις που λαμβάνει η ηγεσία για το Κυπριακό και άλλα, καθώς και η ανήθικη συμπεριφορά των διαχειριστών του ΑΚΕΛ με αναγκάζουν να υποβάλω σήμερα την παραίτηση μου από μέλος του ΑΚΕΛ.

Θεωρώ καθήκον μου, πρίν αποχωρήσω από μέλος του ΑΚΕΛ να εκφράσω την αγάπη μου, την εκτίμηση μου και τις ευχαριστίες μου προς όλους τους γνήσιους φίλους και συντρόφους, τους συνεργάτες μου στο κόμμα με τους οποίους δουλέψαμε τίμια για πολλά χρόνια για το καλό της ιδεολογίας μας, για το καλό της Εργατικής Τάξης, για το καλό της Κοινωνίας για το καλό της Κύπρου μας.Πάντοτε θα τους θυμάμαι με αγάπη και είμαι έτοιμος να τους προσφέρω όποια βοήθεια μπορώ.

Εγώ θα παραμείνω και θα αγωνίζομαι σαν Κομμουνιστής μέχρι την τελευταία μου πνοή!»

 

Αντώνης Χρυσοστόμου

Λευκωσία, 20/12/2016»

 

Για την ιστορία να  σημειώσουμε ότι ο Αντώνης Χρυσοστόμου ήταν ανάμεσα στα τέσσερα πρώην μέλη του Π.Γ. που το 2004 έδωσαν μαχη εντός των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος για να μην υιοθετηθεί το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν  και έκτοτε έπεσε σε δυσμένεια  όπως και οι υπόλοιποι.