Οι γιατροί αποφασίζουν την Κυριακή για αναστολή της απεργίας

Φαίνεται πως τα βρήκαν με τον Υπουργό Υγείας

 

Την Κυριακή θα ληφθεί η απόφαση των κυβερνητικών γιατρών  κατά πόσον θα κατέλθουν τελικά σε δίωρη στάση εργασίας, την οποία εξήγγειλαν για τη Δευτέρα.giatroi

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι το Δ Σ συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Υγείας με αφορμή την ανακοίνωση της δίωρης στάσης εργασίας των κυβερνητικών Ιατρών τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 7:30 έως 9:30π.μ..

“Εκεί συζητήθηκαν αφενός μεν τα τέσσερα κύρια θέματα που είχαν τεθεί σε διαβουλεύσεις μαζί του από τον Ιούνιο, όπως και το αίτημά μας για τα Νομοσχέδια Αυτονόμησης και ΓΕΣΥ. Ο Υπουργός Υγείας έχει παρουσιάσει με γραπτό υπόμνημα τις θέσεις του σχετικά με την εξέλιξη των πιο πάνω θεμάτων” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι ενόψει της ήδη προαναγγελθείσας δίωρης στάσης εργασίας, το Δ. Σ. συνεδρίασε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό και αποφάσισε όπως συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, και ώρα 18:00 στο Μακάρειο Νοσοκομείο, για λήψη αποφάσεων.

Νωρίτερα   αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής με επίκεντρο του διαλόγου τα αιτήματα των κυβερνητικών ιατρών και τη δίωρη στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει για τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός είπε ότι “αισθάνομαι ότι έχουν δοθεί λύσεις” στα αιτήματα και προβλήματα του κλάδου και εξέφρασε την άποψη ότι “δεν πιστεύω να υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για να κάνουν τους γιατρούς του δημοσίου να νοιώσουν ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει και προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματά τους και τους θέλει να είναι συγκεντρωμένοι στο λειτούργημά τους”.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΚΙ Θανάσης Αθανασίου είπε ότι η συντεχνία έχει ικανοποιηθεί σε μεγάλο αριθμό θεμάτων αλλά πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση, πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις και να παρθεί η απόφαση της πλειοψηφίας της συντεχνίας.

Ο` Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ζήτησε από το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ να έχει συνάντηση μαζί τους προκειμένου να τους δώσει κάποια νέα στοιχεία, να ξεκαθαρίσει κάποιες από τις ανησυχίες τους ούτως ώστε να αποφευχθεί η στάση εργασίας.

Εξήγησε ότι τα μεγάλα θέματα που θέτει η ΠΑΣΥΚΙ είναι τέσσερα. Το πρώτο, είπε, αφορά τη μοριοδότηση των εκτάκτων με την ανησυχία που έχουν οι έκτακτοι ιατροί που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια ότι μπορεί να χάσουν την δουλειά τους.

“Η δέσμευση του Υπουργείου είναι ότι κανένας δεν θα χάσει τη δουλειά του” υπογράμμισε ο Υπουργός.

Το δεύτερο θέμα της ΠΑΣΥΚΙ, είπε, αφορά την αποπαγοποίηση θέσεων προαγωγών των γιατρών, καθώς πολλές τέτοιες θέσεις παραμένουν κενές δημιουργώντας καθημερινά προβλήματα στις κλινικές των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Όπως είπε ο κ. Πατσαλής, το Υπουργείο απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών έκθεση με την οποία ζητεί την αποπαγοποίηση των θέσεων αυτών και αναμένεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη ή τη μεθεπόμενη Τετάρτη θα εξεταστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ούτως ώστε να αποσταλεί στη Βουλή και έτσι να επιλυθεί και το πρόβλημα αυτό.

Το τρίτο θέμα, συνέχισε, αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού για τις υπερωρίες των γιατρών το 2014.

“Μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε 800.000 ευρώ επιπλέον των έξι εκατ. ευρώ που υπάρχουν οι οποίες θα διατεθούν μέσα στο 2014 με το υφιστάμενο σχήμα με το οποίο πληρώνονται τις αποζημιώσεις. Θεωρώ ότι και το θέμα αυτό έχει επιλυθεί και έχουν ξεκαθαρίσει οι λεπτομέρειές του”, είπε ο Υπουργός.

Το τέταρτο θέμα, είπε, αφορά τις υπερωρίες για το 2015.

Σημείωσε ότι το κονδύλι των υπερωριών των 6 εκατ. θα αυξηθεί στα 9 εκατ. και θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο δίνονται οι υπερωρίες αυτές με ένα μοντέρνο τρόπο που χρησιμοποιείται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου στη βάση του κατ` αποκοπή.

“Αναμένεται ότι αυτό σύντομα θα προωθηθεί προς έγκριση από πλευράς του Υπουργείου. Με την επίλυση και την τροχοδρόμηση αυτών των τεσσάρων αιτημάτων της ΠΑΣΥΚΙ το Υπουργείο θεωρεί ότι δίνονται λύσεις στα προβλήματα των γιατρών και βάση αυτού, εάν αυτά γίνουν αποδεκτά από το ΔΣ τότε θα αρθούν και τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί” είπε ο Υπουργός.

Εξέφρασε κατανόηση για τα προβλήματα των γιατρών και είπε ότι το Υπουργείο επιθυμεί επίλυσή τους καθώς θέλει να υπάρχει μια εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σημειώνοντας ότι μια μια “στάση εργασίας τον μόνο που θα ταλαιπωρήσει θα είναι τον ήδη ταλαιπωρημένο ασθενή”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι ένα άλλο θέμα που επίσης απασχολεί τους γιατρούς είναι οι αλλαγές που επίκεινται με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και των αυτονομήσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

“Ανακοίνωσα στην ΠΑΣΥΚΙ ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε τα προσχέδια των νομοσχεδίων στην ΠΑΣΥΚΙ και τους άλλους εταίρους και ότι τα εργασιακά θέματα που τους αφορούν θα συζητηθούν στην μεικτή επιτροπή προσωπικού”, είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει θέμα να παρατείνει το Υπουργείο τη χρηματοδότηση των νοσηλευτηρίων, είπε ότι αυτό το θέμα είναι στα προσχέδια των νομοσχεδίων χαρακτηρίζοντάς το όμως ως ένα θέμα δύσκολο.

 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΚΙ συμφώνησε με τον Υπουργό ότι μια στάση εργασίας σε τέτοιους καιρούς δεν βοηθά και είπε ότι “γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει για τον Κύπριο πολίτη, δεν θέλουμε να του προσθέσουμε άλλα προβλήματα στην καθημερινή του ζωή αλλά αυτό κάποτε είναι συνέπεια όταν δεν καταλήγουμε σε αποτελέσματα στις διαβουλεύσεις που κάνουμε”.

Σημείωσε ότι η ΠΑΣΥΚΙ νοιάζεται για το τι θα συμβεί με το μέλλον των μελών της.Τώρα, πρόσθεσε  λαμβάνονται αποφάσεις για τις επόμενες δεκαετίες όσον αφορά το μέλλον μας και έχουμε εντονότατες ανησυχίες, το κύριο που θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι ότι η δημόσια υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό και πρέπει να μείνει έτσι για να μπορεί ο Κύπριος πολίτης να έχει πρόσβαση σε ένα τόσο βασικό αγαθό”, είπε.